E cald de tot asa ca oricand e binevenita o inghetata racoroasa. Una cu fructe de sezon e minunata, asa ca astazi avem inghetata cu afine,
o inghetata rapida pentru care nu ne trebuie masina de inghetata. Puteti folosi alte fructe, dupa preferinte.
Pentru a obtine o varianta ceva mai light am folosit o smantana cu 12 % grasime si xylitol pentru a o indulci, in loc de zahar.
Daca vreti o varianta si mai light, o aveti la indemana pe aceasta: inghetata cu iaurt si afine.
Daca folositi zahar, puteti pune aceeasi cantitate ca cea specificata in reteta.
Ne trebuie:
400 g smantana fermentata (clasica) 12% grasime
200 g afine
6-7-8 linguri xylitol (sau aceeasi cantitate de zahar)
un praf de sare
vanilie
– cantitati pentru 3-4 portii –
Cum se face:
Amestecam afinele cu xylitolul, vanilia si praful de sare. Le punem pe foc pentru cca 5 minute, amestecand sa se topeasca xylitolul.
Le strivim ff putin cu blenderul vertical. Lasam sa se raceasca si amestecam cu smantana.
Gustati compozitia. Daca o doriti mai dulce, mai adaugati indulcitor/zahar – dupa preferinte.
Turnam in forme de ingetaata pe bat sau intr-o caserola de plastic. Congelam minim 4-5 ore.
Scoatem de la congelator cu cca 15 minute inainte de servire.
Servim cu pofta.
Enjoy!
Pentru reteta asta am folosit un indulcitor natual, xylitol fin de la No Sugar Shop,
unde il gasiti cu cel mai mic pret cu care l-am achizitionat eu pana acum.
Daca tineti dieta, suferiti de diabet sau pur si simplu doriti sa va alimentati sanatos, pe site-ul No Sugar Shop
puteti gasi o gama variata de indulcitori naturali, dulciuri, precum si alimente de baza (ulei, faina, orez),
sosuri si paste fainoase cu indice glicemic scazut, precum si produse fara gluten sau bio,
provenite din cultura ecologica, toate fara zahar!
Happy shopping! 🙂
Si nu are deloc ace de gheata, inghetata?
A avut fff putin ace, dar numai cand era ff inghetata. Asta pentru ca eu am pus o smantana mai slaba, de 12% grasime. Daca folosesti una cu 20% + cu siguranta vor disparea si alea 🙂
Mai aveam niste afine ramase in congelator ramase dupa ce facusem niste briose si chiar nu mai stiam ce sa fac cu ele. Buna idee! 😀
ce fructe mai merg la reteta asta pentru ca mie nu-mi plac afinele? merge sa folosesc smantana de casa?
Multumesc
Orice fructe zemoase si aromate iti plac.. Zmeura, fructe de padure, capsuni, visine, cirese, caise, piersici..
mi-a iesit reteta, fara ace de gheata, dar e putin cam grasa, poate e de la smantana…smantana nu trebuie batuta deloc?
Nu trebuie batuta, eu cel putin nu am batut-o. Cat % a avut grasime smantana ta?
Incearca sa pui jumatate iaurt cremos si jumatate smantana. Atunci va avea ceva ace, dar va fi mai slaba 🙂
vad ca este foarte usor de facut, sambata am sa-mi pregatesc si eu! multumesc pentru reteta
Bună! Ce fel de vanilie ai folosit? Sub ce formă? Pot sa pun miere de albine în loc de acel indulcitor? Dacă nu am vanilie, pot să pun zahăr vanilat? Mersi. E
De obicei folosesc esenta de vanilie (desi e chimica), nu-mi place ce gust dau extractul natural sau pastaia.
Deci poti folosi orice iti place. Daca folosesti zahar vanilat, vei pune zahar intr-o inghetata care se vrea fara, dar daca asta nu te incomodeaza, poti pune si zahar vanilat.. 🙂 Sau esenta.
Poti pune si miere, cred.
Ok mersi. Am făcut îngheţata și a ieșit bună!
ma bucur 🙂