tort ciocolata 3 - Tort cu ciocolata si mascarpone

Tortul asta delicios de ciocolatos asteapta de ceva vreme sa vi-l arat.

Si uite ca acum a venit momentul 🙂 Sa va mai spun ca este delicios, cremos, savuros?

Cred ca nu mai are nevoie de nicio descriere. Este genul de tort calorios pe care este indicat

sa il consumam doar la ocazii speciale 😛

Ne trebuie:

Pt. blat:

40g ciocolata neagra

25 g unt

1 ou

30 g zahar

25 g faina

un varf de cutit praf de copt

Pt. ganache:

300 ml frisca lichida

300 g ciocolata (150 g cioco neagra, 150g cioco cu lapte)

Pt. crema mascarpone:

350g mascarpone

150g frisca lichida

3 lg zahar pudra

2 foi gelatina (4 g)

vanilie

Pt. glazura:

100g cicolata (jumate amaruie, jumate cu lapte)

70g frisca lichida

25 g unt

– cantitati pentru o forma de 18 cm diametru –

Cum se face:

Blat:

Topim untul+ciocolata. Mixam oul+zaharul cca 2 minute, adaugam faina amestecata

cu praful de copt, apoi ciocolata topita cu untul.

Coacem intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu faina, la cuptorul preincalzit la 180C

pentru 10-12 minute. Lasam sa se raceasca pe un gratar.

Ganache:

Infierbantam bine frisca lichida si adaugam ciocolata rupta bucatele.

Amestecam pana cicolata este integral topita. Daca mai este nevoie,

mai punem pe foc cca 1 minut, nu mai mult.

Lasam sa se raceasca si dam la frigider pt minum 4 ore (de preferat peste noapte)

apoi mixam la viteza mare pana obtinem o crema fina si batoasa.

Crema mascarpone:

Mixam mascarpone (la temp. camerei) cu zaharul pudra, batem frisca

si o incorporam incet, cu o spatula in mascarpone.

Adaugam gelatina tinuta la inmuiat in apa 5 minute, stoarsa bine si topita pe foc in 2 lg

de lapte (atentie, sa nu fiarba!!) si vanilia.

Asamblare:

Punem blatul pe un platou, punem inelul tavii in jurul blatului, peste blat punem stratul de ganache,

dupa ce a stat minim 4h la frigider si l-am batut, apoi peste el punem stratul de crema mascarpone.

Acoperim cu o farfurie/folie de plastic si dam la frigider inca 3-4 ore (sau mai mult).

Preparam glazura: incalzim bine frisca lichida, adaugam untul si ciocolata

si amestecam pana la omogenizare completa. O lasam sa ajunga la temperatura camerei.

Inlaturam cu atentie inelul din jurul tortului si turnam deasupra glazura.

Eu am vrut sa nu il acopere in totalitate. Ornam (daca vrem) cu decoratiuni din zahar.

Il mai lasam minim 30 min la frigider pentru a se intari si glazura.

Buuun de tot!

Enjoy!

 tort ciocolata 1 - Tort cu ciocolata si mascarpone