Acesta este tortul pe care l-am avut de Revelion. Ciocolata, muuuulta ciocolata, asa cum imi place mie.
Nimic deosebit, rapid, dar buuun de tot.
Ne trebuie:
1 pachet de foi piscot (eu am folosit cumparate)
1 pachet de foi piscot (eu am folosit cumparate)
Pt crema ganache:
500 ml frisca lichida (Creme Patiserie)
350 g ciocolata (amestec cu lapte + amaruie)
500 ml frisca lichida (Creme Patiserie)
350 g ciocolata (amestec cu lapte + amaruie)
Pt glazura:
150 g ciocolata (75 g amaruie, 75 g cu lapte)
100 ml frisca lichida
30 g unt
Cum se face:
Crema ganache
Punem frisca lichida la incalzit, cand este calda punem cicolata rupta bucatele
si omegenizam pana se topeste ciocolata in intregime.
Lasam la rece pentru 5-6 ore (eu am lasat peste noapte)
si apoi o batem ca pe frisca cu mixerul.
si omegenizam pana se topeste ciocolata in intregime.
Lasam la rece pentru 5-6 ore (eu am lasat peste noapte)
si apoi o batem ca pe frisca cu mixerul.
Umplem foile cu crema si dam la rece.
Glazura
Pune frisca intr-un vas la incalzit, apoi punem ciocolata si untul,
omogenizam bine pana se topeste toata ciocolata.
Turnam peste tort cand este doar putin calduta.
Pune frisca intr-un vas la incalzit, apoi punem ciocolata si untul,
omogenizam bine pana se topeste toata ciocolata.
Turnam peste tort cand este doar putin calduta.
Il ornam dupa preferinte, cu frisca sau cicolata alba.
In schimb gustul… mmm o nebunie! Ador glazura asta si crema ganache.
Mmmm… ce minunatie de tort ai facut Edith! Foarte bun, iti vine sa-l mananci cu ochii!! Delicios! 🙂
Ti-a iesit perfect, zici ca e de cumparat, bravo !!!! Pupici !
Super, Edith! A iesit foarte elegant si gustos!
Si mi-ai dat o idee buna, pentru ca am si eu niste foi si nu reuseam sa ma hotarasc ce sa fac cu ele 🙂
Te pupik, si spor la toate!
Multumesc frumos, fetele!
Zic ca a fost mai mult bun decat aratos 😛
Dana, mie mi-au placut mult foile astea.. e prima data cand iau si sigur o sa mai iau. Ma bucur ca ti-am dat idei 🙂
Ce frumos!Dana are mare dreptate cat de elegant…Te pup
Frumos foc a iesit tortuletul! O intrebare am, nu te supara pe mine, am citit pe undeva ca crema ganache inseamna cantitati egale de frisca si ciocolata, vad ca tu ai pus mai putina cioco…e mai buna asa? intreb pt ca eu nu am facut-o niciodata si as vrea sa o incerc. Merci frumos!
Super acest tort(testat de multe ori :))…si eu prepar la fel atat crema cat si glagura
Felicitari Edith…l-ai ornat simplu dar de efect
Super arata si se vede ca e f.gustos!glazura perfecta!Ce foi sint si de unde se cumpara???te rog scrie-mi!te imbratisez!
Edith,orice ai spune,eu iubesc tortuletu tau,si cum l-ai ornat arata superb.un weekend placut.te pup
@Deea: merci! Pup!
@Mada: ai dreptate, ganache-ul asa se face jumate-jumate, insa am gasit peste tot o gramada de proportii frisca/ciocolata. Poti folosi ce proportie iti place.
@Lory: eu iubesc crema asta si de cand am descoperit gazura asta.. numai d-asta as manca :))
Merci fumos. Esti draguta. Lasa ca tu faci niste torturi.. mama-mama! 🙂
@Mariana: foile le-am luat de la Plus si avea si cu cacao. Scria Piscot pe ele. Cauta la raioanele unde au blaturi de tort si foi de napolitane ca sigur gasesti.
