500 ml frisca
50 g zahar
80 ml lapte
2 oua
2 plicuri de gelatina+ 50 ml lapte
vaniliePentru jeleul de capsuni:
600 g capsuni
150 g zahar pudra
2 plicuri gelatina+50 ml apa
Cum se face:
Mousse-ul:
Se bate frisca si se pune la frigider.
Intr-o craticioara se pun: zaharul, ouale batute in prealabil si 80 ml lapte.
Se amesteca bine sa se omogenizeze si apoi se pun pe foc.
Se tin pe foc aproximativ 2 minute, cat sa se topeasca zaharul.
Se inmoaie gelatina in cca 50 ml lapte si se incalzeste pe foc (sau pe baie de apa)
pana se dizolva gelatina.
Ambele compozitii se lasa putin la racit.
Se scoate frisca de la frigider, se opreste putina pentru ornat si peste ea se toarna
cele 2 compozitii si esenta de vanilie.
Se amesteca bine.
Se da cca 15 minute la congelator apoi se pune intr-o forma de tort cu peretii detasabili
cu folie de plastic in ea (a mea a avut 24 cm) si se da la frigider.
Jeleul de capsuni:
Intre timp facem jeleul de capsuni.
Mixam bine capsunile in blender cu 150 g zahar pudra (eu nu mai am blender,
deci am facut cu mixerukl stick). Oprim 2-3 capsuni pentru ornat.
Dizolvam gelatina in 50 ml apa si apoi o topim pe baie de apa si o amestecam
cu capsunile mixate.
Dam cca 20 minute la congelator.
Scoatem mouuse-ul de frisca (care a stat cca 30 minute la frigider) din tava
si il intoarcem pe un platou.
Punem din nou inelul in jurul lui si turnam jeleul de capsuni (care a stat 15-20 min la congelator).
Acoperim si lasam la frigider pana a doua zi cand il ornam dupa pricepere.
Asa arata cand am scos cercul a doua zi:
Ornat mi-a iesit asa:
Si feliuta:
Bun rau, racoros si destul de lejer…
O sa il repet cu siguranta cu piersici sau caise.
l-as manca pe tot odata daca nu as tine regim. asa mai bine ma opresc la o tocana mexicana.
o zi minunata iti doresc
Oauu ce bine arataaa…imi place cum l-ai ornat !
@James: sa stii ca spre deosebire de alte dulciuri.. are mai putine calorii asa ca poti sa gusti o felie 😉
O zi minunata si tie!
Super !!! Bravo Edith, a iesit minunat, rafinat. Felicitari !!! l-ai ornat de nota 10 !!!!!
Sar’na, Ginette!Ma bucur ca-ti place, dar nu prea imi iese mie cum as vrea eu… 😛
Super Edith, mor dupa dulciurile cu capsuni 😛
@Isabela: da, sunt aromate si racoroase. Tre’ sa profitam de capsuni cat le gasim… 🙂
mamaaa ce faine este! Arata perfect.Îmi place foarte mult cum l-ai decorat! Simplu dar de un efect!!!
sar’na, sar’na Maya! 🙂
Edith, asta e opera de arta… minunat !Pe zi ce trece faci mancaruri tot mai bune si mai frumoase. Felicitari ! Eu nu prea mai am timp sa gatesc , dar mai fur cate o reteta de ici colo…Tortul asta e deja pe lista mea…ha ,ha ,ha. Te pupacesc dulce.
As vrea sa te intreb , cate grame are pachetelul de gelatina la voi , ca la mine se gaseste doar gelatina in foi…?Mersi ! Vreau sa fac tortul asta pentru 24 iunie , ca e ziua unei prietene , si sigur se v-a bucura de asa cadou.
E super tortul…felicitari…O sa-l incerc si eu cat de curand
@Moni: Sar’na! Esti dragutza… 🙂 Invat si eu la fiecare reteta cate ceva 🙂
Plicul de gelatina are 10 g aici.
Astepta sa-ti vad tortul… sigur ii va placea prietenei tale 🙂
Puup!
@Georgis: Mercik, incearca-l ca e f bun 🙂
oau cat de bine arata, cred ca e foarte racoros, numai bun pentru o zi calduroasa de vara.
Waw! Se vede ca esti nevasta de artist!Felicitari!!!!Super arata! este decorat atat de simplu si elegant! Dupa gustul! De incercat neaparat! De ce nu poate de ziua mea!E o idee interesanta!
