1/2 pachet de unt
200 g zahar + 3linguri
3 oua
3 linguri de faina
(daca aveti tava mai mare folositi 4 sau mai multe oua si un numar egal de linguri de faina, respectiv zahar)
zahar vanilat
coaja de lamaie
Frisca pentru ornat
Se curata merele de coaja si se scot samburii din interior (merele se pot lasa intregi sau taiate jumatati – eu le-am lasat intregi)
Se pun merele in tava cu 200 g zahar si 1/2 pachet de unt taiat cubulete. In interiorul merelor se poate pune dulceata, nuca, fructe confiate, dupa gust (mie imi place simplu fara alte arome)
Se dau la cuptorul bine incins pana zaharul si untul se topesc si formeaza un sirop gros in tava si se inmoaie putin merele (din cauza siropului nu merg folosite tavile cu fund rabatabil)
Dupa 10-15 minute dupa ce dati merele la cuptor incepeti pandispanul. Se bat albusurile spuma cu putina sare, se adauga treptat cele 3 linguri de zahar si zaharul vanilat si se bat pana se obtine o spuma care nu curge din castron.
Apoi se adauga cele 3 galbenusuri, 3 linguri de faina si coaja de lamaie.
Se scot merele de la cuptor cand sunt gata si se toarna peste ele aluatul de pandispan.
Apoi se da iar la cuptor. Este gata cand capata o culoare usor aramie desupra.
Se lasa sa se raceasca putin.
F. bun… Enjoy! 🙂
Buna, Edith! Intentionez sa fac acest tort de mere pt ca e preferatul sotului meu. Am si eu o intrebare: daca torni aluatul moale peste merele care au in jur acel sirop gros, aluatul la copt cum va iesi? Nu va fi clicos sau nefacut? Stiu ca am incercat mai demult si a iesit un haos.:) Alta intrebare ar fi daca mai insiropezi blatul. Astept raspunsul tau. Multumesc mult si felicitari pt retele tale. Toate arata tare bine! Anamaria
Buna Anamaria!
Aluatul se toarna moale asa. Nu se intampla abslut nimic. Urmeaza reteta asa cum e scrisa si nu are de ce sa nu iti iasa.
Eu nu insiropez blatul. Reteta o am de la mama si mie imi place cum il face ea 😛 Poate alte persoane il insiropeaza…
Asta e valabil si la alte retete. Nu fac nimic in plus fata de ce scrie pe blog.
Spor la treaba si sa-mi spui cum ti-a iesit! Noua ne place mult! 🙂
Multumesc pt complimente si te mai astept! 🙂
Am facut tortul azi, buuun!:) Mi-a iesit neasteptat de bun (nu sunt o experta la deserturi), am respectat reteta ta in cel mai mic detaliu. Multumesc tare mult, mai ales ca tu esti cred singura care are aceasta reteta cu poze si foarte bine explicata pe net. Am cautat putin pana am gasit-o!:)Multumesc mult! Anamaria
Anamaria, ma bucur ca ti-a iesit bun!
Incerc sa explic retetele cat mai bine… 🙂
Daca vrei sa incerci si alte retete si ai nelamuriri, te astept 🙂
Draga Edith am facut tortul de mere si a iesit foarte, foarte bun.Mi-am chemat si sora la o feliuta de tort pt. ca era prea bun sa-l mananc doar eu cu sotul.miersi pt. sfaturi si pt timpul acordat.
Draga Mary, ma bucur ca ti-a placut. Tortul asta cu adevarat e un deliciu 🙂 Sper sa mai incerci si alte retete care sa-ti placa la fel de mult.
Te mai astept!
Executat la vreme de seara, in criza fiind, pentru ziua de Florii. O minunatie!
Doar ca am facut o greseala (pe care o scriu aici sa nu mai aiba si altii asemenea tentatii): mi s-a parut ca a ramas mult “sos” pe fundul vasului, l-am adunat cu lingura si l-am pus pe tort. Doar ca s-a intarit ca era cat pe ce sa ne rupem dintii :).
Multumim pentru reteta.
Irina, ma bucur ca v-a placut. Asa e, e o minunatie de tort 🙂
Nu stiu de ce ti s-a intarit sosul ramas in tava.. nu-mi aminteesc sa-mi fi ramas vreodata asa de mult incat sa mai torn peste tort. De obicei intra in blat si mai ramanea f putin in tava (pe care il mancam cu lingurita cand se racea putin :P). Torusi ar fi trebuit sa se inmoaie de la frisca.. In fine, bine ca totul a fost ok in final 🙂
CU multa placere si te mai astePt!