@Paradis: multumesc frumos, esti o draguta, ca de obicei. We frumos si tie! Pup!:)
wow…arata PERFECT!!
Gargarita, e departe de a fi perfect, dar iti multumesc, esti draguta! 🙂
Pai, cand iti deschizi o cofetarie ???
Irina, le las pe cele mai talentate decat mine 🙂
Edith as vrea sa te intreb daca foile de piscot trebuie insiropate un pic sau pui pur si simplu crema peste foi ?!
Carmen, nu am insiropat foile. Sunt foi de pandispan f subtiri si daca le mai insiropam cred ca se inmuiau foarte tare.
Multumesc Edith pt. promptitudine.O sa merg azi sa vad daca gasesc foi la un magazin arabesc ….Eu fac mereu Pannacotta si cobler cu fructe pt. ca se fac f. repede si sunt tare bune.Am impresia ca am vazut si la tine pe blog reteta de pannacotta ,dar pe cea de cobler cu siguranta nu.O sa ti-o trimit daca vrei ca in Texas e tare populara.Aici prajiturile sunt cu mult aluat si cam fara crema,nu asa fine ca cele de acasa si extrem de dulci.
Carmen, reteta de panacotta nu o am, dar daca ai tu una buna, o astept cand ai timp, si pe cea de cobler. 🙂
Sincer eu sunt mai mult adepta prajiturilor cremoase, insa daca ai tu ceva preferat, astept reteta 🙂
Mercik!
Inloc de frisca lichida am luat smantana dulce la dorna. Imi mai iese crema? 😀
Eu zic sa incerci. Am luat si eu si am batuto dar nu s-a intarit bine si nu am putut-o folosi. Dar cu ciocolata in ea, daca o lasi peste noapte si apoi o bati trebuie sa se intareasca.
Bafta! Si te astept sa-mi spui cum ti-a iesit.
N-a iesit nimic cu smantana dulce. Dar deh! sunt incapatanata asa ca am repetat crema cu frisca lichida, cea pe care ai recomandat-o tu. Acum e la frigider si s-a intarit deja. Maine are loc asamblarea 🙂 Multumesc de raspuns si de idei. O sa fie un tortulet de Dragobete reusit 🙂
Piersi, ma bucur ca pana la urma ai rezolvat. Se pare ca cei de la Dorna au scos smantana aia dulce doar pt sosuri 🙁
Pacat, ca e mai gustoasa decat cea vegetala.
In fine, un Dragobete cu muuulta dragoste sa ai!
Mai spune-mi ceva, te rog. Cu glazura cum faci? Adica mie mi-a iesit ca o crema dupa ce s-a racit un pic si nu am putut pune strat subtire. Arata ca o crema asa.
Plus ca la tine arata frumos pe margini. Cum o torni? O nivelezi cu ceva?
Mc pt tot, si un Dragobete frumos tie si inimutei tale!
Piersi, trebuie sa fie fluida, sa curga glazura. Nu tb asteptat sa se raceasca de tot ca se ingroasa. Daca ai respectt intocmai cantitatile ingredientelor, eu zic ca nu are de ce sa nu-ti iasa bine.
Am inceput sa o pun din centrul tortului, spre margini.
Pe laterale am pus cu cutitul. Se mazgaleste tava, mai curge si pe masa.. dar se sterge dupa cu o carpa uda sau hartie umezita.
Eventual pui platoul cu tortul pe o tava sau ceva ca sa nu pice pe masa glazura, si mai bine daca ai tava din aia cu gratar deasupra speciala ptr glazurat torturi (eu nu am inca..).
Nu se niveleaza cu nimic sus, odata turnata asa o lasi, ca altfel iti ies denivelari si nu mai iese complet neteda.
Sper sa iti iasa bine. Poate imi arati si o poza sa vad cum ti-a iesit. 🙂
Petrecere frumoasa! si merci pt urari.