Merci, Melianda. Asa este, e racoros, tocmai indicat cand e cald…
Merci, Adry! Inca nu-s nevasta 😛
E foarte bun, merita incercat. Numai sa mai gasesti capsuni de ziua ta daca nu e curand… 🙂
Edith,felicitari !!! Blogul l-am gasit din intamplare,dar acum e pe desktop:) Din cand in cand il rasfoiesc.
Am facut si eu tortuletul tau (aici “semifreddo” ar veni),a iesit delicios.Cum si eu (ca si Moni)am gasit numai gelatina in foi,am pus cate un pliculet atat la frisca cat si la capsuni,si poate ar fi avut nevoie de putintel mai mult.Dar mi-a fost teama de prea multa gelatina.
p.s. plicul de foi are 12 grame.
Mersi,paaa..:)
Tiffany
Merci, Tiffany!
Poate puteai sa pui 1 plic si jumatate din foitele din alt plic.. cat sa faci aprox 20 g pt ca 12 cred ca au fost cam putine…
Ma bucur insa ca pana la urma a iesit ok si ti-a placut 🙂
Te mai astept! Pa!
arata nemaipomenit tortul, si gustul…..sigur se va executa;
Multumesc, intr-adevar merita incercat… 🙂
mi-as dori f tare sa fac prajitura asta dar cum capsuni de la tarani nu sunt..nu prea as face cu cele din import…asa ca ma gandeam la kiwi…dar nu stiu dak merge…tu c crezi?
Draga anonima,
merge sa faci tortul cu aproape orice fel de fructe, inculsiv cu kiwi. Cred ca ar ies super, iar daca nu are o culoare destul de verde jeleul, cred ca cu o picatura-doua de colorant verde ar iesi o minunatie.
Merg incercate si capsunile din import (daca au ceva gust), caise, piersici din compot..
Spor la treaba si astept sa vii sa imi spui cum ti-a iesit 🙂
multumesc pt reteta! tortul a fost delicios! sper ca nu te superi ca te-am “copiat”
[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk118/renata67/DSCF5963.jpg[/IMG]
Wow, Renata, super ti-a iesit! Imi place!
Ma bucur ca ti-a placut.
Merci frumos ca mi-ai trimis poza, m-am bucurat tare 🙂
Sper sa mai incerci si altele si sa-ti placa, si sa-mi mai trimiti poze 😉
nu stiu cat de bune ste, dar este ornat absolut superb!!!!
felicitari pt toate retetele!!
Pai.. daca iti plac capsunile cu frisca.. o sa iti placa si tortul asta 😉
Merci! Te mai astept! 🙂
Nu este prima reteta pe care am facut-o de la tine. Toate au fost foarte gustoase si apreciate, dar ca acest tort nu am mancat ceva mai bun. Multumim pentru retete si astep tot timpul ceva nou.Toate cele bune.
Edith,de ceva timp studiez blogul tau..chiar daca am doar 17 ani am incercat cateva din retetele tale…foarte bune…urmeaza sa fac acest tort,dar cu kiwi…sper sa fie bun :X:X
—>Esti foarte talentata.
Teodora, nu stiu cum de mi-a scapat comentariul tau. Iti raspund cu intarziere si iti multumesc frumos. Te mai astep!
Ioana, felicitari, eu la varsta ta stiam sa fac doar oua prajite si cartofi prajiti :))
Ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat pana acum, sunt sigura ca si tortul cu kiwi o sa fie un succes!
Multumesc pt cuvintele frumoase si te mai astept!
Nu mi-a iesit jeleul de kiwi,n-a vrut sa se intareasca :(…dar nu-i nimic,mai incerc si alta data…:*
Nu a iesit pentru ca acest fruct are o substanta speciala, care distruge gelatina.Am citit asta pe un plic de gelatina odata… si mai erau inca doua-trei fructe,dar nu mi le mai amintesc,oricum nu erau prea comune pentru noi.
da, parca de kiwi am citit si eu. nu am incercat insa niciodata sa vad daca iese sau nu..
Ioana, cum asa? Ce s-a intamplat? Ai respectat cantitatile de fruct si gelatina? Gelatina ai preparat-o corect (nu trebuie fiarta)? Chiar imi pare rau ca nu ti-a iesit 🙁
Sigur trebuie sa mai incerci, ceva ti-a scapat cred.
Spune-mi trg, merge si cu altcva decat capsuni. ca e cam greu cu capsunile pe vremea asta
Poti folosi fructe de padure/zmeura congelate (le treci prin sita sa scapi de samburi), caise/piersici/pere din compot.
