In weekend mi-a fost pofta de aripioare lipicioase, insa cum am mai facut si niste placintele turcesti prajite (delicioase, o sa revin cu reteta curand),
am zis sa fac aripioarele mai dietetice, sa nu le mai prajesc.
Asa a rezultat varianta asta a aripioarelor la cuptor, care este la fel de buna si ceva mai dietetica…
Ne trebuie:
cca 1 kg aripi de pui
Pt sos/marinata:
6-7 lg de ketchup
4 lg sos worchester
5 lg sos soia
2-3 lg sos iute
100 ml vin rosu
3 lg usturoi deshidratat
2 lg ceapa deshidratata (optional)
1 lg morcov deshidratat (optional)
sare, piper
(pentru marinata puteti folosi ce ingrediente va plac/aveti prin casa)
Cum se fac:
Spalam aripile, indepartam varfurile si le taiem in doua (copanelul si cealalta parte).
Mixam bine morcovul deshidratat si ceapa deshidratata, pana se fac aproape pudra (puteti sari peste aceste doua ingrediente). Eu le-am gasit in magazinele Angst. Arata asa:
Amestecam toate ingredientele pt marinata.
Sosurile pe care le-am folosit:
Eu am avut un sos chilli dulce, deci nu am mai pus miere, daca doriti puteti pune si o lgt de miere in marinata.
Turnam sosul obtinut peste aripioare intr-o punga zip-lock (sau intr-un bol, casoleta, insa in punga se pot amesteca mai bine) si dam la frigider la marinat pt minim 1-2 ore (eu am lasat aproape 3).
Le rasturnam in tava pe hartie de copt (puneti in tava 2 randuri de hartie, eu am pus doar unul si a trecut sosul prin hartie..)
si coacem in cuptorul incins in prealabil (de preferat), pana se rumenesc frumos (cca 30-40 min).
Le intoarcem daca dorim ( eu nu le-am intors, au iesit bine asa).
Servim cu salata, cartofi prajitii sau chiar simple.
Merg bine si cu vin si cu bere.
Enjoy!
arata tare bine, si ce imi place cel mai mult este ca nu sunt prajite!
Neaparat le incerc zilele astea ca se fac si foarte usor.
Merci pt inca o reteta buuna 🙂
Aaa si imi plac muult pozele, felicitari, de revista!
Melania
Tot eu sunt, am aruncat un ochi si la aripioarele lipicioase, arata bestial si alea. Prajite, neprajite,sigur le incerc si pe alea! 😉
Melania
Melania sa stii ca parca tot varianta prajita e mai buna, acum daca le incerci pe ambele o sa hotarasti tu 🙂
Multumesc frumos ca iti plac pozele, de revista nu or fi ele, dar ma straduiesc sa fie cat mai frumoase.
Din pacate mai am retete mai vechiute, la care pozele nu sunt asa de reusite pe cat mi-ar place mie, dar le pun si pe alea ca au fost bune si e pacat sa nu vi le arat 🙂
Te mai astept! Seara faina!
Arata tare bine, in weekend sunt pe lista.
…si astept cu interes placintele turcesti! 🙂
Ce bine arata! Delicioase!
Din nou, o reteta numai buna de incercat in weekend (sau se poata lasa si de o zi pe alta la marinat?)
Noi nu prea suntem fani aripioare..dar o voi incerca cu niste copanele 🙂
Corina
@Geanina: or sa vina in curand, promit! Sunt excelente! 🙂
@Iulia: merci! 🙂
Corina, le poti lasa si mai mult la marinat, de pe o zi pe alta.. Sigur ies bune si ciocanelele, numai ca va trebui sa le lasi mai mult la cuptor. Vezi ca sosul din tava are tendinta sa se arda cu cat sta mai mult in cuptor… Sper sa fie ok.
La aripioare ai avantajul ca mananci 3-4-5 jumatati si ai impresia ca ai mancat o gramada si te-ai saturat :))
Spor!
Edith, n-am cuvinte…esti cea mai tare!….
Nu trece o zi fara sa consult blogul tau, in fiecare zi gatesc cu ajutorul retetelor tale, si…stii ceva?..intotdeauna imi iese perfect.:)…Am dat adresa ta la toate cumnatele mele, la toate surorile mele si la toate prietenele si cunostintele mele. Toti care mananca la mine ma lauda ca gatesc desavarsit…si imi cer reteta, sotul ma cearta ca le dau adresa ta…spune sa te pastrez un secret ca sa fiu eu cea mai buna gospodina….dar , cum sa nu te laud?
mult succes in continuare…si astept viitoare reteta cu nerabdare.