L-am facut si eu, nu a iesit atat de frumos ca al tau, dar e ff bun. Rapid si de efect. Multumesc pt reteta, weekend placut!
Oana, sunt sigura ca a fost frumos. Iar de bun… mmmm.
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
We frumos si tie!
imi face asa mare placere de fiecare data sa intru pe blogul tau…
ai retete usoare si gustoase totodata.
oare,la aceste foi,se preteaza o crema din aceea la plic de ciocolata?
si in loc de lapte,as putea sa o amestec cu frisca lichida(batuta in prealabil).
nu stiu, intreb si eu.
din psacate, nu sunt prea curajoasa in idei,prima oara respect intocmai reteta,apoi vin cu imbunatatiri.
e minunat.si o alta reteta pe care o “fur”pentru PASTE.
pupici MARI.
Mari, e buna ideea ta cu crema facuta cu frisca. Nu am incercat dar trebuie sa iasa (cred ca si daca o bati cu frisca lichida pusa in loc de lapte iese bine).
Insa, daca ai mancar ganache, stii ca nimic nu se compara cu el.. dupa parerea mea 🙂
Acum.. tu faci cu ce crema vrei 🙂
Paste Fericit!
Am notat reteta. O voi face ptr vineri.
Salutari…
E tare bun. Sa-mi spui cum ti-a placut 🙂
Buna Edith,
Te rog spune-mi, cand se face omogenizarea cu frisca si ciocolata, se face pe foc sau se da deoparte?
Multumesc
Draga anonima, sunt 2 moduri de a face:
1 – fie infierbinti bine frisca lichida si apoi iei de pe foc si pui ciocolata, amesteci continuu pana se omogenizeaza (dc dureaza prea mult, mai poti pune pe foc putin);
2- fie pui frisca, si cand incepe sa se incalzeasca arunci in ea si ciocolata rupta cubulete si amesteci continuu pana se dizolva toata ciocolata (spre sfarsit chiar poti sa o ridici de pe foc).
Orice metoda ai alege, important este sa nu fiarba amestecul cand ciocolata este inauntru (bine, nu stiu nici la frisca cat bine ii face daca fierbe…) Ideea e sa se infierbante bine, fara sa se ajunga la punctul de fierbere.
Uf, sper sa intelegi, ca m-am alambicat in explicatii. Se pare ca ar tb sa ma culc :))
Te astept sa imi spui cum ti-a placut 🙂
Eu sunt anonima de mai devreme, multumesc pentru explicatii, azi il fac si maine il gustam de ziua mamei mele. O sa mai vin pe aici cu intrebari ca sunt incepatoare in ale gatitului, te-am mai intrebat eu cum e cu faina la tortul cu mandarine. Dupa cum vezi, am inceput cu prajiturile… ajung eu si la ciorbe
Manuela, bafta, sa-ti iasa si la multi ani mamei! 🙂
Te astept oricand ai nelamuriri in legatura cu retetele mele 🙂
Buna Edith!
La multi ani!
Am facut acest tort de ziua mea si nu a iesit asa frumos ca al tau dar ai dreptate gustul este demential!
Asa este, este foarte bun, este si printre preferatele noastre 🙂
La multi ani! 🙂
Super tortul!
L-am facut si eu ieri, cu mici modificari, fara voie: din greseala am cumparat foi de cacao, care, dupa parerea mea , erau putin cam uscate. Ar fi fost bine daca le insiropam chiar putin. Dar crema este super. Oricum a fost laudat.
Data viitoare iau foi de vanilie.
Multumesc pentru toate retetele minunate pe care le-am “imprumutat ” de la tine in ultima vreme!
Iulia, de cate ori am luat foi din astea au fost moi si pufoase…
Poate le-ai scos tu din punga si le-ai lasat la aer, sau erau ceva mai vechi de au fost tari…
Oricum, una peste alta, ma bucur ca ti-a placut!
