Nu stiu cum este la voi, insa eu mananc sarmale doar de 3-4 ori pe an, desi imi plac tare mult.
Le asociez musai cu sabratoarea, in special cu craciunul, cu masa de Craciun in familie.
Cum pe blog nu aveam decat reteta de sarmale de post, am zis sa va arat cum fac si reteta de sarmale cu carne,
exact ca mama, fara afumatura, doar carne, varza, orez, ceapa si cimbru. Este gustul minunat pe care il prefer de fiecare data.
Ne trebuie:
1 kg carne tocata de porc
cca 200 g orez
4 cepe mari
2-3 linguri de cimbru uscat maruntit
varza murata
1 conserva de rosii Sun Food
sare, piper din belsug
– cantitati pentru cca 50-60 de sarmale –
Am folosit rosii decojite de la Sun Food – conserve 100% sanatoase, fara aditivi sau conservanti,
pe care le am mereu la indeamana.
Cum se fac:
Lasam varza la desarat in apa rece daca este prea sarata (daca este cazul) si intre timp ne ocupam de umplutura.
Amestecam carnea tocata cu ceapa tocata marunt, orezul, cimbrul, piper din belsug si sare.
Taiem frunzele de varza, indepartam cotorul si in general frunzele mai mari le putem taia in 2.
Frunzele mici sau rupte le tocam marunt.
Punem un strat subtire de varza tocata pe fundul oalei in care urmeaza sa fierbem sarmalele.
Punem 2 linguri de umplutura pe foaia de varza, rulam si indesam capetele inauntru (sunt sigura ca stiti cum :P).
Punem sarmalele una langa alta, pe straturi in oala. Dupa fiecare strat punem 1-2 pumni de varza tocata.
Cand terminam toata varza si toata umplutura, punem peste sarmale, sa le acopere un deget
apa fierbinte amestecata cu sucul de rosii (eu am pasat cu blenderul de mana rosiile decojite).
Punem cratita pe foc, cu capac, le lasam sa fiarba 30-50 minute, apoi le dam la cuptorul bine incins, la foc mic,
pt cca 2 – 3 ore (eu le-am copt la 150-160 C).
Va mai uitati la ele din cand in cand si daca raman fara apa, mai turnati 50-100 ml apa fierbinte peste ele.
Le servim cu mamaliga, sunt buuune tare!
Enjoy!