DELIA
Ador aripioarele picante! Eu de obicei pun putina miere, sos de soia, vin, si condimente iuti.
Ai un premiu la mine pe blog daca iti face placere sa-l culegi.
Delia, mi-ai inseninat ziua cu comentariul tau :))
Iti multumesc frumos pt ca iti plac retetele mele si iti multumesc ca nu le-ai tinut doar pt tine (spune-i sotului tau, ca eu daca le tineam pentru mine, mai manca el papa bun? :))
Sper sa iti placa si retetele ce vor veni pe viitor. Te mai astept!
Deea, iti multumesc pt premiu, o sa trec cum am putin timp! 🙂
Astea imi ies geniale de fiecare data. Eu la fac si cu cartofi. Si pun pe deasupra la inceput o folie de aluminiu ca sa se abureasca apoi o dau la o parte. Si reteta pentru ele nu e niciodata aceeasi. De fiecare data mai gasesc cate o chestie pe care sa o pun .
Asa este, orice ingrediente ai combina, in final tot bune ies.
edith,eu am niste fileuri de piept de pui(stii forma ca la kfc,au aparut sila noi).ma gandeam sa fac acasta varianta maine,nu are de c sa nu fie bun nu? mariana.
Sigur, vor iesi foarte bune. Reteta asta merge cu orice fel de carne de pui sau porc 🙂
aoleu,ce agramat am scris…imi cer scuze!!!pup.mariana
facut,mancat si lins pe degete.data viitoare folosesc aceeasi marinata,dar le voi da prin fulgi de porumb maruntiti.si la cuptor..ador retetele tale!!! acu iti fac o vizita la deserturi.mariana
Mariana, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Sa incerci si aripioarele lipicioase. Sune de senzatie 🙂
Sunt cele mai bune aripioare ever! Am o intrebare insa: as vrea sa Fac. o cantitate mai mare de aripioare pt cand vom avea mai multi invitati si nu stiu exact cê cantitate sa pun din ingredientele pt marinat. Adiça mi-e teima cá daca pun mai mult sós picant sau soía vor iesi preá picante sau preá sarate…insa am nevoie de o cantitate mAi maré de sós daca vreau sa Fac vreo 40 sau 50 deodata …cam cat sa pun din ficarem ingredient? Nu as vrea sa schimb gustul, ies tare bune asa!
Irina, ma bucur ca ti-au placut!
Mie astea mi se par si mai bune 🙂 https://www.edithskitchen.ro/aripioare-lipicioase/
Sincer, nu am facut asa multe, dar eu zic ca ar trebui sa faci sosul treptat, sa vezi cat este necesar pentru a le acoperi sa se marineze bine.
Sau mai poti merge pe varianta: cate intra la un kg? Aprox 20 buc? Atunci dublezi cantitatile si pt marinata 🙂
Let me know! 😉
Imi este teama cá daca dublez cantitatile de sosuri vor iesi or. preá sarate ori preá picante, as mari doar cantitatea de vin, má gandesc cá ar fi singra solutie cá sa imi iasa mai mult. sós fará sa altereze gustul Pt cá oricum alcoolul se evapora…eu lê pun vin álb nu rosu…am facut si 20 si au iesit ok cu aceeasi cantitate dar as vrea sa Fac. Pt cand avém mai multi musafiri, gen 10 persoane…atunci voi avea nevoie de vreo 50 de aripioare pé putin….scuze Pt greselile care apar, am corectorul la tableta pé portugheza si nu stiu cum sa il scot
Da, poti incerca cu mai mult vin.. Faci o data un experiment si vezi cum ies. Nu stiu sa-ti zic, nu am facut mai multe 🙂
buna seara…se pot lasa aripioarele si peste noapte in marinata? eu le-am pus acum si nu cred ca peste trei ore mai sunt in stare sa le bag la cuptor….le voi lasa… multumesc…
Cornelia, cum au fost? 🙂
da, da…am vazut in comentariul de mai sus ca se poate….am pus si in bere pentru “lipicioase” si in marinata picanta…sa vad care se termina mai repede maine….