Imi place mancarea coreeana, si in mod special kimchi-ul. Kimchi-ul este mancarea traditionala a coreenilor care nu lipseste de pe masa lor nici macar la micul dejun.
Au dezvoltat un adevarat cult al kimchi-ului, dedicandu-i chiar un muzeu in Seoul.
Poate multi dintre voi nu ati auzit de el, eu insa am consumat mancare coreeana facuta in casa in mod traditional de catre coreeni, mai multi ani.
Cativa ani nu am mai macat kimchi si mi-am propus sa fac si eu.
Sunt multe feluri de a prepara kimchi-ul, cele mai populare sunt cele care folosesc varza Napa sau cele care folosesc ridiche, asa cum am facut si eu.
O sa fac si cu varza, cat de curand, cand il voi termina pe cel cu ridiche.
Nu este un fel de mancare la indemana oricui, dar faptul ca poate fi pastrat mai multe luni fara a-si altera proprietatile este un avantaj.
Este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume, cititi
aici.
Ne trebuie:
1,5 kg ridichi negre
5-6 lg de sare
1 ceapa
2 legaturi ceapa verde
1 capatana de usturoi
1-2 morcovi
100 ml sos de peste
2 lg zahar
3 lg faina de orez (puteti folosi si faina obisnuita) + 300 ml apa
pasta de ardei iute (sau fulgi de chilli) – 4 lg
1 cub de ghimbir (eu nu am pus pentru ca nu imi place aroma de ghimbir)
Cum se face:
Curatam ridichea de coaja si o taiem cubulete potrivite (cat pentru o imbucatura), punem peste ea sarea si o lasam intr-un bol pt 2 ore.
Dupa 2 ore o amestecam din nou si o lasam alte 2 ore. Dupa cele 4 ore, clatim bine cuburile de ridiche cu apa.
Amestecam faina de orez cu 300 ml apa si punem pe foc, amestecand des pana incepe sa fiarba si sa se ingroase putin.
Punem in amestec cele 2 lg de zahar si luam de pe foc, lasam sa ajunga la temperatura camerei,
Cat se raceste amestecul faina/apa taiem ceapa verde in bucati lungi de 3-4 cm, maruntim im robot ceapa cu usturoiul
pana obtinem o pasta si taiem mocovii in suvite subtiri ca betele de chibrit.
Facem un amestec din: faina cu apa (ajunsa la temp camerei), sosul de peste, pasta din ceapa si usturoi, morcovul, ceapa verde si pasta de ardei iute.
Cu 4 linguri de pasta de ardei iute, kimchi-ul iese foarte iute (coreeenii il fac chiar mai iute).
Ca sa fie mai putin iute puteti pune 2 lg pasta de ardei iute si 2 lg paste de ardei dulce (se gasesc ambele de cumparat – Eros Pista se numesc, de la Univer daca nu ma insel).
Omogenizam bine si turnam amestecul peste cuburile de ridiche, amestecand bine.
Punem amestecul rezultat intr-un vas cu capac (cat mai etans) si lasam la temepratura camerei sa inceapa sa fermenteze pt 24-48 de ore.
Va recomand sa puneti recipientul la randul lui intr-o punga si sa o strangeti bine, pentru ca mirosul rezultat nu este unul tocmai placut.
Dupa cele 24-48 de ore de fermentatie, il putem pastra la frigider timp de cateva luni (pana la 6 luni) fara a-i altera proprietatile.
Eu, din cauza mirosului il tin pe balcon, in recipientul de plastic, intr-o punga.
Desi are un miros puternic si neplacut, gustul este foarte bun.
Se consuma cu orez sau cu diverse mancaruri pe baza de carne sau legume.
Se poate consuma incepand cu a doua, a treia zi, insa eu va recomand sa il lasati cel putin o saptamana.
Pe masura ce se “invecheste” capata un gust acru care il face din ce in ce mai bun.
Kimchi-ul matur (preparat de 1-2- … luni) este folosit in delicioase supe de carne cu tofu. Sper sa ajung sa va prezint si o asemenea reteta.
Enjoy!
Daca vreti sa stiti mai multe amanunte despre Kimchi puteti citi pe wikipedia.
Cateva informatii despre beneficiile Kimchi-ului asupra sanatatii, sursa:
aici.
* Kimchi contine multa vitamina A si C, calciu, fosfor si fier. Antioxidatii din kimchi ajuta sistemul imunitar in prevenirea imbatranirii si preventia cancerului.
