Pentru blat:
200 g biscuiti
50 g nuca maruntita
150 g unt
Pentru ganache:
240 g ciocolata
(eu am folosit 200 g cu umplutura de caramel si 40 g cu lapte)
100 g frisca lichida
500 g frisca batuta
2 linguri de nuca macinata pentru ornat (optional)
Batem cei 500 ml frisca lichida si dam la rece.
Maruntim biscuitii (eu am folosit populari dar au fost cam tari, recomand petite beurre)
si ii amestecam cu nuca maruntita cu cutitul (deci bucatele potrivite ca marime, nu prea mari).
Topim ciocolata alba si untul apoi le turnam peste amestecul de biscuiti si nuca. Amestecam bine.
Punem inelul de la o tava cu pereti detasabili pe un platou (sa fie cat mai plat platoul,
Inauntrul inelului pus pe platou punem biscutii cu unt si presam bine cu lingura.
(eu am pus 2 ciocolate cu umplura de caramel si pt ca m-am gandit sa nu-mi iasa prea moale
am pus si 2 randuri de ciocolata cu lapte).
Data viitoare pun doar ciocolata cu lapte simpla.
Omogenizam bine pana se topeste toata ciocolata.
Punem 5-6 linguri din frisca batuta in amestecul de ciocolata cald, omogenizam bine
si turnam peste restul de frisca batuta si omogenizam bine din nou.
Punem amestecul peste blatul de biscuiti care a stat la congelator, nivelam bine
si mai dam la congelator pt cca 15 minute.
Apoi acoperim si dam la frigider pana a doua zi.
Scoatem inelul, ornam cu frisca si nuca (sau dupa preferinta).
Si savuraaaaaam ca iese o bunaciune!
Trebuie neaparat incercat!
Sectiune:
Later edit 14 Ianuarie 2009
Si o alta varianta de ornare, cu glazura de ciocolata cu lapte de la Tortul Amandina:
Edith, cred ca este o nebunie tortul asta. Arata de nu se poate. Ti-am raspuns foarte tarziu la mine pe blog pentru ca eram plecata in concediu intr-o zona fara internet. Nu aveam nici semnal la telefon.
Edith super ti-a iesit , imi plac si fotografiile.
Doamne Edith cat de frumos stii sa le aranjezi pe farfurie si faci niste poze asa de artistice. Incerc si eu sa ma mai inspir de la tine , dar ori il ai , ori nu-l ai …si eu nu prea il am, simtul artistic.Sei grande !
@Mirela: A fost fuuuuaaarte bun 🙂
Nu-ti face probleme in leg cu raspunsul 🙂
@Amalia: mercik 🙂
@ Moni: esti taare dragutza, Moni! 🙂
Incerc sa invat si eu in fiecare zi cate ceva… si mai am de invatat o gramada (daca te uiti la primele mele poze… o sa vezi ce dezastru eram la inceput…:D )
ispititor, foarte ispititor, dar abia m-am apucat de regim.
o zi minunata iti doresc
Foarte ,foarte buuuun:) aplauzele mele…cat despre prezentare ..fara cuvinte…ai toata admiratia mea
pupice
James,bafta cu regimul! Si eu o sa intru cat de curand, mai profit cat mai pot… 😛
O seara frumoasa!
Sat’na, Lory! Esti tare dragutza 🙂
Puup!
Buna Edith, as vrea sa fac si eu tortul asta ca pare simplu si bun, dar da-mi si mie o idee cum sa-l fac daca nu am forma de tort. Sa-l fac intr-o oala sa pun hartie de copt si dupa sa-l rastorn pe o farfurie si dupa sa-l intorc pe alta farfurie? Nu s-ar strica asa?
Relly, cum ai spus tu,din pacate nu cred ca va merge.
Poti incerca sa pui folie de plastic (din cea subtire) intr-o cratita, o sg bucata care sa acopere fundul si peretii.
Pe folie sa pui stratul de biscuiti apoi ganache-ul. Dupa ce se intareste, il scoti cu maare grija din cratita cu autorul foliei – care iese cumva din cratita peste margini si il pui pe platou. Cratita sa fie cat mai joasa ca sa nu ai probleme la scoaterea lui. Sper ca ai inteles cum am explicat 😀 Daca nu, intreaba-ma.
Insa, ce te sfatuiesc eu: daca acum tot te-ai apucat de torturi 😛 cumpara-ti o tava din asta, se gaseste in toate supermarket-urile/hypermarcket-urile la raionul de tavi si nu sunt deloc scumpe.
Asta ca sa ai garantia ca totul va iesi ok 🙂
Aha, am inteles cum e cu folia, e mai bine asa decat cum m-am gandit eu. Multumesc mult. O sa-mi iau si forma de tort cu siguranta ca e tare utila.
Buna Edith
Felicitari pt. blogul tau de care sunt efectiv dependenta!!!!!!
Am facut si eu acest tort, mi-a iesit super avand in vedere ca este primul tort pe care-l fac in viata mea.
Am vrut sa fac si prajitura miracol si chiar aveam toate ingredientele in afara de lapte condensat. Este vorba de acel lapte ptr. cafea care se gaseste in acele cutiute mici de 10 ml? Trebuie sa folosesc 40 de astfel de cutiute? Sau se gaseste si in cutii mai mari? Eu am cautat si nu am gasit nici acel lapte de la Nestle mai gros!
Poate ma poti ajuta cu niste raspunsuri.
Multumesc
Draga Nicol,sper ca nu vin prea tarziu cu raspunsul.
Lapte condensat (este asemanator cu cel la doze de 10 ml pt cafea, dar nu folosim din ala) gasesti la magazinele Plus marca Apla (este ambalat la cutii de carton de 200 ml ca si frisca Hulala).
