Cei care imi urmariti blogul probabil ca stiti reteta de kimchi de ridiche, poate chiar ati incercat-o.
Daca nu o stiti, va spun acum ca kimchi este un soi de… muratura, facuta din varza chinezeasca (sau ridiche sau castravete, etc),
o mancare traditionala coreeana, foarte sanatoasa si foarte gustoasa (si atentie, foarte iute!).
In acea postare gasiti informatii interesante si utile despre kimchi.
Mai jos, veti gasi un video al unei coreence dupa a carei reteta m-am inspirat, asa avem garantia unei retete corecte si originale.
Prima data cand am facut kimchi am ales varianta mai rapida, mai usoara, facuta cu ridiche, acum am facut varianta cu varza napa.
Il putei consuma alaturi de orice fel de mancare, fie cu carne fie vegetarian, sau simplu, cu orez si putin sos de soia.
Ne trebuie:
Cum se face:
Se taie varza chinezeasca in 2 sau 4 pe lung (in functie de cat de groasa este),
se sareaza fiecare foaie si se lasa cca 2 ore intr-un vas incapator. In tot acest timp, varza va lasa apa, si trebuie intoarsa pe toate partile.
Varza se va inmuia si va fi gata sa primeasca sosul.
Dupa cele doua ore, vaza se spala si se unge cu sosul care este un amestec de condimente si legume care il vor aromatiza.
Sosul il vorm pregati dupa cum urmeaza:
Amestecam faina de orez cu 300 ml apa si punem pe foc, amestecand des pana incepe sa fiarba si sa se ingroase putin (cca 10 minute).
Punem in amestec 1 lg de zahar, omogenizam si apoi luam de pe foc, lasam sa ajunga la temperatura camerei,
O punem intr-un vas cu capac (cat mai etans) si lasam la temepratura camerei sa inceapa sa fermenteze pt 24-48 de ore.
Va recomand sa puneti recipientul la randul lui intr-o punga si sa o strangeti bine, pentru ca mirosul rezultat nu este unul tocmai placut.
Puteti vedea mai bine toate etapele in video-ul lui Maangchi (care e si tare simpatica).
Ea mai folseste niste pestisori si ceva verdeata pe care eu nu le-am pus.
Enjoy!
Daca nu vreti sa faceti kimchi, puteti cumpara unul foarte bun de pe koreanfood.ro – kimchi.
Aici gasiti si multe alte ingrediente minunate pentru preparate asiatice.
Super rețeta. Multumesc de idee.
Cu placere, Mariana! Te astept cu impresii daca o incerci 🙂
Am facut si eu dupa reteta lui Maangchi, dar sincer am crezut ca s-a stricat si l-am aruncat. In loc de ridiche alba (nu am gasit nicaieri) am folosit pere taiate pai, care dupa cateva zile se innegrisera.
La gust este foarte bun, dar mirosul…groaznic :)))
Kiki, asa este. Eu am avertizat in reteta in legatura cu mirosul. Din cauza asta, eu il prepar doar in sezonul rece, pentru a-l putea pastra pe balcon. Altfel.. miroase in frigider, chiar daca este in caserola acoperita. Frigiderele coreenilor miros inforator. :)) Insa mie imi place foarte mult si este foarte sanatos 🙂
Nu stiu ce sa-ti spun.. nu am auzit de kimchi din pere. Posibil din cauza ca fructele oxideaza, s-au innegrit. Ai gasit tu undeva kimchi cu pere?
Gasesti ridichi din cele lungi, chinezesti, prin mai toate hypermarketurile in ultima vreme.. Eu am folosit ridichi negre, d-ale noastre acum cativa ani.
In plus, poti face din castravete sau varza chinezeasca.
Perele cred ca le-am pus de capul meu. M-am gandit ca ar fi un inlocuitor bun :)) .. se pare ca nu. Mai era si vara cand l-am facut, cred ca poti sa-ti inchipui cum mirosea frigiderul.
Pentru ca-mi place atat de mult, nu ma dau batuta pana nu imi iese. Azi am gasit in sfarsit ridichiile lungi, albe si o sa incerc reteta cealalta.
Este atat de bun in combinatie cu orez simplu amestecat cu putin ulei de susan. Ii mai ia din iuteala 🙂
Daa, si eu il mananc cu orez dar adaug sos de soia. Nu am incercat cu ulei de susan. cu prima ocazie 🙂
Edith, dupa luuuungi asteptari, l-am incercat! Este minunat! Ai avut dreptate cu mirosul, dar merita cu varf si indesat. Acum, trebuie sa fac dubu kimchi cu el, ce-mi facusi? :)))
Mihaela, ma bucur tare ca l-ai incercat si ti-a placut.
Dubu kimchi e mi-nu-nat si el! Pup!
Multumesc pentru reteta, a iesit superb!
Si multumesc pentru avertisment in legatura cu mirosul :))
In cazul meu mi-a fost destul de dificil sa fac rost de toate ingredientele, pana cand am dat de ——–
Ma bucur ca ti-a placut!
Voiam sa mentionez de site-ul ——-, pentru cei care au intampinat aceleasi dificultati prin care am trecut si eu, de a gasi toate ingredientele necesare. Multumesc 🙂
Dan, sunt multe site-uri pe care se gasesc ingrediente asiatice, la o simpla cautare pe google poate gasi oricine ingredientele din reteta, nu este nevoie sa iti faci reclama la mine pe blog 😉