Am tot cautat o reteta de gulas care sa fie facut “ca la mama lui”.
Sunt atatea retete de gulas.. ba are si rosii sau bulion sau/si ardei, de nici nu stii care este varianta originala.
Cel care de la care am reteta asta, spunea ca este reteta bunicii lui si ca asa se face in Ungaria.
Eu l-am crezut si.. am incercat-o.
Delicios!
Delicios!
Ne trebuie:
carne de porc/vita
2 cepe mari
3 linguri de ulei
2 linguri de paprika
2 foi de dafin
apa
3 cartofi
sare, piper
Cum se face:
Taiati carnea cuburi potrivite, adaugati sare si caliti-o pana se rumeneste putin.
3 linguri de ulei
2 linguri de paprika
2 foi de dafin
apa
3 cartofi
sare, piper
Cum se face:
Taiati carnea cuburi potrivite, adaugati sare si caliti-o pana se rumeneste putin.

Dam deoparte, in acelasi vas calim ceapa cateva minute, apoi adaugam carnea,
boiaua, frunzele de dafin si lasam sa se caleasca la foc f mic, amestecand din cand in cand.

Adaugam apa si cartofii taiati cuburi mai mari

si lasam sa fiarba acoperit, pana cartofii si carnea sunt facute.
Secretul este sa fie facuta la foc mic.
Eu nu am adaugat destula apa si nu a iesit prea zemos.
De obicei are mai multa zeama.
Se serveste fierbinte cu picaturi de smantana. Eu nu am pus smantana.
A fost delicios si asa, picant, exact pe gustul meu.
Edith ti-a iesit bine gulasul, ai dreptate cu retetele sunt multe si diverse, eu tocmai vreau sa fac un gulas cu ciuperci :). Te pup si o primavara frumoasa iti urez!
super reteta. o voi face si eu, chiar azi
si as avea o rugaminte
sambata e ziua fetei mele si vrea sa organizeze o petrecere in pijamale cu colegele ei. eu una habar nu am ce sa le pregatesc de rontait. m-am gandit la pizza, niste frigarui cu legume si branzeturi si mai departe sunt in ceata. te rog frumos sa imi dai niste idei. multumesc mult si pupici
@Amalia: trebuie sa fie interesant si cu ciuperci.
@Andreia: Depinde si de gusturi. Uita-te la secrtiunea “aperitive” si vezi ce-ti face cu ochiul. Poti face o sumedenie de crantaneli din foietaj (carnaciori in foietaj, foietaj picant, briose din foietaj sau saratele presarate cu chimen si cascaval).
Poti face si cuburile marmorate si sa le tai cuburi micute “bite size”.
Sper sa te fi ajutat cat de cat 🙂
La multi ani fetei, petrecere frumoasa si te astept sa-mi spui la ce te-ai hotarat pana la urma. 🙂
doamne, ce bine arata toate!!!!!!!!!!!
deja mi le imaginez pe fete :):):)
MULTUMESC!
Cu placere. Sper sa le placa ce alegi. Te astept sa-mi spui 🙂
O primavara de suflet si lumina iti doresc
Buna.Imi place site-ul tau.Daca te intereseaza un schimb de link cu blogul meu te rog sa vizitezi http://sfarsit.com/blog/link-exchange/
Multumesc la fel, James! 🙂
Fain de tot gulasul tau, Edith! Sigur am sa incerc si eu reteta ta!
Am trecut sa-ti urez o primavara senina, plina de dragoste si surprize placute!
Pupici!
Merci frumos, Dana! Sa-l incerci ca e bunutz si picaaant.
O primavara frumoaaasa sa ai si tu!
Iti doresc o primavara insorita si calduroasa
Sorina, iti multumesc frumos! Si tu sa ai o primavara frumoasa!
Mie imi place ce ti-a iesit aici.Am prestat si eu lunile trecute gulas american,dar cred ca nu se compara cu cel original.Vreau sa-l prestez si eu,sa vad cum e cel original,ca nu am mancat din 2005 ca la mama lor (ungaria).te pup,si-ti doresc o primavara frumoasa!
Merci, Paradis! Abia astept sa vad si varianta ta de gulas, sa o incerc 🙂
Primavara frumoasa si tie! Pup!
draga edith, toate mi-au iesit super bune si au avut un succes nebun. am facut si tortul amandina, dar cred ca l-am tinut prea mult in frigider si s-a cam intarit crema. dar a fost buuuuun de tot. multumesc din suflet
sorry Edith ca nu am mai trecut de mult pe aici !!
E clar ca fiecare o sa-ti spuna ca reteta lui e cea originala ca o are de la nagy mama sau de la vecina (italienii sunt cei mai aprigi la capitolul asta) Eu am o reteta de la mama prietenei nostre Erjike din Monor (langa Budapesta). Tanti mama lui Erji spune ca asa se facea gulasul in mod traditional…si inclin sa o cred, pentru ca Olah bacsi, tatal lui Erji statea langa oala, cu o brisca intr-o mana si un ardei iute in aialalta (ca intr-o poza veche) si taia rondele in gulash… 🙂
Ea dinstuie ceapa in untura pana se topeste complet, se face ca un sos fin si deabea atunci arunca cubuletele de carne. In plus ei mai pun chimion si un pahar de vin rosu de casa (au vie mare langa Monor)
Andreia, ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat. Sper sa fi placut si invitatelor 🙂
Pana la urma la ce aperitive te-ai oprit? In legatura cu crema.. poate un galbenus in plus ar mai inmuia-o.. pt data viitoare cand mai faci 🙂
Cristi, stiu cum e cu timpul, ca si eu am aceeasi problema, deci esti pe deplin scuzat 🙂
Oricum imi face placere orice vizita de-a ta, pentru ca de fiecre data ne incanti cu cate o mica povestioara 🙂
Mmm cu vin si chimion, tb sa fie mortal. Chiar as fi curioasa sa mananc facut de cineva din zona aia.
scuze ca nu am spus ce aperitive le-am facut, daca-s ametita. cuburile de rosii marmorate, briose din foietaj cu bacon, checul aperitiv cu cascaval si bacon, pizza, si tiramisu. fetele mi-au cerut si retetele. multumesc si pupici
Andreia, ce de bunatati ai facut.
Super, ma bucur ca v-au placut.
Te mai astept!
Mie mi-a iesit putin mai zemos, dar a fost super la gust! Deja l-am postat pe blog 🙂 . Multumesc frumos pentru reteta! Te pup, Edith!
Iulia, inseamna ca ti-a iesit cum trebuie, zemos 🙂
Ma bucur ca v-a placut! Pupici!
Am vrut sa fac ceva mai special pentru prietenul meu, care e maghiar, si a iesit foarte gustos. S-a mirat ca mi-a iesit bine, mai ales ca sunt incepatoare in ale bucatariei. Am gatit-o la foc mic, asa cum e recomandat in reteta. Pacat ca nu gasesc si alte retete maghiare, originale, ca sa le incerc. M-ar tenta chiar sa fac o prajitura de-a lor. Reteta ta mi se pare foarte buna!
Diana, ma bucur ca i-a placut prietenului tau.
Din pacate nu te pot ajuta cu deserturi unguresti pt ca nu stiu niciunul..:(
Dar daca afli tu vreunul bun bun, te astept sa imi povestesti despre el 🙂