* Kimchi are putine calorii si un continut bogat de fibre in ingredientele vegetale. Unul din componentii ardeiului iute ajuta la arderea grasimilor.
* Kimchi contine o mare cantitate de acizi lactici produsi prin procesul de fermentare. Lactobacilli curata intestinele – ajutand astfel la prevenirea cancerului la intestine.
* Intr-o sectiune a Kimchi Museum este explicata “Eficacitatea Lactobacillilor in Kimchi”. Lactobacilli, cunoscuti si sub numele de ‘lactic acid bacteria,’ este un puternic micro-organism care ajuta organismul sa lupte impotriva toxinelor. Aceleasi micro-organisme se gasesc in iaurt si branza, rezultate in procesul de fermentatie. Gustul acru pe care il au iaurtul si branza se gaseste si in kimchi, fapt ce contribuie la aroma unica a acestuia.
* Kimchi are de patru ori mai multe bacterii lactice decat iaurtul!
Se poate pastra pe termen lung (pana la 6 luni), fara a necesita conditii speciale (este doar necesar ca temperatura sa nu scada sub 7 grade Celsius), fiind astfel o mancare deosebit de comoda si la indemana.
Foarte interesant! Si daca ma iau dupa fotografii, este si foarte bun. Arata exceptional!
Nu stiu daca il voi incerca totusi, mi-e putin teama de miros… pentru mine este important ca mancarea sa miroasa bine, altfel oricat de buna ar fi la gust, nu pot trece peste senzatia de neplacut.
Imi place mult si noul tau header! Cred ca ti se potriveste bine. Felicitari si la cat mai multe momente de bucurie aici, pe blog, si in bucataria ta!!
Interesanta reteta, cu totul noua pentru mine. Dar ma bucur mult ca ai spus despre restaurant, mereu trec pe langa el si ma intrebam cum o fi. Asa ca acum ma gandesc cand sa mergem sa-l incercam 🙂
Roxana, da, mirosul poate descuraja pe multi insa gustul, mmm, mie imi place mult. Imagineaza-ti ca este un fel de varza murata amestecata cu miros de ceapa si usturoi, dupa ceva timp, deci un miros chiar urat 🙂
Merci ca iti place headerul, este si noul logoal blogului. Si eu sunt incantata de el.
Iti multumesc tare mult pt cuvintele frumoase 🙂
Carmen, daca e asa poti incerca kimchi-ul chiar la ei la restaurant 🙂
Ca si restaurant, este destul de… uratzel, aduce cu o cantina asa. Daca nu ai pretentii pt locatie e bine.
Insa mie imi place mancarea coreana si este singurul restaurant cu specific corean din Bucuresti.
Iti recomand supa de kimchi (sa le spui sa nu ti-o faca asa iute, pt ca o fac foaaaaarte iute).
este o reteta interesanta si provocatoare, eu n-o sa ma incumet insa o s-o tin minte, cine stie, in viitor, poate-poate! Si mie imi place header-ul (si blogul, de aia-l citesc!) si ma gandesc ca o sa tina pasul cu anotimpurile, adica atunci cand nu vor fi de actualitate fulgii de zapada, vor apare margarete/alte petale delicate iar culoarea vasului se va schimba ca sa se asorteze cu tonurile de flori/frunze ale anotimpurilor 🙂
Arata foarte interesant! Sper sa il incerc o data si sa te anunt cum mi s-a parut.
@Anonim: multumesc ca iti place headarul si blogul 🙂
Da, se va schimba ofata cu anotimpurile.. relativ, insa culoarea vasului va ramane aceeasi, sa fie in tema cu fundalul blogului 🙂
Sper ca asta sa nu fie un motiv pt care sa nu ma mai vizitezi 🙂
Iulia, daca il incerci sa ai neaparat grija la miros 🙂
Eventual il poti face din 2-3 ridichi pt ca nu stii exact dc iti va place 🙂
Astept impresiile tale 🙂
Ma bate gandul sa incerc … Sper sa gesesc ceapa verde.
E mai gustoasa varianta asta decat cea cu varza?
Tutuica, varianta cu varza este mai gustoasa, pt ca se acreste mai accentuat decat ridichea, pe masura ca trece timpul. Insa este mai migaloasa procedura.