Foarte atragatoare retele tale! Am incercat cateva deja si ma gandesc sa o fac si pe asta! Doar o intrebare… despre gelatina… Crezi ca Tort Gelee de la Dr. Oetker e buna pentru mousse-ul tau de capsuni? Eu locuiesc in Olanda si e singura gelatina pe care am vazut-o in magazine, ca astia nu gatesc nic!
buna
ajuta-ma te rog cu cantitatile pentru un tort mai mare(am tava cu diametrul de 28 cm)
pentru apoximativ 15 persoane
multumesc frumos
@Smurkie: chiar nu gasesti foi de gelatina? Eu zic sa mai cauti, e imposibil sa nu fie.. Cu tort gelee nu stiu ce cantitati ar trebui sa folosesti ca sa stea tzapan, cred ca merge si cu ala dar nu iti pot spune ce cantitati sa folosesti pt ca nu l-am folosit pt inchegat..
@Florenta_M:
Eu zic ca pt o forma de 28 cm merge sa folosesti asa:
Pt mousse:
750 g frisca
75 g zahar
120 ml lapte
3 oua
3 plicuri gelatina
Pt jeleul de capsuni:
900 g capsuni
225 g zahar pudra
3 plicuri gelatina
Spor! 🙂
Buna Edith, retetele tale de tortulete cu mousse arata minunat. M-a lovit curajul de a folosi gelatina si mi-am zis sa incep cu capsunica asta. Daaaar…o intrebare mica am. Ce fel de frisca folosesti in retetele de mousse? am vazut ca e batuta bine 🙂 dar nu m-am prins de care este: lichida UHT, proaspata de la patiserie sau din smantana dulce? Te rooog frumos sa imi spui si mie secretul ;;) Multumesc frumos. Miha
Miha, daca nu ai mai folosit gelatina pana acum, sa ai grija sa nu o fierbi, doar o incalzesti (eventual pe baie de apa). Daca o fierbi nu se mai incheaga.
Pentru hidratat, procedezi cum scrie pe plic, dar pui doar 50 ml lapte (la frisca) si 50 ml apa la capsuni. Este f important, ca sa se intareasca.
In ceea ce priveste frisca, avand in vedere ca se foloseste gelatina, poti folosi orice frisca vrei, vegetala UHT, naturala sau de la cofetarie deja batuta, oricum se va inchega de la gelatina. De care iti place.
Eu aici cred ca am folosit vegetala, pt ca din aia am cel mai des in casa.
Te astept cu impresii 🙂
Multumesc pentru reteta.
Am o precizare de facut: pluralul corect pentru capsuna este capsune. Pluralul folosit de dumneavoastra – capsuni – se refera la planta, nu la fruct.
Se pare ca dex-ul imi da dreptate mie si anume “capsuni” este plularul de la capsuna 😉
http://dexonline.ro/definitie/c%C4%83p%C8%99un%C4%83
Oricum, va multumesc pt timpul pe care l-ati alocat lasarii unui comentariu, fie el si o critica…
Buna Edith!!!
Ma bucur enorm ca am descoperit bologul tau!
Mai intai vreau sa te felicit si sa te asigur de toata admiratia mea pentru ca faci din cateva ingrediente o adevarata arta… si asta se vede cu ochiul liber doar cand privesti minunatiile de fotografii realizate la retetele tale!
De cateva zile incoace “dau tarcoale” daca sa incerc sau nu reteta aceasta… mi-am luat indima in dinti si am incercat! Si a iesit suuuper!!!(Poate nu la fel de bine si la capitolul “ornat”, insa stau rau la capitolul dexteritate:)) ) Iti multumesc mult pentru reteta si pentru toate cele pe care le voi mai “fura”!
Spor la munca!
Buna Coco 🙂
Si eu ma bucur ca ai gasit blogul meu si sper sa iti placa ce incerci!
Merci mult pt cuvintele frumoase! 🙂
Ma bucur ca ti-a placut, iar in ceea ce priveste ornatul, stai linistita, gustul e mai important. Plus ca daca spui ca esti incepatoare, cu timpul o sa capeti mai multa dexteritate si la ornat 😉
Te mai astept!
