Astazi va arat o minunata reteta de ketchup de casa, dupa o reteta de la mama.
Este bun si contine numai ingrediente naturale, spre deosebire de cel din magazine..
Iar daca aveti norocul sa folositi legume de la tara, naturale si cu gust, veti obtine ceva minunat!
Ne trebuie:
2,5 kg de rosii
5 gogosari
3 ardei capia
1 ceapa mare
1 capatana de telina
1 capatana de usturoi
3 frunze de dafin
1 cana de ulei (cca 200 ml)
2 lg piper macinat
1 lg cimbru
4 lg sare
2-3 lg zahar
Cum se face:
Separam rosiile de seminte si coaja (cu ajutorul unei masini de plastic, speciale pentru rosii).
Punem sosul astfel obtinut la fiert intr-o cratita incapatoare, de preferat din fonta
sau cu fundul dublu (sa nu se lipeasca la fiert). Fierbem cca 30 minute.
Dam prin masina de tocat gogosarii, ardeii capia, ceapa si telina
si amestecam cu sosul de rosii dupa ce a fiert.
Punem din nou sa fiarba, la foc mic, acoperit, cca o ora si jumatate.
Amestecam din cand in cand in el si urmarim sa nu se lipeasca.
Eventual puneti o tablita metalica sub cratita cat fierbe.
Adaugam apoi uleiul, usturoiul pisat, piperul, cimbrul, foile de dafin, sarea si zaharul
si lasam sa fiarba la foc mic, acoperit, inca 45 minute.
Turnam fierbinte in borcane, pe care le acoperim cu paturi si le lasam sa se raceasca pana a doua zi.
Daca vreti sa fie la fel de fin ca cel din comert, il puteti face folosind blenderul de mana, la sfasit.
Cu siguranta este delicios si muult mai sanatos decat cel din magazine. 🙂
Este minunat, folosit la sandvisuri, pizza, peste paste, la tocanite, etc.
Enjoy!
super:)
Ce bine arataaa, iar pozele sunt de vis. O sa il incerc si eu cu o cantitate mai mica.. Multumesc 🙂
mama mia, ce bine arataaaaaaaa <3
ii duc reteta mamei mele, sa-mi faca si mie 🙂 Puuup
Foarte atragatoare reteta, daca mai am vreme poate o fac si eu. Anul asta chiar nu am facut kechup!
Ce culoare frumoasa.. Si eu am facut anul asta ketchup.. de stiam ca se face asa usor, si-i atat de bun.. ma puneam mai de mult pe treaba 🙂
Arata foarte bine si cred ca e gustoasa. Dar reteta de ketchup fara otet?????!!!!
Cite borcane ies?
Cum stai cu dukan-ul? Cu atitea retete postate am prins curaj si am inceput si eu Am facut briosele cu ton , foarte apreciate si de sotul meu.
Ma inspiri cu adevarat draga Edith si iti multumesc pentru tot!
Adriana
Adriana, scuze, mi-a scapat cometariul tau 🙁
Sincer, nu stiu exact cate borcane ies. Nici mama nu mai retine, pentru ca ea schimba mereu cantitatile :))
Cateva de 400 g oricum 🙂
Arata super! Si e atat de bun ketchup-ul de casa , stiu ca imi face mama 🙂
EU MAI ADAUG LA RETETA SI 4-5 ARDEI ROSU IUTE.INTADEVAR ESTE FFFF.DELICIOS!!!!!!
si fara consrevant? sta pe iarna?
da, fara conservant. Daca te referi daca rezista pentru la iarna, da, eu am si acum din cel facut anul trecut.
eu fierb totul in cuptor…..nu se prinde, mestec din cind in cind….dupa ce pun in borcane, pun borcanele infiletate in cuptor 15-20 minute, cit sa se prinda capacul de borcan,le las in cuptor pina se racesc si gata, fara paturi,fara nimic…..mai usor
Lg inseamna lingura sau lingurita ?
Lg = lingura
lgt = lingurita
Este absolut genial! Este al doilea an in care fac reteta aceasta si a intrat deja in cartea de bucate pe care o sa o las nepotilor( am doar 27 ani dar niciodata nu e prea devreme sa incepi sa aduni retete bune).
Multumesc!
Alexandra, ma bucur tare ca l-ai incercat si ti-a placut.
Oo, nu, nu-i devreme… O reteta buna e bine sa o pastrezi cand o gasesti 😉
Te mai astept!