Astazi va arat un sos de rosii cu ardei, un bulion, cum vreti sa ii ziceti voi, pe care il face mama si care mie imi place mult de tot.
Eu il folosesc in general la fripturi (dupa ce carnea aproape s-a facut, la cuptor, scot cratita pun sos,
cateva lg de apa si las sa se “imprieteneasca” cu carnea cca 15 min pe foc,
spre sfarsit pun si usturoi. Puteti sa adaugati si cimbru sau alte mirodenii).
Mai poate fi folosit la tocanite, in supe-creme sau ca atare peste paste cu
parmezan/cascaval/branza rase deasupra.
Ne trebuie:
3 kg rosii
1 kg ardei (capia, gogosar sau gras sau toate la un loc)
100 ml ulei
cca 2 lgt de sare
– cantitati pt cca 5-6 borcane de 300g –
Cum se face:
Rosiile se dau prin masina care separa rosiile de coaja (sau le puteti taia in jumatate si rade pe razatoarea mare).
Se pun la fiert, de preferat intr-o oala cu fundul dublu. Puneti si o tablita dedesubtul oalei just in case.
Se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand, pana cantitatea scade aproape la jumatate.
Intre timp, mixam ardeii in robotul de bucatarie (sau ii dam prin masina de tocat) si ii punem la calit cu uleiul pana se inmoaie, amestecand din and in cand.
Se amesteca cele doua compozitii, se omogenizeaza bine si se pun din nou la fiert,
cu tablita dedesubt, remember? Si le lasam sa fiarba pana cand se alege uleiul deasupra.
Asa fierbintee il punem in borcane, la care infiletam repede capacele.
Infasuram borcanele intr-o patura si lasam asa sa se raceasca, pana a doua zi.
Se pastreaza la loc uscat si racoros, la un loc cu muraturile si celelalte conserve pentru iarna.
Enjoy!
Trebuie sa fie tare bun la gust, basca usor de facut! Cred ca-l voi incerca si eu, dupa ce trece valul asta de caldura. Mai ales ca am o banuiala, ca vom avea o iarna pe masura verii asteia fierbinti! Si-o sa ne prinda taaaare bine. 🙂
Te pup, multumesc de reteta, Edith!
oh, ce bun trebuie sa fie!
eu una ador rosiile, as manca rosii non stop :)) de la salata clasica pana la gazpacho si mult prea delicioasele sosuri <3
te pup
It looks so tasty!!
http://juegodesabores.blogspot.com.es/
Chiar suna bine reteta, imi imaginez gustul… Bun!!! Merita incercat cat mai am rosii in solar!
Buna Edith, ma numesc Corina C. si vreau sa-ti multumesc pentru ca de ziua fiicei mele am pregatit o multime de retete de pe blogul tau si am impresionat pe toata lumea, inclusiv pe mine insami, pentru ca le-am si aranjat frumos: am facut bilutele din branza si struguri, terina de branza, chiftelute la cuptor, oua fierte de prepelita cu sos de mustar si smantana, tortul mousse de capsuni, prajitura cu biscuiti si caramel si am marinat si carnea pt. friptura dupa reteta ta de piept de porc marinat (inclusiv la friptura din carne de prepelita m-am inspirat pentru marinata).
Peste 2 zile este randul meu sa ma serbez, dar de data asta resursele financiare sunt epuizate, asa ca te rog, daca poti, sa-mi dai o sugestie pentru un desert ieftin, rapid de preparat si f. gustos pe care sa-l duc la serviciu si de care sa ne bucuram si acasa.
Multumesc inca odata!
Buna Corina, ma bucur tare ca ai avut succes cu retele mele 🙂
In leghatura cu recomandarea… mie niciunul dintr torturi nu mi se pare f scump.. contin ingredientele de baza: unt, oua, faina, ciocolata sau frisca fructe.. Chiar nu imi dau seama care ar iesi mai ieftin, oricum nu e diferenta mare intre ele ca si costuri..
Poate asta, care este si unul din preferatele mele.. https://www.edithskitchen.ro/2008/06/tort-ganache-cu-biscuiti.html
La multi ani sanatosi si te mai astept!