Daca nu ai mag. Plus prin preajma, poti fierbe niste lapte la care adaugi cateva lg de lapte praf ca sa il faci mai concentrat. E pacat sa nu incerci minuatia de prajitura miracol 🙂
Cel de la Nestle se gaseste in gen. in magazinele arabesti sau poate ai pe cineva prin strainatate care iti poate trimite.
Sa-mi spui daca ai incercat-o.
Te mai astept. 🙂
Buna Edith, tot eu…
Asa cum ti-am mai spus tortul a iesit foarte bun dar mie mi-ar fi placut sa iasa blatul putin mai moale. Am folosit biscuiti petite beurre doar ca in loc de ciocolata de menaj am pus ciocolata de care am folosit la crema. Era atat de important acest ingredient? Mi-ar fi iesit mai moale daca il foloseam?
As dori sa stiu ce sa fac data viitoare pt. a-mi iesi blatul mai moale. Cu siguranta il voi mai face! Multumesc.
Data viitoare pune si catva lg de lapte in biscuiti (5-6-7) si scoate-l de la frigider cu cca 15 min inainte de a-l consuma sa se mai inmoaie untul din blat. Eu uneori nici nu mai pun ciocolata in blat, incearca si tu fara. Poate va tb sa maresti cant. de unt in cazul asta.. vezi si tu, te orientezi pe loc…
La Multi Ani Edith!!!!
Am facut si tortul asta… delicios. L-am facut asa cum mi-ai spus tu cu folie pusa intr-o oala. A iesit foarte bine. L-am imbracat pe tot in nuca macinata si pe deasupra am ras si ciocolata. Bun rau.
Asa arata: http://s200.photobucket.com/albums/aa62/predoiuaurelia/?action=view¤t=P1050203.jpg
Si aici degustatoru meu: http://s200.photobucket.com/albums/aa62/predoiuaurelia/?action=view¤t=P1050205.jpg
http://s200.photobucket.com/albums/aa62/predoiuaurelia/?action=view¤t=P1050202.jpg
Relly, super ti-a iesit! Inalt si frumos. Sper ca i-a placut si degustatorului sef :))
La multi ani!
Multumesc. Cum sa nu-i placa Edith, n-ai vazut ce fata are si ce moscolit la gurita e. Mereu cand mancam eu, venea si el “atarnache” sa-i dau si lui.:)
Ce tort imi mai recomanzi sa fac pt data viitoare? 😀
Pupici.
Pai uita-te si tu si vezi care iti face cu ochiul 🙂 E foarte bun asta cu mascarpone si zmeura.
Dintre prajituri printre preferate este creme a la creme care aduce cu tortul find cu crema si glazura. Este foaarte buna 🙂
Te pup, te astept cu vesti 🙂
Buna Edith…
Am o nelamurire. pui aici in reteta Pentru ganache:
¨100 g frisca lichida
500 g frisca batuta¨
Te referi la inca 500g frisca liquida dar batuta tare???
Mi-ar placea sa pregatesc un tort asa simplu. Mai mult ce ma indeamna sa-l pregatesc este ptr ca nu are ou. Avem niste prieteni care baiatul are alergie la ou si cred ca tare le-ar placea sa guste aceasta bunatate.
Te mai intreb ceva. Baiatul implineste 2 ani acum in aprilie. as vrea sa-i pregatesc eu tortuletul. tu ai putea sa-mi dai o idee care ar fi mai potrivit pentru el??
Multumesc mult si sper sa nu te deranjez cu intrebarile mele.
Te pup.
Falian, da este vb de 100 ml frisca lichida si inca 500 g frisca batuta.
Daca citeai modul de preparare iti dadeai seama ca este asa.
In ceea ce priveste copilul de 2 ani.. nu cred ca are voie ciocolata, insa nu ma pricep. Daca are alergie la ou si nu are voie ciocolata(ar fi bine sa intrebi parintii) iti decomand tortul cu piersici la rece http://edithfrincu.blogspot.com/2009/07/cheesecake-cu-piersici-la-rece.html dar nici gelatina nu stiu daca au voie copilutii asa mici.. E cam greu.. Poate tortul de mere si il imbraciin frisca, chiar nu ma pricep la alimentatia copiilor…
Nu ma deranjezi niciodata cu intrebarile, sper ca ti-am fost cat de cat de folos…
Buna Edith, am si eu o intrebare: ce frisca ai folosit la aceasta reteta si in general ce frisca folosesti: vegetala sau naturala?
Izabella, nu mai stiu exact ce frisca am folosit la tortul asta dar in general folosesc vegetala ca sta mai tzapana. Pentru tortul asta poti folosi si naturala ca se incheaga de la ciocolata.
Cea vegetala folosesc Creme Patiserie in general sau Apla de la Plus.
Buna Edith! Arata atat de delicios..neaparat trebuie sa il fac!Spune-mi te rog,ce dimensiuni are tava?mercic frumos ,pupici
Cristina, eu parca am avut o tava de 24 cm. Poti folosi si putin mai mica.. Spor! 🙂
Am si eu o intrebare tampa: tu cum torni glazura si pe marginea torului? nu ma refer neaparat la tortul asta. Mie imi curge toata pe farfurie si pe margine ramane f putin. o fi prea subtire?
Piersi, destul de grea operatiunea de a-l orna pe margini.. perfect..
Inclin platoul, intind cu lama unui cutit.. cam asa procedez. Dar nu imi iese asa frumoasa ca la suprafata tortului..
Sigur e prea subtire daca curge toata… Incearca reteta mea de glazura. Iar tortul sa fie rece cand il glazurezi, asa se va intari mai repede glazura.
Cam cate grame de ciocolata alba? Eu o am sub forma de bilute.
La blat? Poti pune 2 linguri cu varf de bilute..