Papanasi prajiti, se fac rapid, cred ca in 40 de minute erau gata prajiti.
Aveam pofta de gogosi, dar nu am vrut sa stau sa dospesc aluat, am vrut un aluat cu care se lucreaza
usor si repede, asa ca m-am gandit sa fac papanasi. Gasiti pe blog si varianta de papanasi fierti.
Ne trebuie:
275 g branza de vaci
2 oua mari (XL)
1/2 lingurita sare
3 linguri de zahar
coaja de la o lamaie
vanilie
200 g faina
1 lingurita praf de copt
ulei pentru prajit
zahar tos sau pudra pentru deasupra (optional)
smantana si dulceata pentru servit
– cantitati pentru cca 18 bucati –
Cum se fac:
Atentie, branza trebuie sa fie bine scursa, uscata. Eu am folosit branza dulce de la Pilos, cea in format rotund de 275 g.
Amestecam branza cu ouale, zaharul, coaja de lamaie si vanilia
(eu am folosit coaja de lamaie pusa la borcan, cu zahar, ca sa am mereu la indemana lamai netratate).
Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt si sarea si omogenizam bine compozitia.
Compozitia rezultata este asemanatoare unui aluat, nu este foarte lipicioasa, cel putin nu la exterior.
Din cauza asta este important ca branza sa fie bine scursa, nu foarte apoasa.
Eu am impartit compozitia in 2, si am intins-o cu mana pe o suprafata foarte bine infainata,
ajutandu-ma si de faina, pana am obtinut un strat de cca 1 cm.
Am decupat cercuri cu un inel metalic de cca 6 cm diametru si in interior am decupat gaura cu un dui.
Recomand sa inmuiati formele metalice in faina inainte de a decupa, pentru a nu se lipi aluatul de ele.
Ii prajim in ulei de 2 degete intr-o craticioara/tigaie pana se rumenesc pe o parte, apoi le ii intoarcem.
Recomand sa decupati toate bucatile din prima jumatate de aluat intinsa, apoi sa fiti cu ochii pe ei sa nu se arda si sa-i intoarceti la timp.
Eu am folosit o craticioara mica, pentru a nu folosi foarte mult ulei.
Ii scoatem pe servetele de hartie pentru a scurge excesul de ulei. Ii mancam cu smantana si dulceata
sau dati prin zahar cat inca sunt calzi, ca pe gogosi.
(eu pentru deasupra, am facut un amestec de zahar pudra si eritritol, pentru a mai reduce din zahar)
Mi-au iesit 18 papanasi +18 bilute decupate din interior. Insa au fost mici. Daca ii decupati mai mari, vor iesi mai putini.
Pufosi si deliciosi.
Gasiti pe contul meu de instagram un filmulet din timpul prepararii. Va astept sa ma urmatiti si acolo.
Enjoy!
Multumim pentru aceasta reteta rapida si usoara. Abia astept sa o incerc!
Te astept cu impresii daca ii incerci 🙂