sos de rosii cu ardei

Astazi va arat un sos de rosii cu ardei, un bulion, cum vreti sa ii ziceti voi, pe care il face mama si care mie imi place mult de tot.

Eu il folosesc in general la fripturi (dupa ce carnea aproape s-a facut, la cuptor, scot cratita pun sos,

cateva lg de apa si las sa se “imprieteneasca” cu carnea cca 15 min pe foc,

spre sfarsit pun si usturoi. Puteti sa adaugati si cimbru sau alte mirodenii).

Mai poate fi folosit la tocanite, in supe-creme sau ca atare peste paste cu

parmezan/cascaval/branza rase deasupra.

Ne trebuie:

3 kg rosii

1 kg ardei (capia, gogosar sau gras sau toate la un loc)

100 ml ulei

cca 2 lgt de sare

– cantitati pt cca 5-6 borcane de 300g –

Cum se face:

Rosiile se dau prin masina care separa rosiile de coaja (sau le puteti taia in jumatate si rade pe razatoarea mare).

Se pun la fiert, de preferat intr-o oala cu fundul dublu. Puneti si o tablita dedesubtul oalei just in case.

Se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand, pana cantitatea scade aproape la jumatate.

Intre timp, mixam ardeii in robotul de bucatarie (sau ii dam prin masina de tocat) si ii punem la calit cu uleiul pana se inmoaie, amestecand din and in cand.

Se amesteca cele doua compozitii, se omogenizeaza bine si se pun din nou la fiert,

cu tablita dedesubt, remember? Si le lasam sa fiarba pana cand se alege uleiul deasupra.

Asa fierbintee il punem in borcane, la care infiletam repede capacele.

Infasuram borcanele intr-o patura si lasam asa sa se raceasca, pana a doua zi.

Se pastreaza la loc uscat si racoros, la un loc cu muraturile si celelalte conserve pentru iarna.

colaj 1

Enjoy!

colaj 2