Acesta este tortul pe care l-am avut de Revelion anul acesta, tort cu ananas si rom. Aromat, racoros si delicios,
vi-l recomand daca aveti sarbatoriti de Sf Ioan, dar nu numai. Pana la urma, nu avem nevoie
de o ocazie speciala pentru a ne rasfata cu un tort, nu? 🙂 Alte idei de torturi gasiti aici.
Ne trebuie:
Pentru blat:
6 oua
100 ml ulei
6 lg de zahar
2 lg de cacao
4 lg de faina
10 g praf de copt (un plic)
2 lgt esenta de rom
Pentru crema:
250 g mascarpone
200 ml frisca
50 g zahar pudra
1/2 conserva de ananas
8 g gelatina (4 foi)
vanilie,
1 lgt esenta de rom
+
100 ml frisca (pentru ornat)
Am folosit conserva de ananas de la Sun Food, conserve 100% sanatoase.
Cum se face:
Miham putin galbenusurile cu zaharul (sub 1 minut), adaugam uleiul, putin cate putin si mixam sa se omogenizeze.
Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, apoi incorporam incet, cu o spatula,
adaugam esenta de rom si albusurile batute spuma.
Turnam aluatul intr-o tava (25 x 35 cm) unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 20-25 minute.
Lasam blatul sa se racoreasca putin, il scoatem pe o planseta si il taiem in 3 pe latime
(eu am taiat si marginile pentru ca erau rotunjite), iar apoi am nivelat feliile la capete, taind usor
surplusul care era mai inalt decat fasia de aluat. Fasiile mele au avut 10 cm latime (cat mi-a trebuit pentru tava in care urma sa il pun)
Crema:
Cat se coace blatul facem crema. Batem frisca rece spuma.
Mixam mascarpone (aflat la temperatura camerei) cu zaharul pudra, vanilia si romul cca 1 minut.
Apoi adaugam cate2-3 lg de frisca, mixand continuu.
Preparam gelatina. Eu am avut foi de gelatina. Am pus gelatina la inmuiat in apa rece pentru 4-5 minute apoi am dizolvat-o
in 4-5 lg de lapte/frisca lichida fierbinte. Atentie! Nu fierbeti gelatina!
Daca aveti gelatina granule, o pregatiti dupa instructiunile de pe ambalaj, dar nu o dizolvati in mai mult de 5-6 lg de lapte.
Punem peste gelatina 2-3 lg din compozitia de frisca, omogenizam, apoi adaugam totul peste frisca si omogenizam bine.
Adaugam la sfarsit ananasul taiat cubulete si omogenizam.
Asamblam tortul. Pe o tava dreptunghiulara punem o foaie de blat, adaugam un strat de crema si tot asa.
Imbracam tortul in frisca bine batuta. Eu am ornat cu decoratiuni din ciocolata alba si cateva coacaze congelate.
Il puteti orna cu ciocolata alba, neagra sau cu lapte rasa.
Pastram la frigider pentru minim 3-4 pre inainte de a-l taia, pentru a permite sa se intareasca crema.
Eu, ca de obicei, l-am tinut peste noapte.
Tare bun, lejer si aromat.
Enjoy!
Nota: eu nu prea insiropez blaturile, insa il puteti insiropa usor daca vreti cu un sirop de zahar in care ati pus cateva picaturi de vanilie sau rom.
Edith, dar ce facem cu foile de gelatina? Sunt menționate la ingrediente dar nu si cand ne povestești procesul de execuție. As vrea sa-l incerc, arata grozav! Mulțumesc!
Cristina, multumesc pentru atentionare! Am completat in reteta 🙂
Te astept sa-mi spui cum ti-a placut!
Daca stiam ce tort delicios faci te vizitam!
Te pup Rocsy! Sunt sigura ca si al tau a fost delicios 😉
Draga mea Edith,La multi ani!
Esti cu mine in bucatarie de ceva anisori, asadar imi permit sa spun ca suntem deja prietene.Tin sa te felicit pentru tot ce ai realizat pana acum .Mancare bunaaa,totul arata impecabil( cum le dichisestit t u asa frumos), mega delicios si mai e si mura-n gura.Iti multumesc,iti multumesc ca imi dai pofta de gatit si ambitie sa imi iasa si frumoase.iti doresc tot binele si sa ai spor in tot ce ti-ai propus!
Evident ca am sa incerc acest tort yummy.Am sa revin sa iti spun in cat timp s-a mancat 😀
Namaste.
Verushka, la multi ani si iti multumesc frumos pentru cuvintele frumoase! 🙂
Ma bucur tare ca iti sunt de folos retetele mele si te mai astept in continuare sa te inspiri.
Sper sa va placa tortul! 🙂
O adevarata “bijuterie” dulce !
dupa ce bine arata cred ca este delicios
Buna. 🙂
De care frisca lichida folosesti?
multumesc
Irina, cel mai des folosesc Creme patiserie de la Megle. Insa iti recomand smantana lichida (cea naturala – Dorna, Milli). Sunt mai gustoase, dar nu se gasesc peste tot..
hhhmmm, la cat de bine arata sper sa nu ne ametim de la rom..oricum cred ca sunt slabe sanse, dar s-ar merita la un asa deliciu superb si apetisant 😀
Aurica, ma bucur ca iti place. Nu ne ametim ca doar putina esenta de rom 😉
multumesc, Edith
La ingredientele pentru blat (separat de cele pentru cremă) apare “2 lgt esenta de rom”, însă ulterior nu se mai specifică cum şi când se foloseşte. Intră în compoziţia blatului sau se însiropează blatul după ce e copt? Mulţumesc!
Claudia, esenta se adauga in blat. Am omis eu sa scriu. Eu nu am insiropat blatul, daca l-as fi insiropat as fi spus asta 🙂
arata foarte bine.pana acuma nu am incercat sa fac torturi pentru ca mi-e un pic teama dar cred ca imi voi lua inima in dinti si o sa-l fac.iti multumim pentru minunatele retete pe care ni le impartasesti si noua .o sambata placuta
N-are de ce sa-ti fie teama 🙂 Daca urmezi intocmai reteta, nu are cum sa nu-ti iasa!
te astept sa-mi spui ca ti-a reusit 🙂
Weekend frumos si tie!
Am făcut tortul, dar cu căpșuni în loc de ananas. O mențiune: dacă folosiți frișcă naturală și mascarpone de calitate, gelatina nu e necesară. Crema sta băț fără nici o gelatină. Eu le bat deodată, smântâna pt frișcă și mascarponele.
Ana, multumim pentru recomandare. 🙂
Ingrediente de calitate folosesc si eu, insa mi-a fost teama ca fara gelatina nu va avea tinuta care trebuie..