Tort cu vanilie si zmeura, un tort aromat, si tare frumusel, care poate sta cu succes fie pe masa de Craciun fie pe masa de revelion.
Eu am folosit o tava de tort de 18 cm diametru, pentru ca am vrut sa aiba 3 straturi. Puteti sa-l faceti in tava de 21-24 cm cu doar 2 straturi.
Ne trebuie:
Pentru blat:
3 oua
120 g zahar
160 g unt topit si racit
200 ml lapte
400 g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
vanilie, un praf de sare
cca 200 g zmeura congelata Edenia
Pentru crema:
400 g crema de branza (la temperatura camerei)
250 g unt 82% grasime (la temperatura camerei)
170 g zahar pudra
vanilie
– cantitati pentru un tort de 18 cm diametru –
Cum se face:
Blatul:
Mixam ouale cu zaharul pentru cca un minut, adaugam untul topit, laptele si vanilia
apoi cernem ingredientele uscate pe care le-am amestecat in prealabil intr-un bol separat (faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea).
In acest moment eu am cantarit bolul cu aluat (scazand greutatea bolului cantari gol initial, am avut 1050 g) ca sa impart compozitia
in 3, pentru a coace cele 3 blaturi pe rand.
Am turnat in tava tapetata cu hartie de copt compozitia pentru un blat si am pus din loc in loc zmeura congelata.
Am copt la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 20 minute. Il scoatem pe un gratar sa se raceasca si punem din nou hartie de copt
si coacem si celelalte doua blaturi.
Crema:
Mixam crema de branza si untul aflate la temperatura camerei, cu zaharul pudra si vanilia (n-am mai adaugat sare, pentru ca,
crema de branza este usor sarata).
Eu am taiat putin blaturile deasupra, sa le indrept, pentru ca au iesit usor bombate.
Asamblam tortul, punem inelul tavii in care le-am copt (sau un inel de tort reglabil) pe un platou, asezam primul blat,
un strat de crema, al doilea blat, strat de crema, iar ultimul blat l-am pus invers, pentru a avea baza dreapta deasupra tortului.
Am pastrat 3-4 linguri de crema pentru a pune deasupra si pe lateralele tortului,
Ca sa inalt peretii tavii in care am copt blatul, am facut un inel din folie de aluminiu, pentru ca tortul era mai inalt decat forma
si nu aveam folie de acetat care se foloseste in mod normal.
Asa arata tava:
Dam la frigider cateva ore, sau pana a doua zi. Dam inelul jos din jurul tortului, punem crema deasupra si pe laterale
(am pus foarte putina pe laterale, sa fie un fel de naked cake).
Am ornat cu zmeura, bezele, ornamente de zahar si cateva fire de rozmarin (pe care le-am inlaturat desigur cand l-am mancat).
Inainte de a manca, recomand sa il lasati la temperatura camerei 10-15 minute, mie imi place sa se inmoaie putin crema.
A fost delicios.
Enjoy!