vinete alla parmigiana 1 - Vinete alla parmigiana

Vinete alla parmigiana, un fel de mancare delicios, cu specific italian, cunoscute sub numele de melanzane alla parmigiana

sau parmigiana di melanzane.

L-am cautat de zor pe la restaurantele din Venetia cand am fost anul trecut, insa nu il aveau,

asa ca am zis sa le fac eu acasa.

Nu se fac greu deloc, desi explicatiile sunt mai lungi. Practic este un fel de musaca vegetariana, cu mozzarela ai parmezan in loc de carne,
cu straturi de vinete, sos de rosii, mozzarella si parmezan.
Ne trebuie:
cca 2 kg vinete
5-6 linguri de faina
Cca 1 litru de rosii pasate
2-3 linguri de ulei
250-300 g mozzarella
100 g parmezan
busuioc
sare, piper
– cantitati pentru o tava de 25 x 35 cm –
Cum se face:
Spalam vinetele si le curatam de coaja (eu le-am curatat partial, in dungi) apoi le taiem felii de cca 1 cm grosime.
Le presaram cu sare si le suprapunem intr-un bol incapator, le lasam asa minim 30 minute (eu le-am lasat o ora si am pus peste ele o greutate – un bol cu apa).
Dupa cele 30 de minute, stergem feliile de vinete de excesul de apa si sare cu prosoape de hartie si dam fiecare fielie de vanata prin faina pe ambele parti.
Le punem in tava de la aragaz, pe hartie de copt,
vinete in tava - Vinete alla parmigiana
le stropim cu ulei si le coacem la cuptorul preincalzit la 190°C pentru 30-35 minute.
Le puteti si praji in ulei, eu am ales varianta puutin mai dietetica.
Intre timp facem sosul. Intr-o cratita/tigaie punem 2-3 linguri de ulei de masline si adaugam 4-5 catei de usturoi tocati grosier,
amestecam de 2-3 ori apoi turnam peste el sucul de rosii.
Adaugam sare, piper, busuioc (proaspat sau uscat), eu am pus si 1/2 lingurita de zahar, apoi lasam sa fiarba 2-3 minute amestecand din cand in cand.
Cand sunt gata vinetele, punem intr-o tava incapatoare cateva linguri de sos, intindem strat subtire pe fundul tavii, apoi punem un strat de vinete,
apoi un strat subtire de sos si mozzarella rasa si parmezan ras,
vinete alla parmigiana in tava 3 - Vinete alla parmigiana
apoi continuam cu un alt strat de vinete, sos, mozzarella si parmezan.
vinete alla parmigiana in tava - Vinete alla parmigiana
Ultimul strat de vinete cu sos deasupra si parmezan. Coacem ca cuptorul preincalzit la 190 °C pentru 30-35 de minute,
iar in ultimele 6-7 minute punem si mozzarella deasupra si o gratinam frumos.
vinete alla parmigiana 3 - Vinete alla parmigiana
Lasam sa se racoreasca cca 20-25 minute si o mancam cu pofta.
Noi am mancat cu paine prajita.
Absolut delicioase!
Gasiti pe contul meu de instagram un filmulet din timpul prepararii. Va astept sa ma urmatiti si acolo. 2764 - Vinete alla parmigiana
Enjoy!
vinete alla parmigiana 2 - Vinete alla parmigiana
*Nota: puteti folosi si o tava ceva mai mica, eu am avut 3 straturi de vinete, mi-ar fi placut sa fie 4…