tort-cu-cocos-si-ciocolata

Zilele trecute mi-am sarbatorit jumatatea si desi nu tinem post, am vrut sa fac un tort de post,

sa va dau idei si celor care cautati retete de tort de post. Ingredientele sunt cele clasice, faina, cacao, zahar,

ulei (de cocos in cazul meu), iar pentru crema ganache de ciocolata neagra (noutatea fiind ca este facut cu lapte de cocos

in loc de frisca). Atentie, nu folositi lapte lichid, ci un soi de lapte care seamana cu frisca si se gaseste la cutii de carton.

II multumesc pentru inspiratia in asezarea cremei, Olgutei, care face niste deserturi minunate!

Sigur, voi puteti pune crema normal, nu cum am ales eu 🙂

Nu-i asa ca nu ati spune ca este un tort de post? 🙂

Ne trebuie:

Blatul:

300 g faina

4 linguri cu varf de cacao

1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu

180 g zahar

1/2 lingurita sare

2 lingurite otet

8 linguri ulei de cocos topit (sau ulei de floarea soarelui)

300 g apa (cantarita)

vanilie

Ganache de ciocolata:

400 ml lapte de cocos (cutie carton)

230 g ciocolata neagra

1-2 linguri zahar (optional)

vanilie

– cantitati pentru un tort de 18 cm diametru –

Cum se face:

Ganache de ciocolata:

In primul rand, trebuie sa va spun ca nu stiu daca merge sa folosti laptele de cocos din conserva metalica.

Eu am folosit din cel la cutie de carton, ca si frisca. Il gasiti online sau in Mega Image. Al meu atata asa.

Oricum, NU folositi lapte de orez, migdale, soia, etc. Nu se foloseste laptele lichid, de baut!

Punem laptele de cocos intr-o craticioara pe foc pana se infierbanta (fara sa fiarba). Adaugam ciocolata

rupta bucati, inchidem focul si lasam 5 minute apoi amestecam pana cand ciocolata este complet topita.

Daca nu va place mai amaruie crema, tot acum adaugati si zaharul si vanilia. Amestecati sa se topeasca.

Transferam compozitia intr-un bol in care o putem mixa ulterior, o lasam sa se racoreasca si o punem la frigider

(la mine a stat cam 4 ore). Puteti sa o faceti si de seara pentru dimineata.

Dupa cele 4 ore mixam 1-2 minute la viteza maxima,

ganache-cu-lapte-de-cocos

punem crema intr-un sac a poche la care am atasat un dui rotund (in cazul meu)

si punem din nou la frigider (daca blaturile nu sunt racite). Daca blaturile s-au racit, punem crema

si asamblam tortul, asa cum vedeti mai jos.

Eu le-am indreptat deasupra, taind putin cu un cutit bine ascutit

(nu este obligatoriu sa faceti asta, mai ales daca asezati crema in strat uniform, normal).

Daca vreti, puteti insiropa putin blaturile. Noua ne-a placut asa.

assamblare-tort-cu-ciocolata

Blatul:

Amestecam ingredientele uscate, apoi adaugam vanilia, uleiul de cocos topit, otetul si apa.

Omogenizam cvompozitia bine. Eu am impartie compozitia in 3 si am copt 3 blaturi,

pentru a ma asigura ca vor iesi egale (am cantarit bolul gol, inainte de a pune ingredientele,

apoi l-am cantarit cu compozitia in el, am scazut greutatea bolului gol si ce a ramas – compozitia adica – am impartit-o la 3)

Am pus compozitia in tava (eu am copt intr-o tava de silicon pe care am uns-o cu putin ulei), dupa caz, puneti hartie de copt

sau ungeti cu ulei si tapetati cu faina.

Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C 14-15 minute.

Lasam blaturile sa se raceasca pe un gratar.

blat-de-tort-de-post

Dupa ce adaugam crema, ornam sau nu, dupa preferinte, cu forme din ciocolata topita, sau simplu, cu cativa fulgi de cocos.

Lasam la frigider inca o ora (sau mai multe), pentru a da ocazia tortului sa “se aseze” si sa se taie frumos.

Servim cu pofta.

tort-cu-cocos-si-ciocolata-1

Enjoy!

tort-cu-cocos-si-ciocolata-felie