tort cu rom si ananas

Acesta este tortul pe care l-am avut de Revelion anul acesta, tort cu ananas si rom. Aromat, racoros si delicios,

vi-l recomand daca aveti sarbatoriti de Sf Ioan, dar nu numai. Pana la urma, nu avem nevoie

de o ocazie speciala pentru a ne rasfata cu un tort, nu? 🙂 Alte idei de torturi gasiti aici.

Ne trebuie:

Pentru blat:

6 oua

100 ml ulei

6 lg de zahar

2 lg de cacao

4 lg de faina

10 g praf de copt (un plic)

2 lgt esenta de rom

Pentru crema:

250 g mascarpone

200 ml frisca

50 g zahar pudra

1/2 conserva de ananas

8 g gelatina (4 foi)

vanilie,

1 lgt esenta de rom

+

100 ml frisca (pentru ornat)

Am folosit conserva de ananas de la Sun Food, conserve 100% sanatoase.

conserve ananas

Cum se face:

Miham putin galbenusurile cu zaharul (sub 1 minut), adaugam uleiul, putin cate putin si mixam sa se omogenizeze.

Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, apoi incorporam incet, cu o spatula,

adaugam esenta de rom si albusurile batute spuma.

compozitie blat

Turnam aluatul intr-o tava (25 x 35 cm) unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 20-25 minute.

Lasam blatul sa se racoreasca putin, il scoatem pe o planseta si il taiem in 3 pe latime

(eu am taiat si marginile pentru ca erau rotunjite), iar apoi am nivelat feliile la capete, taind usor

surplusul care era mai inalt decat fasia de aluat. Fasiile mele au avut 10 cm latime (cat mi-a trebuit pentru tava in care urma sa il pun)

blat taiat

Crema:

Cat se coace blatul facem crema. Batem frisca rece spuma.

Mixam mascarpone (aflat la temperatura camerei) cu zaharul pudra, vanilia si romul cca 1 minut.

Apoi adaugam cate2-3 lg de frisca, mixand continuu.

Preparam gelatina. Eu am avut foi de gelatina. Am pus gelatina la inmuiat in apa rece pentru 4-5 minute apoi am dizolvat-o

in 4-5 lg de lapte/frisca lichida fierbinte. Atentie! Nu fierbeti gelatina!

Daca aveti gelatina granule, o pregatiti dupa instructiunile de pe ambalaj, dar nu o dizolvati in mai mult de 5-6 lg de lapte.

Punem peste gelatina 2-3 lg din compozitia de frisca, omogenizam, apoi adaugam totul peste frisca si omogenizam bine.

Adaugam la sfarsit ananasul taiat cubulete si omogenizam.

Asamblam tortul. Pe o tava dreptunghiulara punem o foaie de blat, adaugam un strat de crema si tot asa.

Imbracam tortul in frisca bine batuta. Eu am ornat cu decoratiuni din ciocolata alba si cateva coacaze congelate.

Il puteti orna cu ciocolata alba, neagra sau cu lapte rasa.

Pastram la frigider pentru minim 3-4 pre inainte de a-l taia, pentru a permite sa se intareasca crema.

Eu, ca de obicei, l-am tinut peste noapte.

Tare bun, lejer si aromat.

Enjoy!

tort cu rom si ananas 1

Nota: eu nu prea insiropez blaturile, insa il puteti insiropa usor daca vreti cu un sirop de zahar in care ati pus cateva picaturi de vanilie sau rom.