Te mai astept! 🙂
Buna Edith. Mutumesc mult pentru reteta. Este super buna pentru crazy choco ca NOI.
Buna, Etith! imi poti spune , te rog, cate foi ai folosit la tortul acesta? vreau sa-l fac pt ziua ficei mele.
Multumesc!
Dana
Dana, au fost 3 foi, atatea sunt intr-un pachet de foi pandispan (se vede si in poza 🙂
Spor si te mai astept! La multi ani fetitei! 🙂
Multumesc tare mult, Edith! Te tin la curent!
Dana
Buna!
crema e la frigider de vreo ora si nu s-a intarit deloc. e normal,da?
stiu ca tu ai scris ca se tine vreo 6, 7 ore , dar eu stau cu frica in san ca am facut ceva aiurea si nu iese.
oricum am cantarit totul la gram. scuze ca te bat la cap, dar sunt ca un leu in cusca!:-)
Dana
gata! a inceput sa de intareasca!!!!
Dana
Dana, ce haioasa esti! Te inteleg perfect ca esti ingrijorata, dar o sa se intareasca, sa vezi. Las-o pana maine dimineata si o bati cu mixerul bine ca pe frisca 🙂
Te astept cu vesti! 🙂
uf! am reusit!!!!
tortul e ansamblat , crema e perfecta, il orneaza sotu’!
crema e extraordinara!
multumesc din suflet !!
sarbatori fericite si toate cele bune!
te pup cu drag!
Dana
Dana, dragutza, ai vazut, ti-am zis eu ca o sa-ti iasa! 🙂
Felicitari sotului pentru ornat si petrecere frumoasa.
Sarbatori frumoase si tie, desi eu sper sa mai treci pe la mine sa te inspiri pentru meniul de sarbatori 😉
Buna,Edith si felicitari pentru blogul minunat.Am facut si eu tortuletul si a iesit minunat.As vrea sa il repet dar voiam sa te intreb daca ai folosit vreodata ciocolata de menaj ( ca am vreo 2 pachete in frigider).Data trecuta am facut cu poiana cu lapte si a iesit dar parca nu as vrea sa arunc ciocolata de menaj.Te pup si mult succes.
Draga anonima, ma bucur ca ti-a placut si iti multumesc pt cuvintele frumoase. 🙂
Ciocolata menaj nu folosesc pt ca nu imi place, de obicei folosesc doar ciocolata de buna calitate. Insa nu are de ce sa nu iasa si cu ciocolata menaj. Daca este neagra, sa mai pui putin zahar in plus la ganache sa nu iasa amar.
Spor si te mai astept! 🙂
Edith,te rog ,heeeelp! Am facut aseara crema.am pus 3 cutii de smantana pentru frisca vian si 5 cioco kandia.eu zic ca nu am gresit cu nimic dar nu s-a intarit deloc peste noapte.ce sa fac ,sa pun gelatina? nu prea mai am timp!te rog…un sfat.multam.
Anca, nu imi dau seama de ce nu s-a intarit 🙁 E anormal!! 3 cutii de frisca sunt 600 ml, nu? Incearca sa mai topesti inca o cioco daca mai ai, lasa afara sa se raceasca, incearca sa o bati putin si da-o la rece iar. Poti incerca si cu gelatina, dar eu zic daca ai timp sa incerci cu inca o ciocolata.
Sincer imi pare rau, nu imi dau seama ce s-a intamplat.
multumesc Edith,incerc acum cu cioco si daca nu, pun gelatina si daca nici asa nu reusesc, o arunc si ma duc sa cumpar crema la plic 🙂
Anca, daca ai stiic at de rau imi pare!! :((
Eu sper sa nu ajungi la crema la plic!
Sper sa imi spui ca ti-a iesit 🙂 Tin pumnii!!
Edith… pare gustos tortul dar am o intrebare… de cate persoane e reteta? eu am nevoie de un tort ptr aprox 20 de persoane. Multumesc frumos.
