coq au vin

De ceva vreme am gasit un serial cu filmulete cu Julia Child gatind. Este efectiv savuroasa, merita vazuta!

Cum nu mai facusem coq au vin pana acum, am zis sa incerc reteta Juliei.

Si a iesit ce vedeti mai jos – ceva bun-bun si calorios-calorios :Open-mouthed smile.

reteta Julia Child

Ne trebuie:

6 bucati de pui

100 g bacon/slanina afumata

3 cepe mari taitate sferturi

300 g ciuperci taitate sferturi

500 ml vin rosu

300 ml supa de pui

2 catei de usturoi

1 foaie de dafin

un varf lgt de cimbru

1 lg mare de bulion

1 lg unt

1 lg de faina

sare, piper

Cum se face:

Calim baconul taiat suvite intr-o tigaie antiaderenta. Il scoatem din tigaie, apoi adaugam acolo puiul,

saram, piperam, si dam la cuptor pt cca 30 min.

Reteta originala a Juliei Child le prajea in putin unt amestecat cu grasimea lasata de bacon.

Eu am preferat varianta mai light (daca putem numi asa coq au vin-ul preparat in orice fel :)) si nu prea putem :)) )

Prajim ceapa  intr-o lg de ulei (de preferat folositi cepe mici intregi, eu nu am avut si am taiat in 4 cepele).

Scoatem ceapa din vas si rumenim si ciupercile taiate sferturi – mai adaugam o lg de ulei daca este necesar

(lasam sa se evapore apa, apoi le mai lasam pana se rumenesc usor).

Adaugam apoi peste pui baconul prajit, ceapa calita anterior, usturoiul pisat, bulionul, vinul si supa de pui

si lasam sa fiarba acoperit cca 20 min.

Untitled-1

Scurgem sosul de vin intr-o alta cratita, il punem pe foc cu cimbrul, foaia de dafin si untul amestecat cu faina.

Lasam sa fiarba pana se ingroasa putin, amestecand cu un tel (cca 5-7 minute).

Potrivim de sare, piper.

Turnam apoi sosul astfel obtinut inapoi peste pui&bacon&ceapa, adaugam si ciupercile,

acoperim cu capac si mai lasam aromele sa se “imprieteneasca” pt cca 5 minute pe foc.

Eu v-am zis ca-i calorios, da? Sa nu ma injurati Smile

Enjoy!

coq au vin 1