Buna Edith, am pregatit pt ziua mea tortul ganache cu biscuiti, tortul ganache cu glazura si brajitura cu biscuiti si caramel. La serviciu, i-am dat pe spate pe toti si, daca nu m-as fi dus cu tavile, nu m-ar fi crezut nimeni ca-s facute-n casa si, mai ales, de mine :mi-au cerut retete, mi-au apreciat talentele ascunse si am dat vina pe tine, i-am trimis pe toti la blogul tau sa se inspire! Daca la serviciu gusturile au fost impartite intre prajitura cu caramel si tortul cu glazura (am 30 de colegi), acasa, criticul meu suprem (fiul) s-a declarat super-incantat de tortul ganache cu biscuiti si n-am scapat pana nu i-am promis ca-i mai fac! Asa ca, multumesc inca o data pt. succesul aniversarii mele!
P.S. Am vazut ca ai retete cu oua de prepelita. Daca-ti doresti sa gatesti si carne de prepelita, let me know! Intra pe livada cu prepelite.ro ( este ferma sotului) si, daca-ti place ce vezi, lasa un mesaj acolo sau suna-l pe sot si spune-i cine esti si rezolvam! Corina
Ma bucur tare ca ai avut succes cu retetele incercate de la mine si iti multumesc pt reclama facuta :)))
Nu am mancat niciodata carne de prepelita, o sa retin si apelez la site-ul sotului, multumesc! 🙂
Fetele, ma bucur ca va place. E tare bun sosul 🙂
Exact la el m-am gandit si eu! O sa-ti scriu sa-ti spun cum a iesit. Multumesc frumos si o zi buna tuturor!
Ca tot vorbim de rosi, ardei, o reteta pentru mancaruri mai picante nu ai?
Sunt inebunita dula salsa,nachos… mi-ai face o mare favoare…
Veronica, poti pune si la sosul asta niste ardei iute 😉
Poti incerca chilli con carne (reteta o gasesti la categoria bucatarie internationala), iar la categoria Bucatarie asiatica sunt multe feluri picante..
Pana la urma si o simpla reteta de paste devine picanta daca adaugi chilli sau ardei iute 🙂
E grozav sosul Edith si foarte practic!!!
Imi place;-)
Zi faina sa ai.
Tre sa fie tare bun:D! Oricum arata foarte bine si cu siguranta e delicios!
nu trebuie pus salitin sau ceva ptr a se pastra in borcane atat timp? sau rezista asa? vreau sa-l fac!
Miha, nu trebuie pus niciun alt ingredient, in afara de cele mentionate in reteta. Si tine foarte bine. Eu acum vreo luna am mancat ultimul borcan de anul trecut 🙂
Super super nu am cuvinte faceam la fel numai ca amestecam rosiile cu ardeiul de la inceput dar acum am facut asa ardeiul calit in ulei o nebunie a iesit muuult mai gustos am gustat intruna 🙂 nu ma mai saturam abia astept sa fac cu o fripturica la cuptor….mmm nebunie mersi pt reteta
Valentina, ma bucur tare ca iti place 🙂
Imi place enorm cum ti-a iesit!
Acum am o portie dubla pe foc, dimineata iti scriu cum a iesit 🙂
Ari, ma bucur ca l-ai incercat 🙂
Sper ca ti-a placut 😉
Edith scuze ca am uitat sa-ti scriu, a iesit super bun! portie dubla am facut si ma tem ca o sa se termine repede :))
ma bucur tare ca ti-a placut, Ari! 🙂
Adaugati frunze de patrunjel taiate fin ,inainte de ultimele clocote.Innobileaza aroma sosului.Iarna se poate folosi si rece la orice fel de carne la cuptor sau prajita(inclusiv peste). Incercati sa-i adaugati inainte de servire 3-4 ctei de usturoi pisati. O nebunie!
Multumim pentru sugestii 🙂 Cu usturoi este minunat, si eu il combin.
Inspirata de aceasta reteta am facvut si eu sosul acesta, insa l-am pus la congelat in caserole de plastic pentru o singura folosire si fara fierbere , deoarece nu aveam timp ; un rest ramas l-am folosit ieri la ciolan cu fasole si a dat un gust deosebit .
Adriana Huszar
Se poate realiza reteta cu toate semipreparatele crude adaugate in borcane dupa blenduirea lor, borcanele inchise ermetic si date la cuptor 20 minute dupa ce apar primele bule de fierbere in borcan. Iese delicioase, parca atunci facute, cu gust de proaspat.
interesant, multumim pentu idee! 🙂