kimchi
Imi place mancarea coreeana, si in mod special kimchi-ul. Kimchi-ul este mancarea traditionala a coreenilor care nu lipseste de pe masa lor nici macar la micul dejun.
Au dezvoltat un adevarat cult al kimchi-ului, dedicandu-i chiar un muzeu in Seoul.
Poate multi dintre voi nu ati auzit de el, eu insa am consumat mancare coreeana facuta in casa in mod traditional de catre coreeni, mai multi ani.
Cativa ani nu am mai macat kimchi si mi-am propus sa fac si eu.
Sunt multe feluri de a prepara kimchi-ul, cele mai populare sunt cele care folosesc varza Napa sau cele care folosesc ridiche, asa cum am facut si eu.
O sa fac si cu varza, cat de curand, cand il voi termina pe cel cu ridiche.
Nu este un fel de mancare la indemana oricui, dar faptul ca poate fi pastrat mai multe luni fara a-si altera proprietatile este un avantaj.
Este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume, cititi aici.
 Ne trebuie:
1,5 kg ridichi negre
5-6 lg de sare
1 ceapa
2 legaturi ceapa verde
1 capatana de usturoi
1-2 morcovi
100 ml sos de peste
2 lg zahar
3 lg faina de orez (puteti folosi si faina obisnuita) + 300 ml apa
pasta de ardei iute (sau fulgi de chilli) – 4 lg
1 cub de ghimbir (eu nu am pus pentru ca nu imi place aroma de ghimbir)
Cum se face:
Curatam ridichea de coaja si o taiem cubulete potrivite (cat pentru o imbucatura), punem peste ea sarea si o lasam intr-un bol pt 2 ore.
Dupa 2 ore o amestecam din nou si o lasam alte 2 ore. Dupa cele 4 ore, clatim bine cuburile de ridiche cu apa.

IMG_4947_1

Amestecam faina de orez cu 300 ml apa si punem pe foc, amestecand des pana incepe sa fiarba si sa se ingroase putin.

Punem in amestec cele 2 lg de zahar si luam de pe foc, lasam sa ajunga la temperatura camerei,

Cat se raceste amestecul faina/apa taiem ceapa verde in bucati lungi de 3-4 cm, maruntim im robot ceapa cu usturoiul
pana obtinem o pasta si taiem mocovii in suvite subtiri ca betele de chibrit.
Facem un amestec din: faina cu apa (ajunsa la temp camerei), sosul de peste, pasta din ceapa si usturoi, morcovul, ceapa verde si pasta de ardei iute.
IMG_5282_1
Cu 4 linguri de pasta de ardei iute, kimchi-ul iese foarte iute (coreeenii il fac chiar mai iute).
Ca sa fie mai putin iute puteti pune 2 lg pasta de ardei iute si 2 lg paste de ardei dulce (se gasesc ambele de cumparat – Eros Pista se numesc, de la Univer daca nu ma insel).
IMG_5294_1
Omogenizam bine si turnam amestecul peste cuburile de ridiche, amestecand bine.
Punem amestecul rezultat intr-un vas cu capac (cat mai etans) si lasam la temepratura camerei sa inceapa sa fermenteze pt 24-48 de ore.
 
Untitled-1

Va recomand sa puneti recipientul la randul lui intr-o punga si sa o strangeti bine, pentru ca mirosul rezultat nu este unul tocmai placut.

Dupa cele 24-48 de ore de fermentatie, il putem pastra la frigider timp de cateva luni (pana la 6 luni) fara a-i altera proprietatile.
Eu, din cauza mirosului il tin pe balcon, in recipientul de plastic, intr-o punga.
Desi are un miros puternic si neplacut, gustul este foarte bun.
Se consuma cu orez sau cu diverse mancaruri pe baza de carne sau legume.
Se poate consuma incepand cu a doua, a treia zi, insa eu va recomand sa il lasati cel putin o saptamana.
Pe masura ce se “invecheste” capata un gust acru care il face din ce in ce mai bun.
Kimchi-ul matur (preparat de 1-2- … luni) este folosit in delicioase supe de carne cu tofu. Sper sa ajung sa va prezint si o asemenea reteta.
Enjoy!

kimchi 1

Daca vreti sa stiti mai multe amanunte despre Kimchi puteti citi pe wikipedia.

Cateva informatii despre beneficiile Kimchi-ului asupra sanatatii, sursa: aici.
* Kimchi contine multa vitamina A si C, calciu, fosfor si fier. Antioxidatii din kimchi ajuta sistemul imunitar in prevenirea imbatranirii si preventia cancerului.
* Kimchi are putine calorii si un continut bogat de fibre in ingredientele vegetale. Unul din componentii ardeiului iute ajuta la arderea grasimilor.
* Kimchi contine o mare cantitate de acizi lactici produsi prin procesul de fermentare. Lactobacilli curata intestinele – ajutand astfel la prevenirea cancerului la intestine.
* Intr-o sectiune a Kimchi Museum este explicata “Eficacitatea Lactobacillilor in Kimchi”. Lactobacilli, cunoscuti si sub numele de ‘lactic acid bacteria,’ este un puternic micro-organism care ajuta organismul sa lupte impotriva toxinelor. Aceleasi micro-organisme se gasesc in iaurt si branza, rezultate in procesul de fermentatie.  Gustul acru pe care il au iaurtul si branza se gaseste si in kimchi, fapt ce contribuie la aroma unica a acestuia.
* Kimchi are de patru ori mai multe bacterii lactice decat iaurtul!
Se poate pastra pe termen lung (pana la 6 luni), fara a necesita conditii speciale (este doar necesar ca temperatura sa nu scada sub 7 grade Celsius), fiind astfel o mancare deosebit de comoda si la indemana.