Minunatia asta de tort isi asteapta randul sa apara pe blog de ceva vreme. Si acum imi aduc aminte aroma lui..
Cu siguranta il voi reface de Craciun sau de Anul Nou. Este absolut minunat.
Nu am gresit cand l-am numit tort de cocos, este efectiv in intregime de cocos: blatul cu faina de cocos,
crema din lapte de cocos iar glazura este ei bine da, cu lapte praf de cocos. Trebuie sa-l incercati!
Ne trebuie:
Blat:
150 g unt topit
6 oua
6 linguri xylitol
120 g faina de cocos
2 lingurite praf de copt
vanilie, un praf de sare
Crema:
600 ml lapte de cocos
5 linguri cu varf lapte praf de cocos
3 linguri xylitol
3 foi gelatina (6 g)
un praf de sare
Glazura:
50 g unt
100 ml apa
12 linguri cu varf lapte praf de cocos
2 linguri xylitol
– cantitati pentru o tava de 18 cm diametru –
Cum se face:
Blatul:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam apoi xyilitolul, cate o lingura pe rand pana obtinem o spuma tare.
Adaugam vanilia, galbenusurile pe rand, amestecand cu o paleta. Adaugam apoi faina de cocos cernuta
amestecata cu praful de copt, alternativ cu untul topit (putina faina, putin unt, etc).
Compozitia se va lasa din cauza fainii de cocos. Veti obtine o compozitie destul de compacta.
Eu am copt 3 blaturi, intrucat nu vor creste prea de mult. Am cantarit compozita obtinuta
si am impartit-o la 3. Am copt fiecare blat pe rand, la cuptrul preincalzit la 180 C pentru 15-17 minute fiecare.
Crema:
Acestea sunt laptele praf de cocos si laptele de cocos pe care le-am folosit:
Eu am folosit o crema de cocos, care nu contine parte lichida. Daca folositi conserve de cocos care au si o parte linchida, sa o scurgeti.
Mixam laptele de cocos tinut la rece peste noapte 1-2 minute la viteza mare impreuna cu xylitolul si laptele praf.
Otinem astfel practic o frisca de cocos care arata asa:
Adaugam apoi gelatina pe care am
hidratat-o in pealabil in apa rece si am dizolvat-o in 3 lg de apa calda.
Lasam crema la rece pana se coc si racesc blaturile.
Glazura:
Punem pe foc: apa cu xilitolul si lasam sa fiarba pana se dizolva. Adaugam apoi untul si amestecam
pana se topeste si acesta. Inlaturam de pe foc si adaugam laptele praf de cocos. Omogenizam bine.
In functie de consistenta laptelui praf, posibil sa fie nevoie de 12 linguri, mai mult sau mai putin (eu le-am adaugat treptat).
Lasam glazura sa se raceasca la frigider cca 30 minute.
Asamblam tortul, punem un blat, 1/2 din crema de cocos, blat, din nou crema de cocos si cel de-al treilea blat.
Dam la frigider cca 30 min (de preferat, inainte de a pune glazura deasupra).
Turnam deasupra glazura racita si o intindem cu un cutit si pe lateralele tortului.
Presaram nuca de cocos rasa deasupra.
Il mai lasam la frigider minim 3-4 ore (de preferat peste noapte), pentru a se imbina aromele.
Servim cu muuulta pofta pentru ca este delicios!
Enjoy!
Ingredientele sunt cam neobisnuite. Ne poti spune, te rog, de unde le-ai luat si eventual cat au costat? Multumesc! š
Care ingrediente ti se par neobisnuite?
Xylitolul este un indulcitor care impreuna cu faina de cocos se gaseste in plafaruri sau online. La fel si laptele de cocos, se gaseste in supermarketuri sau online. Xylitolul si laptele de cocos eu le-am luat de aici: http://adiograsime.ro/
Preturile difera, le poti cauta pe net š
Am niste praf de agar-agar…ma gandeam sa inlocuiesc gelatina clasica…dar nu stiu cat sa pun. Ai vreo idee?
