Imi plac sarmalele. Mult. Insa mananc de maxim 2-3 ori pe an si vad cape blog nu am apucat sa pun inca reteta.
Astazi, pentru ca suntem in post, va arat cum fac eu sarmalele de post. Reteta este a la mama, ca de obicei pentru retetele traditionale.
Ne trebuie:
1 varza murata potrivita ca marime
cca 350-400 g orez
6 cepe mari
100 ml ulei
sare, piper, cimbru
legume uscate (praf) – gen delikat
500 g suc de rosii (sau 3-4 lg de bulion)
(pentru cca 20 de sarmale)
Cum se fac:
Lasam varza la desarat in apa rece daca este prea sarata. La mine nu a fost cazul.
Tocam ceapa marunt si o calim in ulei pana devine usor translucida. Punem peste ea orezul,
praful de legume uscate, sare, piper, cimbru si lasam la calit inca 2-3 minute.
Lasam sa se racoreasca usor.
Taiem frunzele de varza, indepartam cotorul si in general frunzele mai mari le putem taia in 2.
Frunzele mici sau rupte le tocam marunt.
Punem un strat subtire de varza tocata pe fundul oalei in care urmeaza sa fierbem sarmalele.
Punem 2 linguri de umplutura pe foaia de varza, rulam si indesam capetele inauntru (sunt sigura ca stiti cum :P).
Punem sarmalele una langa alta, pe straturi in oala. Dupa fiecare strat punem 1-2 pumni de varza tocata.
Cand terminam toata varza si toata umplutura, punem peste sarmale, sa le acopere un deget
apa fierbinte amestecata cu sucul de rosii (sau bulionul).
Punem pe foc, cu capac si cand incepe sa fiarba le dam la cuptorul bine incins, la foc mic, pt cca 2 – 3 ore.
Va mai uitati la ele din cand in cand si daca raman fara apa, mai turnati 50-100 ml apa fierbinte peste ele.
Servim cu ardei iute (si mamaliga) dar merg bine si cu paine.
Enjoy!
ce bine arataaaaaaaaaaa si mie mi-e atat de foameeeeeee! te pup draga mea! o zi minunata si pofta buna :*
Doamne Edith ce pofta imi face poza finala… superba prezentarea!
Fetele, va pup! Multumesc de vizita.
Sa stiti ca si mie mi-au facut pofta astazi cand le-am postat, ca le-am terminat de vreo saptamana.. 🙂
De ce mancam sarmale si cozonac si salata de beuf si pasca doar la evenimente importante? Trecand peste faptul ca e criza, ati observat ca asa facem? Mancam toate aceste bunataturi, care nici nu sunt greu de facut, doar la sarbatori sau aniversari.
O prezentare de nota 10,Felicitari!!!!Si mai ales cu varza murata…….:))))Pupici:x
Tiana, eu una, daca as manca mai des decat mananc sarmale, probabil ca nu le-as mai aprecia atat de mult 🙂
Maria, multumesc frumos! 🙂
Edith,
acum mai multe luni am facut sarmale de post si la fiert s-au imprastiat in oala, nu am mai patit asa ceva cu sarmalele cu carne.
Ai idee ce am gresit? Am procedat asemanator cu ceea ce ai postat tu acum, doar ca am pus in plus niste stafide in ele.
Multumesc mult,
Andreea Ghinguleac
Andreea, ma gandesc ca ar putea fi doua posibilitati: ori nu le-ai impachetat suficient de strans, ori ai pus putina umplutura inauntru si cand s-a umflat orezul, sarmalele nu erau “pline”. E posibil sa se fi intamplat una din cele doua?
Arata, intradevar, superb!
Poate as inlocui “praful” de legume cu legume adevarate: morcov, ciuperci, dovlecel, praz, telina, sau ce avem la indemana. Este mai greu sa faci o mancare de post gustoasa decat una cu carne, toti stiu acest adevar! Am mancat sarmale cu ciuperci candva, a doua zi dupa nunta unor vegetarieni,si m-au marcat pe viata! Erau extraordinare!(Nuntasii nu au simtit la fel,sunt sigur, pentru ca sarmalele sunt mai gustoase a doua zi!) Sigur, sarmalele in foi de varza merg doar cu mamaliga, in niciun caz cu paine, ar fi o impietate culinara!
Multumesc Romeo! 🙂
Eu pun legume pudra mai la toate mancarurile, iar la sarmale in afara de ceapa nu pun altceva, asa ca am preferat sa pun acest amestec de legume.
Desigur a poti pune oride alte legume in ele 🙂
Te mai astept!
Doamne ce bine arata!!!! Mie intotdeauna mi-au placut mai mult sarmalele de post decat cele cu carne…cred ca ar trebui sa ma pun pe treaba si sa le fac si eu 🙂 Super reteta Edith !
Sunt preferatele mele sarmalute de post, iar ale tale sunt nemaipomenite…
as vrea daca nu te superi sa postezi reteta sarmalelor cum le faci tu sau mama ta dar sa nu fie de post.te rog sa nu te superi pe mine .iti multumesc.o zi frumoasa
Oana, se fac cam la fel, iar umplutura o faci din: carne tocata_+ceapa tocata + orez + sare + piper 🙂 Impachetezi sarmalele, pui bulion si varza tocata intre straturi, umpli oala cu apa cat aproape sa le acopere, le fierbi cca 30 min pe ochiul de la aragaz, iar apoi le pui la cuptor la cca 180 C pentru 2-3 ore. Mai misti oala din cand in cand si daca pare ca apa a scazut f mult, mai adaugi pest ele apa feirbinte. Asta-i tot 🙂