Sunt mai multe moduri de a face varza a la Cluj.
Fiecare reteta are cate un ingredient in plus, unul in minus…
Cum mie imi plac sarmalele, am hotarat sa aleg varianta lor simplificata.
Eu am facut varza exact cum face mama sarmalele (normal, nu le-am impachetat).
Am facut-o acum ceva vreme, intr-o zi cand afara era frig si in casa mirosea a sarmale…
Ne trebuie:
1 kg varza murata
cca 400 g carne tocata (de porc sau amestec)
3 cepe mari
100 g orez
1 lg cu varf de cimbru
ardei iute (optional)
4-5 lg de bulion
apa
Cum se face:
Tocam marunt varza, ceapa.
Amestecam carnea tocata cu ceapa, orezul spalat si scurs, cimbrul, sare si piper.

Punem intr-o cratita putin ulei pe fund, punem un 1/2 din cantitatea de varza,

2 lg de bulion, pe care le intindem cum putem peste varza, turnam si putina apa
apoi punem carnea si din nou varza.

Deasupra punem celelalte 2 lg de bulion.
Daca nu este prea grasa carnea, putem sa mai turnam 2-3 linguri de ulei deauspra.
Punem 2-3 cani de apa si punem pe foc si lasam pana incepe sa fiarba si apoi cateva minute.

Apoi dam la cuptorul preincalzit, la foc mic si lasam acolo cca 2 ore.
Intre timp, mai verificam daca mai are suficienta apa (pentru ca va scadea) si mai adaugam 100-150 ml apa calda.
Aici era gata:

Este tare buna cu ardei iuutee si cu mamaliguta. Mmmmm…

Edith’s, te astept cu un premiu pe blogul meu, pupici.
Mmm.. o bunata-te!! Arta minunat, parca-i simt mirosul imbietor!! Este ceva timp de cand nu am mai facut,…uite ca mi-ai dat o idee!! Puppp!! 🙂
Merci frumos, Vicky! Esti dragutza!
Iulia, sa stii ca si mie mi-e pofta, acum ca am vazut pozele (am facut-o acum vreo 2 luni…).
Pup!
Eu vreau ardeiul . Te pup si la cat mai multe retete gustoase .
Hi hi, cu cea mai mare placere, Nicolina! Esti la dieta? 🙂 Pup!
Simplu si gustos. Buna la dieta de dupa Paste. Pupici.
Pup, Marcela!
M-ai omorat cu reteta asta Edith draga!!! Iubesc cumplit varza a la cluj si poftesc de cativa ani dupa o portioara cat de mica cu mamaliguta ca la noi acasa si un ardei iute!! Vai ce pofta mi-ai facut!! Tare imi doresc sa gasesc un magazin romanesc prin zona. Ma gandesc ca acolo gasesc varzuta…. pana atunci ma satur cu pozele tale si va doresc pofta mare mare!!! te pupic!!
Vai, Laura, ce rau imi pare ca ti-am fcut pofta si tu nu ai varza acra.. 🙁 Oare nu poti pune tu la murat sau nu gasesti nici varza cruda? Pup!
Edith draga mea nu are de ce sa-ti para rau pentru ca m-am servit de la tine cu o portie maaaaare mare!! Din pacate varza aici este absolut cumplita. Ultima oara cand am facut mancarica de varza am patit o chestie stranie in sensul ca a doua zi varza mea se transformase intr-o pasta suspecta. Pur si simplu s-a dizolvat!!! Nici acum nu imi explic ce varza era aia. Dar tare sper sa gasesc un magazin romanesc pe aici. In Lazio aveam un magazin bine aprovizionat unde am vazut doar o singura data varza murata dar nu am cumparat. Si acum regret.. Dar daca gasesc, varza a la Cluj fac!!! Te pup si ma duc sa studiez minunea de prajitura cu cocos!!
Eee in cazul asta, ma bucur ca te-ai servit :))
Chiar nu m-am gandit ca varza de acolo e asa ciudata. Poate gaseti unul romanesc si “te-ai scos” 😛
Iti tin pumnii sa gaseti ca imi imaginez ce greu tb sa va fie.
haha, varza a la cluj 😛
@Ania: ihi, de-acolo de la tine 😉