Multumesc
Catalina, din pacate nu am folosit agar-agar niciodata, asa ca nu iti pot spune. Imi pare rau.
Edith, ce faci cu cele 150g pentru blat? nu il gasesc in instructiuni
Madalina, multumesc pt atentionare. Am completat acum. Se pune topit untul in compozitie.
Am facut mai demult reteta si se pare ca mi-a scapat.
Iar laptele praf de cocos unde il gasim? Multumesc!
Antonia, pe acelasi site mentionat mai sus š
–blatul nu e pufos e fff dur am respectat instructiiunile asa—–
Valentina, ai respectat intocmai cantitatile? Ai pus faina de cocos si nu cumva fulgi de cocos macinati.
Blatul nu iese prea pufos(nici nu am spus asta in reteta), e usor umed, ca o brownie cumva…
BunÄ!
Oare as putea Ʈnsiropa blaturile?
Crezi ca merg aceste blaturi cu o crema de brĆ¢nzÄ Či inserČie de fructe de pÄdure?
Buna Bianca. Blatul, din cate imi amintesc, este usor umed, vezi in functie de cum se prezinta dupa ce il coci. Dar sigur, il poti insiropa fara probleme. š
Ca si crema, poti pune orice iti place, cu siguranta cocosul merge cu orice š
Draga Edith, asta a fost tortul nostru de revelion. Vreau sa-ti multumesc din suflet, a fost minunat!
Genul de tort care imi place mie, nici prea dulce nici uscat, blatul usor umed, crema pufoasa. Ce mai, ne-a cucerit pe toti! Ca sa merg la sigur, am facut comanda de ingrediente pe site-ul recomandat de tine.
Multumesc inca odata! š
Diana, ma bucur tare ca l-ai incercat si v-a placut š
Si noua ne-a placut tare mult tortul asta. E ideal pentru iubitorii de cocos si nu numai š
Draga Edith as vrea sa Ć®nlocuiesc xylitol cu zahar Ć®mi poČi spune ce cantitate de zahar pot folosi? Multumesc
Poti folosi aproximativ aceeasi cantitate de zahar. Xylitolul are cam aceeasi putere de indulcire.
Draga Edith,
Vreau sa iti transmit ca m-au indus in eroare ingredientele pentru crema de tort.
Ai specificat la ingrediente 600ml lapte de cocos, iar mai jos la descriere ai spus ca ai folosit crema.
Eu am folosit 600 lapte de cocos si nu a iesit. Intrebarea mea este: cati ml de crema ai folosit pentru ca in poza sunt 2 cutii?
Carmen, am pus in poza doar 2 cutii, am folosit 3, adica 600 ml, cat scrie in reteta. Am pus poza ca sa vedeti exact ce produs am folosit eu, este o crema de cocos si nu lapte de cocos ce am folosit eu. Asa cum am spus in reteta, daca folositi lapte de cocos, folositi doar partea solida (care are mai putin decat cantitatea inscrisa pe cutie), deci probabil va fi nevoie de vreo 3 cutii de lapte de cocos.
Laptele de cocos mixat intotdeauna se va spuma, la fel ca frisca, iar in combinatie cu gelatina nu avea cum sa nu iasa.
Ce nu a iesit? A fost putina crema? Ai respectat intocmai prepararea gelatinei sau ai fiert-o si nu a mai inchegat?
Si totuČi ce folosim la cremÄ, lapte sau crema de cocos. Am folosit lapte, am pus 6 foi de gelatina, nu 3. A ieČit o veritabilÄ zeamÄ. Precizez ca gelatina am folosit o corect…….pacat de muncÄ Či ingredientele risipite.
Imi pare rau ca ai stricat ingredientele. Laptele de cocos a avut si parte solida in el? Sau era toata conserva lichida? Ar trebui sa se comporte ca o frisca, cel putin cel din poze pe care l-am avut eu asa s-a comportat. Incearca sa il gasesti pe acesta.