Trebuie sarata fiecare foaie de varza (din cea lunguiata chinezeasca) – de obicei nu se desprind de pe cotor, ci se rasfira doar cat sa le poti sara.
Apoi cand se clatesc de sare, la fel, se clatesc frunzele in interior..
Iar apoi urmeaza faza de ungere cu sosul iute rezultat din amestecul de faina cu apa, ceapa verde, sosul iute, amestecul de ceapa si usturoi, morcovul.. Sosul acesta trebuie intins in strat f subitre in interiorul fiecare frunze, Daca vrei poti si desprinde frunzele din manunchi si unge individual si pune una peste alta.
Ceapa verde se gaseste in piata sigur, am luat eu. Cred ca si in supermarket-uri.
Sper ca am fost explicita. Daca ai alte nelamuriri aici sunt.
Spor!
Hi there
I just found your site through foodgawker. Your Kimchi caught my eyes! Although I don’t understand Romanian but your Kimchi looks delicious. Great job!
@beyondkimchee: thanks a lot for visiting! You can use google translate to check out the recipe 🙂
am facut kimchi cu castraveti si am folosit pasta ungureasca de ardei in loc de kochujang si a mers de minune. Incerc si alte variatiuni ca tare as manca un fried rice cu kimchi.
Da, cu castraveti vreau sa incerc si eu, insa nu am apucat.. Cred ca si eu aceeasi pasta ungureasca de ardei iute am folosit-o.. Ce sa facem, ne adaptam 🙂
http://www.koreanfood2011.ro,puteti gasi produse alimentare coreene, inclusiv celebrul lichior de orez SOJU!
Draga anonim, iti multumesc frumos pentru informatie.
Interesant site-ul 🙂
si eu ador ,am facut odata dar nu mi-a iesit ,am sa incerc si reteta ta
Cum nu ti-a iesit? Nu a semanat cu cel original, sau la ce te referi?
Te astept sa-mi spui daca il incerci, cum ti s-a parut.
Draga Edith ,kimichiul arata foarte bine,salivez deja ……am sa incerc si eu cu ridiche neagra .
Nadia, sper sa-ti placa. Te astept cu impresii 🙂
Ma tot uit la filme coreene in ultimul timp si mi-am dorit sa incerc vestitul kimchi. Azi l-am facut. Te anunt cum mi se pare.
Ale, sper sa-ti placa. Nu te lasa speriata de miros, gusta-l 🙂 Insa neaparat cu orez si/sau alte mancaruri langa. Altfel este ff iute.
Te astept cu impresii.
Am incercat si eu odata sa mananc Kimchi, mi-a adus o prietena care a fost in Coreea in vacanta .. nu mi-a placut deloc,si chestia e ca era facut de ei nu de noi, deci nu avea cum sa fie vreo reteta gresita sau ceva de genu, cred ca daca nu esti obisnuit cu asa ceva nu esti in stare sa-l mananci. In primul rand mirosea groaznic si totusi am incercat sa gust da’ fara succes, chiar nu mi-a placut. In schimb mi-au placut foarte tare algele <3 cu orez sunt un deliciu ;)) ehehehe ^^
Este chestiune de gusturi, e adevarat 🙂
Am intalnit insa multe persoane carora le place kimchi-ul (si nu sunt coreeni 🙂
Abia astept sa ajung la Korea House.nu am stiut ca este asa ceva in Bucuresti (Romania) intr-o doara am pus pe google .chiar o surpriza .Sunt fan Coreea cu tot ce ofera ea .Am vazut ca un actor f cunoscut BYJ are un lant de restaurante si ca chiar in Europa.ma gandeam ca ce ar fi daca ar veni si in Romania… ei si uite ca cineva s-a gandit sa faca asta .Felicitari
Sper sa iti placa. Noi mancam din cand in cand acolo pentru ca ador bucataria coreeana 🙂
Gata m-am hotarit ! Am sa incerc sa fac si eu Kimchi!
Edith,ne prezinta cea mai la indemina reteta> Cred ca mirosul de care ne spui se datoreaza ridichiilor negre!
stim f.bine ce miros au atunci cind le preparam si noi salata.
Intrebare : oare din ridichiile cele albe si lungi care se gasesc in comert se poate prepara kimchi?
Multumesc Edith !
Ridichile albe lungi sunt cele mai indicate. De fapt din alea se face in mod originar, insa eu am avut la indemana atunci doar din cele negre. 🙂
Sper sa-ti placa, te astept cu impresii 🙂