Astazi ii fac si fetitei mele, tortul meu preferat din copilarie. Mama nu mai are reteta, asa ca am cautat-o la tine si am gasit-o. Abia astept sa vad cum o sa-mi iasa si daca fetitei are sa-i placa. Multumesc pt minunatele retete si pt minunatul blog cu care ma relaxez deseori. Te pupam!
Dana, sper sa va placa. Este si tortul copilariei mele si imi place exact asa cum il facea mama (si cum l-am scris si pe blog..) desi am mancat diverse variante..
Te mai astept cu drag sa te relaxezi si sa te inspiri 🙂
Buna seara! Tin sa va felicit, am facut tortul de cateva ori si mi-a iesit o bunatate. Am devenit ‘specialista’ :)) Multumesc pt. reteta! :*
Allie, ma bucur ca ti-a placut!
Si te rog spune-mi “tu” 🙂
Te mai astept sa incerci si alte retete!
edith,spune-mi te rog daca pui aluatul peste merele fierbinti sau le lasi sa se raceasca si apoi adaugi aluatul.Un pachet de unt cate grame are? Multumesc.Gabi
Aluatul se toarna peste merele fierbinti. Un pachet de unt are 200 g.
Spor! 🙂
Buna dimineata, Edith. Cauta de ceva timp reteta mameI si nu o gasesc. Acum am gasit-o! Multumesc si felicitari pentru site. O sa ma mai inspir din retetele tale. Acum am o intrebare legata de tortul de mere. Se poate folosi si o cratita emailata? Tu am vazut ca l-ai facut intr-un vas de Jena. Multumesc Inca o data pt reteta. Mihaela
Mihaela, poti face si intr-o cratita emailata, din cate imi amintesc mama asa il facea. Cand il rastorni, probabil ca va trebui sa desprinzi blatul de pe peretii cratitii cu un cutit.
Sper sa-ti placa si te mai astept! 🙂
Edith, a iesit extraordinar… Au apreciat amandoi baietii mei (sotul si fiul meu). Si este primul meu tort! O sa incerc toate torturile tale. Cel cu cafea si cacao pare de asemenea foarte bun. O sa il fac de ziua sotului meu, care este imediat dupa sarbatori.
Inca o data, multumesc pentru reteta. Este foarte explicita, chiar si pentru o novice ca mine.
Sarbatori fericite si sa ne auzim cu bine in noul an! La multi ani! Mihaela
Mihaela, ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
Cel cu cafea este foaaarte bun 🙂
La multi ani si voua si sotului tau. Te mai astept!
Te felicit pt toate minunatiile si pentru rabdarea pe care o ai sa mentii “viu” acest blog. Mi-ai fost de mare ajutor in multe situatii, fie ca a fost vorba de un desert sau fel principal. Inca nu am facut tortul, insa il trec pe lista pentru ca arata grozav (nici de gust nu ma indoiesc).
Claudia
Claudia, iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase 🙂 Ma bucur tare ca iti sunt de folos retetele mele 🙂
Sa incerci musai tortul ca este taaare bun. Te astept cu impresii.
Multumesc pentru reteta! E un tort minunat. Azi il fac a doua oară.
Buna Edith. Am facut si eu aseara acest tort dar undeva am gresit si nu stiu unde. La final dupa ce l-am scos din cuptor cand avea o culoare un pic maronie, l-am lasat sa se raceasca si cand am vrut sa-l rastorn am constatat ca siropul s-a caramelizat si nu am reusit sa-l mai rastorn 🙁 (era un pic caldut cand am incercat sa-l rastorn). Am gresit cand am bagat prima oara mere la cuptor sau dupa ce am pus aluatul l-am lasat prea mult? Oricum l-am mancat asa din tava ca era prea bun :)), dar vreau sa-l incerc din nou si sa nu mai gresesc. Multumesc, Mirela
Mirela, uite ca eu nu am patit niciodata asa. Cat l-ai lasat la cuptor? Ma gandesc ori ca a stat prea mult, ori ca a fost temperatura prea mare si sosul de pe mere s-a caramelizat prea tare…
Sau, poti incerca sa il lasi mai putin sa se raceasca, sa zicem doar vreo 10 minute si apoi sa il rastorni.
O s-o intreb si pe mama sa vad poate stie ea vreo alta cauza si revin 🙂
Iti vine sa crezi ca l-am facut de doua ori in aceeasi zi? Asa de bun a iesit! Exact ca la mama acasa. Genial. Multumesc pt reteta. In cursul saptamanii o sa incerc si briosele cu ciocolata si revin cu impresii.. Ciao!
Anca, ma bucur tare ca ti-a placut, cu drag! 🙂
E reteta de la mama, asa ca e ca la mama acasa 😉
Te astept cu impresii.