sarmale de post

Imi plac sarmalele. Mult. Insa mananc de maxim 2-3 ori pe an si vad cape blog nu am apucat sa pun inca reteta.

Astazi, pentru ca suntem in post, va arat cum fac eu sarmalele de post. Reteta este a la mama, ca de obicei pentru retetele traditionale.

Ne trebuie:

1 varza murata potrivita ca marime

cca 350-400 g orez

6 cepe mari

100 ml ulei

sare, piper, cimbru

legume uscate (praf) – gen delikat

500 g suc de rosii (sau 3-4 lg de bulion)

(pentru cca 20 de sarmale)

Cum se fac:

Lasam varza la desarat in apa rece daca este prea sarata. La mine nu a fost cazul.

Tocam ceapa marunt si o calim in ulei pana devine usor translucida. Punem peste ea orezul,

praful de legume uscate, sare, piper, cimbru si lasam la calit inca 2-3 minute.

Lasam sa se racoreasca usor.

Taiem frunzele de varza, indepartam cotorul si in general frunzele mai mari le putem taia in 2.

Frunzele mici sau rupte le tocam marunt.

Punem un strat subtire de varza tocata pe fundul oalei in care urmeaza sa fierbem sarmalele.

Punem 2 linguri de umplutura pe foaia de varza, rulam si indesam capetele inauntru (sunt sigura ca stiti cum :P).

Punem sarmalele una langa alta, pe straturi in oala. Dupa fiecare strat punem 1-2 pumni de varza tocata.

Cand terminam toata varza si toata umplutura, punem peste sarmale, sa le acopere un deget

apa fierbinte amestecata cu sucul de rosii (sau bulionul).

Punem pe foc, cu capac si cand incepe sa fiarba le dam la cuptorul bine incins, la foc mic, pt cca 2 – 3 ore.

Va mai uitati la ele din cand in cand si daca raman fara apa, mai turnati 50-100 ml apa fierbinte peste ele.

Servim cu ardei iute (si mamaliga) dar merg bine si cu paine.

Enjoy!

sarmale de post 1