Mariana, este foarte gustos 🙂
Foile astea cumparate au cam 30 cm x18 cm.. aprox si tortul ar fi pt 8-maxim 10 pers. deci ar tb sa faci 2 torturi daca cumperi foi din astea.
multumesc pentru raspuns 🙂 :*
Buna ziua!
Felicitari pentru blog!
Credeti ca as putea folosi acest tip de foi la un tort diplomat? Au o aroma distincta care nu s-ar potrivi cu o crema cu piersici?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Raluca, iti multumesc frumos! 🙂
Blatul are gust ca orice blat de pandispan, prin urmare merge combinat cu absolut orice crema vrei.
Si te rog nu-mi mai vb cu dvs 🙂
Te mai astept! 🙂
Edith, mai trebuie dat la frigider dupa asamblare? e deja ora 12, aproape, si la 18 as cam avea musafiri.. ore e ok daca il fac acum?
Dupa ce pui crema intre foi, trebuie sa il mai dai minim 1-2 ore, apoi dupa ce pui glauzra, e suficient si 30 de minute cred. Deci musai apuca-te de el, sa aiba timp si crema sa se intareasca inainte de a o pune intre foi 🙂
Spor!
Pentru glazura, frisca lichida o punem pur si simplu la topit impreuna cu cioco sau punem frisca spuma, batuta cu mixerul? Multumesc pt toate retetele
Ori de cate ori pui frisca lichida la foc intr-o reteta, se pune lichida, nu batuta spuma 🙂
Bună Edith. E prima data când îți scriu,cu toate k te urmăresc de mulllltttt tare…Nu știu cu ce sa mi mai potolesc pofta de dulce din mine :)) Și vreau fac tortul asta,dar am 2 întrebări de fapt 3…
1.nu sunt în România și nu cred k găsesc foi de pișcot,ce blat as putea sa fac?
2.as prefera ciocolata alba pt crema,crezi ca merge?
And last question…ce frișcă folosești?
Mersi tare mult. Te pup și felicitări pentru ceea ce faci
Claudia, scuze pt intarziere, am fost intr-o mica vacanta in care nu am intrat deloc pe blog.
Poti folosi oricare din blaturile de la categ torturi:
https://www.edithskitchen.ro/tort-cu-ananas-si-rom/
https://www.edithskitchen.ro/tort-cu-ciocolata-si-mascarpone/
Sa adaptezi cantitatile corespunzator.
Daca folosesti ciocolata alba, va tb sa folosesti o cantitate dubla de ciocolata alba fata de cantitatea de frisca (ex: 200 g frisca, 400 g ciocolata alba). Dar nu este la fel de gustos ca cel cu ciocolata neagra/cu lapte 🙂
Recomand sa folosesti smantana pentru frisca, marca nu ar avea importanta, daca nu esti in Ro… 🙂
Te astept sa-mi spui cum a fost 😉
Ah, tortul asta il mai poti face si in varianta asta: https://www.edithskitchen.ro/tort-ganache-cu-biscuiti/ este fff bun cu blatul de biscuiti.
Hello again,
Aseara la 11 mi am terminat isprava în bucătărie,iar acum am gustat sa vad ce mi a ieșit…și sa te anunț:)
Cu blatul am terminat repede,dar crema mi a dat de lucru …am făcut o după cum mi ai spus,a ieșit foarte buna,dar prea dulce pt gusturile mele…asa k am pus un strat f.subțire de crema,zmeura pe ici colo și un alt strat subțire de frișcă ,apoi blat și tot asa…deci nici vorba de tort ganache,dar foarte,foarte bun…next time cu siguranță o sa l fac pe cel cu blat de biscuiți
Te pup
Ma bucur ca ti-a placut, combinatia de cioco cu zmeura e f buna 🙂
Ai pus la ganache cioco cu lapte si amaruie? Mie nu mi se pare ca iese prea dulce, dar sigur, e chestiune de gust.
Te mai astept! 🙂