De mult n-am mai mancat o mancare de legume asa delicioasa. Vinete cu sos de rosii si usturoi, este o reteta din
bucataria turceasca, deci nu poate fi decat delicioasa.
Eu am pregatit-o cu vinetele prajite in ulei, daca vi se pare prea uleioasa aceasta varianta
(vinetele absorb destul de mult ulei), le puteti tropi cu 2-3 linguri de ulei si coace la cuptor pentru cca 45 minute,
intorcandu-le la jumatatea perioadei.
Ne trebuie:
2 vinete
o conserva de rosii cuburi (sau 400 ml rosii pasate)
5 catei mari de usturoi
2 ardei grasi
cca 70 ml ulei
1/2 lingurita zahar
sare, piper
Cum se fac:
Curatam vinetele “pijama” (pe lung, lasand coaja din loc in loc) si le taiem cuburi potrivite.
Le punem in apa cu 1 lingurita de sare si acoperim cu un platou greu, pentru a sta toate bucatile in apa.
Le lasam asa cca 30 minute, apoi le scoatem pe rand din apa, storcandu-le bine in pumni de apa.
Le prajim in ulei, la foc iute, in transe (eu le-am prajit in 4 transe, depinde de marimea tigaii), amestecand in ele din cand in cand.
Dupa ce se rumenesc frumos, scoatem vinetele pe servetele absorbante de hartie.
Intre timp facem sosul: in 2 linguri de ulei prajim ardeii taiati cuburi maricele si usturoiul pisat.
Acoperim cu capac si amestecam des, pana ardeii se inmoaie putin. Adaugam apoi rosiile, sare, piper, zaharul si
lasam sa fiarba acoperit cca 10 minute.
Cand terminam de prajit vinetele, le punem peste sos, amestecam bine si lasam sa fiarba acoperit, inca
10-15 minute, amestecand din cand in cand. Daca sosul scade prea mult, puteti adauga 80-100 ml de apa.
Stingem focul si adaugam putin patrunjel tocat deasupra.
De-li-cioa-se!
Enjoy!