Zilele trecute mi-am sarbatorit jumatatea si desi nu tinem post, am vrut sa fac un tort de post,
sa va dau idei si celor care cautati retete de tort de post. Ingredientele sunt cele clasice, faina, cacao, zahar,
ulei (de cocos in cazul meu), iar pentru crema ganache de ciocolata neagra (noutatea fiind ca este facut cu lapte de cocos
in loc de frisca). Atentie, nu folositi lapte lichid, ci un soi de lapte care seamana cu frisca si se gaseste la cutii de carton.
II multumesc pentru inspiratia in asezarea cremei, Olgutei, care face niste deserturi minunate!
Sigur, voi puteti pune crema normal, nu cum am ales eu 🙂
Nu-i asa ca nu ati spune ca este un tort de post? 🙂
Ne trebuie:
Blatul:
300 g faina
4 linguri cu varf de cacao
1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu
180 g zahar
1/2 lingurita sare
2 lingurite otet
8 linguri ulei de cocos topit (sau ulei de floarea soarelui)
300 g apa (cantarita)
vanilie
Ganache de ciocolata:
400 ml lapte de cocos (cutie carton)
230 g ciocolata neagra
1-2 linguri zahar (optional)
vanilie
– cantitati pentru un tort de 18 cm diametru –
Cum se face:
Ganache de ciocolata:
In primul rand, trebuie sa va spun ca nu stiu daca merge sa folosti laptele de cocos din conserva metalica.
Eu am folosit din cel la cutie de carton, ca si frisca. Il gasiti online sau in Mega Image. Al meu atata asa.
Oricum, NU folositi lapte de orez, migdale, soia, etc. Nu se foloseste laptele lichid, de baut!
Punem laptele de cocos intr-o craticioara pe foc pana se infierbanta (fara sa fiarba). Adaugam ciocolata
rupta bucati, inchidem focul si lasam 5 minute apoi amestecam pana cand ciocolata este complet topita.
Daca nu va place mai amaruie crema, tot acum adaugati si zaharul si vanilia. Amestecati sa se topeasca.
Transferam compozitia intr-un bol in care o putem mixa ulterior, o lasam sa se racoreasca si o punem la frigider
(la mine a stat cam 4 ore). Puteti sa o faceti si de seara pentru dimineata.
Dupa cele 4 ore mixam 1-2 minute la viteza maxima,
punem crema intr-un sac a poche la care am atasat un dui rotund (in cazul meu)
si punem din nou la frigider (daca blaturile nu sunt racite). Daca blaturile s-au racit, punem crema
si asamblam tortul, asa cum vedeti mai jos.
Eu le-am indreptat deasupra, taind putin cu un cutit bine ascutit
(nu este obligatoriu sa faceti asta, mai ales daca asezati crema in strat uniform, normal).
Daca vreti, puteti insiropa putin blaturile. Noua ne-a placut asa.
Blatul:
Amestecam ingredientele uscate, apoi adaugam vanilia, uleiul de cocos topit, otetul si apa.
Omogenizam cvompozitia bine. Eu am impartie compozitia in 3 si am copt 3 blaturi,
pentru a ma asigura ca vor iesi egale (am cantarit bolul gol, inainte de a pune ingredientele,
apoi l-am cantarit cu compozitia in el, am scazut greutatea bolului gol si ce a ramas – compozitia adica – am impartit-o la 3)
Am pus compozitia in tava (eu am copt intr-o tava de silicon pe care am uns-o cu putin ulei), dupa caz, puneti hartie de copt
sau ungeti cu ulei si tapetati cu faina.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C 14-15 minute.
Lasam blaturile sa se raceasca pe un gratar.
Dupa ce adaugam crema, ornam sau nu, dupa preferinte, cu forme din ciocolata topita, sau simplu, cu cativa fulgi de cocos.
Lasam la frigider inca o ora (sau mai multe), pentru a da ocazia tortului sa “se aseze” si sa se taie frumos.
Servim cu pofta.
Enjoy!
multumesc de idee! e perfect pentru aniversarea zilei mele de nastere. imi place cat de elegant arata si cred ca am sa folosesc tot, de la decor pana la savurarea cu pofta.
Ana, ma bucur tare ca iti place! Te astept cu impresii dupa ce il incerci!
La multi ani! 🙂
AH-MAZING! ♥ Si e si vegan?! I’m so in! 🙂 Sper doar sa gasesc pe undeva crema de cocos.
Pupici
Pi net, draga mea! Ma bucur ca-ti place! Muah! :*
L-am facut azi! A iesit perfect si a facut senzatie printre invitatii mei! Multumesc!
Cristina, ma bucur tare ca l-ai incercat si a avut succes! 🙂
Te mai astept!
Bună ziua! Va rog să-mi spuneți ce diametru are tava folosită. Va mulțumesc!
Buna ziua,
Scrie in reteta – cantitati pentru un tort de 18 cm diametru – 🙂
Bună!am făcut tortul de 2 ori….delicios…am însă o problema:blatul iesa foarte bombat și crapă. Știi care ar fi cauza?succes pe mai departe!
Elena, eu am copt 3 blaturi in reteta asta, care au fost f usor bombate, dar am taiat putin cu cutitul sa le intrept. Nu s-au crapat niciodata. Tu coci un singur blat si il tai ulterior?
Se vede ca este crapat cand il mananci?
Buna, e ceva timp de cand imi doresc sa fac tortul. Acum insa as vrea sa il fac intr-o forma de 26 cm, ce cantitate de ingrediente mi-ar trebui? Daca le dublez e in regula? Iar blaturile eu le pot coace doar consecutiv, simultan nu, ca nu am forme mai multe , e ok? Revin cu păreri 🙂
Madalina, sper ca nu e prea tarziu, si eu tot consecutiv le-am copt, au fost 3, nu am cum si multan, ca nu incap in cuptor 🙂
In ceea ce priveste cantitatile, posibil sa fie ok sa le dublezi, desi probabil si cu 500 g faina sa fie ok (si restul ingredientelor marite proportional). Poti calcula cu regula de 3 simpla.
De ex la 300 g faina ——- 180 g zahar
la 500 g faina —– x g zahar. Si tot asa 🙂
As vrea sa fac si eu acest tort pentru ziua soțului meu, nu am mai folosit lapte de cocos si nu stiu de care sa iau, la mine in suceava nu este mega image.
Mada, poti comanda online. Cauta pe net “crema de cocos” (la cutie de metal sau din carton de tip uht), stiu ca cei de la adiograsime.ro aveau si parca si la sanovita 🙂