De cativa ani nu mai folosesc produse gen delikat/vegeta din comert. Am ales sa apelez la amestecurile
de legume uscate care se gasesc in plafaruri, sau la unele cuburi concentrate care nu contin
monoglutamat de sodiu, care este foarte daunator pentru organism
(alaturi de multi alti aditivi continuti de multe dintre alimentele de pe piata).
Si de data asta, este o reteta de la mama, recunosc, pregatita tot de ea, insa sunt sigura ca va poate fi de folos.
Vegeta naturala, sanatoasa, la borcan pentru iarna.
Se poate folosi cu precadere la ciorbe, dar il putei folosi si la sosuri/tocanite.
Ne trebuie:
1,5kg ardei
1kg morcov
1kg pastarnac
o telina mare cu tot cu frunze
1-2 legaturi patrunjel verde
500g sare pt muraturi
(puteti pune si cateva radacini de patrunjel)
– cantitati pentru aprox. 4 borcane de 800g –
Cum se face:
Legumele spalate, curatate si taiate bucati se dau prin masina de tocat sau se maruntesc
in robotul de bucatarie cu lama in S. Punem sarea si amestecam totul.
Lasam la temperatura camerei pentru 12 ore,timp in care mai amestecam in compozitie,
dupa care se pune in borcane. Se pastreaza la loc uscat si racoros, ca si celelalte conserve pentru iarna.
Se pune 1 lg la o oala de ciorba de 3 litri (atentie, este foarte sarat, asa ca atunci cand il folositi nu mai adaugati
sare decat dupa ce puneti amestecul de fata si gustati ciorba!).
Dupa deschidere, pastrati borcanul la frigider.
Nota: el iese mai rosiatic daca folositi ardei rosii, eu am folosit ardei verzi.
Enjoy!
Daca inca nu ati terminat de facut conservele/muraturile pentru iarna,
poate va ajuta retetele mele pe care le gasiti aici: CONSERVE/MURATURI
Ce-mi place! Nici eu nu mai folosesc de foarte mult timp delikat.
Trebuie sa o incerc si eu.
ma bucur ca iti place 🙂
Buna Edith,
Spune-mi te rog daca pot folosi sare roz de himalaya si nu cea de muraturi. 12 ORE trebuie sa stea pe o tava intinsa ssa se usuce?
Multumesc
Buna Georgeta. Sincera sa fiu nu stiu. Am intrebat-o si pe mama si nu a incercat cu sare de himalaya. Reteta este veche, cand nu se gasea la noi sare de himalaya. Probabil ca tine si asa, poti face cantitatea impartita la 4 eventual, sa nu strici ingredientele..
Nu trebuie sa se usuce, amestecul este umed, isi lasa zeama legumele. Le lasi in castronul in care le-ai amestecat cu sarea.
Vegeta nu am facut niciodata , si zau ca nu stiu ce mai astept !!!
Arata ffff bine !! 😉
E o alegere foarte buna sa-ti pregatesti acasa vegeta.
Eu obisnuiesc sa pun doar ardei kapia cu sare, dar reteta asta mi se pare foarte buna. Am s-o incerc negresit.
Te imbratisez cu mult drag.
foarte faina ideea si se face usor. In weekend cred ca fac si eu jumatate de cantitate. Merci! 🙂
sper sa-ti placa 😉
Imi plac foarte mult imaginiile ce le folosesti, practic daca stai sa te gandesti putin arata de parca sunt gatite acum un secol, ceea ce ii ofera un strop de autenticitate blogului, o imagine aparte.
O reteta pentru muraturi ceva mai diferita ne poti oferi?
Ma refer la o reteta ce nu e tocmai romaneasca.
Multumesc frumos! 🙂
Nu este tocmai muratura, insa poti incerca Kimchi: https://www.edithskitchen.ro/2010/12/kimchi.html
Si mai este o reteta pe care nu o stie toata lumea si pe carte poate nu ai gustat-o. Este delicioasa: https://www.edithskitchen.ro/2008/10/aperitiv-cu-gogosari-pentru-iarna.html
Magda, Rita, ma bucur ca va place 🙂 Va pup!
Arata super! Borcanele trebuiesc sa fie sterile, reci sau calde? Multumesc! 🙂
Gabriela, mama nu sterilizeaza borcanele, tocmai ce am intrebat-o. Are sare multa, asa ca nu e problema 🙂
buna! ardei 1,5kg cu tot cu cotor si seminte? mersi:)
Geox, da, cantariti la piata 😉
Buna ziua ! Vegeta se pune cu tot cu zeama lăsată de legume sau se scurge inainte de a fi pusă în borcane?
Cu tot cu zeama 🙂