ketchup 1 - Ketchup de casa

Astazi va arat o minunata reteta de ketchup de casa, dupa o reteta de la mama.

Este bun si contine numai ingrediente naturale, spre deosebire de cel din magazine..

Iar daca aveti norocul sa folositi legume de la tara, naturale si cu gust, veti obtine ceva minunat!

Ne trebuie:

2,5 kg de rosii

5 gogosari

3 ardei capia

1 ceapa mare

1 capatana de telina

1 capatana de usturoi

3 frunze de dafin

1 cana de ulei (cca 200 ml)

2 lg piper macinat

1 lg cimbru

4 lg sare

2-3 lg zahar

Cum se face:

Separam rosiile de seminte si coaja (cu ajutorul unei masini de plastic, speciale pentru rosii).

Punem sosul astfel obtinut la fiert intr-o cratita incapatoare, de preferat din fonta

sau cu fundul dublu (sa nu se lipeasca la fiert). Fierbem cca 30 minute.

Dam prin masina de tocat gogosarii, ardeii capia, ceapa si telina

si amestecam cu sosul de rosii dupa ce a fiert.

Punem din nou sa fiarba, la foc mic, acoperit, cca o ora si jumatate.

Amestecam din cand in cand in el si urmarim sa nu se lipeasca.

Eventual puneti o tablita metalica sub cratita cat fierbe.

Adaugam apoi uleiul, usturoiul pisat, piperul, cimbrul, foile de dafin, sarea si zaharul

si lasam sa fiarba la foc mic, acoperit, inca 45 minute.

Turnam fierbinte in borcane, pe care le acoperim cu paturi si le lasam sa se raceasca pana a doua zi.

Daca vreti sa fie la fel de fin ca cel din comert, il puteti face folosind blenderul de mana, la sfasit.

Cu siguranta este delicios si muult mai sanatos decat cel din magazine. 🙂

Este minunat, folosit la sandvisuri, pizza, peste paste, la tocanite, etc.

Enjoy!

ketchup - Ketchup de casa