Multumesc Edith pentru raspuns, am avut ceva emotii la gelatina cand s-a facut ca un gogoloi dupa ce am pus-o in lapte, dar pe bain-marie s-a dizolvat si a devenit o crema lichida. In rest tortul a iesit un deliciu. Nepoatele mele au spus ca nu mai pun gura pe prajiturile de la cofetarie,de acum eu sa le fac :)), vai de capu’ meu :)) sa vezi de acum cereri. Noroc cu blogul tau care este un deliciu si sper sa ma scoata din incurcatura :)). Te pup, o vara minunata si racoroasa. Miha
Miha, ma bucur mult ca ti-a iesit 🙂
Il poti face si la cupe de inghetata/pahar, si ornat cu motz de frisca. Arata tare bine si asa 🙂
Deci de acum o sa cam ai de lucru din cate spui ;))
Te astept cu impresii cand mai incerci ceva (si apropo de vara, am mai multe dulciuri care se pot face la rece.. bombonele.. care sigur vor placea micutilor).
O vara frumoasa si cu spor sa ai si tu! 🙂
Wowwwwwwwwwww !!! ma omoriiiiiii cu dulciurile tale ,ma uit la munca la tot ce postetzi nou si …..oftez :(( nu am timp app deloc ,si cand am mereu incerc sa fac din retetele tale ,sunt f gustoase si usoare !! Merci pt acest blog minunat si la mai multe retete yammmmyyy
Lara, merci frumos!! 🙂 Ma bucur ca incerci retetele mele si iti plac!
Te mai astept! 🙂
Am facut si eu tortuletul asta! Absolut delicios si racoros. Numai bun pentru vremea asta. Am primit numai laude.. Multumesc, Edith!
Alexandra
Alexandra, ma bucur mult ca l-ai incercat si ti-a placut! 🙂
Buna Edith..in sfarsit am reusit si eu sa scriu pe blog…duminik inbatranesc si as vrea sa fac acest tort ..am cateva intrebari si nelamuriri…1.As putea jos la baza sa fac din biscuiti un blat de biscuiti sfarmati ca la Melba?…2.eu aici nu prea stiu cum sa folosesc gelatina ..dar exista un asa numit praf numit snabbmix..e de la dr oetker..l-am folosit o data intr-o frisca lichida si a intarit-o foarte bine?..3 cum adic punem folie in forma pt ce sa nu se lipeasca de pereti sau de fundu detasabil???? 4 Voi cumpara cateva capsuni …sunt extrem de scumpe acum…dar pot folosi crema de capsuni?e un fel de pireu de capsuni ceva suedezesc ..de fapt capsuni pisate dulci puse intr-o cutie si incalzesti si papi..e acesi branza sau nu chiar?…5cand ansamblesi cele doua compoziti se lipesc intre ele?cand tai nu risc ca cea de deasupra sa o ia la drum?:)))…mda multe intrebari si modific toata retea asai???Un singur mai adaug …felicitari pt blog si retete sunt minunate ..multe le-am incercat si au fost extraordinare!iti urez multa multa bafta incontinuare si tine-o tot asa!!!!!!!!
Anka, hai sa o luam pe rand :))
1. poti pune baza de biscuiti+unt+1-2 lg de lapte.
2.Nu stiu ce este snabbmix, dar daca l-ai folosit si se intareste cu el frisca il poti folosi. Ai grija ce cantitate pui ca sa “stea” tortul 🙂
3. Folia o pui in tava si pe fund, insa nu e obligatoriu. Eram si eu la inceput si mi-era teama ca se va lipi compozitia de tava… 🙂 In caz ca se lipeste, o dezlipest usor, de jur imprejur cu lama unui cutit, dar cu atentie sa nu strici marginile tortului 🙂 La baza nu se va lipi tare, oricum il rastorni invers, punanad platoul peste tava…
4. Nu stiu ce crema de capsuni se gaseste acolo, dar o poti folosi. Eventual doar il ornerzi cu capsuni..
5. Cele doua straturi se lipesc perfect, nu-ti face griji 🙂
Sper ca te-am lamurit 🙂
Ma bucur mult ca ti-a placut ce ai incercat de la mine si te mai astept si pe viitor!
Spor la treaba! 🙂
Buna Edith!!!
Ma poti sfatui cu o reteta de Mousse de ciocolata? Am strabatut tot internetul in lung si in lat … si nu am gasit ceva care sa ma ataga cu adevarat! 🙂
Multumesc anticipat si o zi frumoasa ! 🙂
buna, gasesti aici o reteta de mousse (ganache) de cioco. https://www.edithskitchen.ro/2011/08/tort-ganache-cu-jeleu-de-zmeura.html
Daca il vrei mai aerat, respecti cantitatile din reteta, daca il vrei mai compact, folosesti mai multa ciocolata (400-450g pt 500 ml, frisca)