Tortul asta l-am avut pe masa de Revelion. Aveam pofta de ceva cremoso-ciocolatos si asa a rezultat tortul asta cu crema de branza, glazura de ciocolata si dulceata de cirese
plus cirese confiate.
plus cirese confiate.
Pt blat:
6 oua
100 ml ulei
6 lg zahar
2 lg cacao
4 lg faina
1 pachet praf de copt
(eu am impartit cantitatile in jumatate si am copt 2 blaturi)
Pt crema:
750 g crema de branza (am folosit Frichesso de la Plus)
100 g ciocolata alba
100 g frisca
80 g unt
5-6 lg de zahar pudra
esenta de vanilie burbon
cirese confiate/dulceata de cirese
1 plic de gelatina – 10 g (optional)
Pt glazura:
200 g ciocolata (una amaruie si una cu lapte)
150 g smantana lichida pt frisca
50 g unt
Pt ornat:
100 g frisca
cirese confiate
Cum se face:
Blatul:
Galbenusurile se amesteca cu zaharul (se mixeaza f putin, nu sa se topeasca zaharul, amestecul tb sa ramana fluid).
Se adauga uleiul, cate putin si se mixeaza sa se omogenizeze.
Se adauga apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt.
Apoi se incorporeza foarte usor albusurile batute spuma.
Se pune aluatul in tava cu hartie de copt pe fund si pe pereti unsa cu ulei si tapetata cu faina (diametrul 21 cm).
Eu am impartit cantitatile in 2 si am copt 2 blaturi, pe care le-am nivelat taind putin partea de deasupra. Puteti coace un singur blat si il taiati in 2.
Coaceti pt cca 25 min in cuptorul bine incins (pana trece testul scobitorii). Lasam sa se raceasca pe un gratar (blaturile pot fi facute si cu o zi inainte si tinute in folie de plastic/punga).
Crema:
Batem frisca si o dam la frigider.
Crema de branza si untul trebuie sa fie la temperatura camerei.
Mixam crema de branza cu untul moale, zaharul pudra si esenta de vanilie.
Topim ciocolata rupta cubulete cu 2-3 lg de lapte/frisca lichida pe baie de abur (nu puneti vasul direct pe foc pt ca ciocolata alba este foarte sensibila).
Amestecam continuu pana toata ciocolata este topita.
Punem 3-4 lg de crema de branza (mixata anterior cu untul si zaharul) peste ciocolata, in vasul in care am topit-o si omogenizam bine.
Apoi turnam totul pese crema de branza cu unt. Adaugam si cca 100 g frisca batuta, treptat, mixand bine amestecul.
Punem ciresele in amestec. Eu am folosit o dulceata de cirese greceasca, care aduce mult cu ciresele confiate. Puteti folosi si dulceata de cirese/visine romaneasca, este si mai gustoasa.
Eu am vrut o crema mai… cremoasa si nu am folosit gelatina, asa ca nu a fost foarte tapana, dar nici nu a curs. Daca vreti un tort care sa arate perfect,
puneti in crema un plic de gelatina preparat dupa instrucitiunile de pe plic dar in 50 ml de lapte.
Asamblarea.
Punem inelul tavii in care am copt blatul pe un platou, punem in interior un blat (sau jumatate de blat daca coaceti toata cantitatea odata), punem crema peste, iar deasupra celalalt blat.
Dam la frigider peste noapte.
Inainte de glazurare, taiati fasii de hartie de copt si bagati usor pe sub tort, de jur imprejur ca sa nu murdariti platoul de glazura.
Glazura:
Punem smantana lichida pe foc sa se incalzeasca (atentie, fara sa fiarba!),
apoi adaugam ciocolata rupta cubulete si untul.
apoi adaugam ciocolata rupta cubulete si untul.
Luam craticioara de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
Amestecam in ea din cand in cand pana se mai raceste, apoi o turnam peste tort, incet incepand din centru.
Glazura, ca sa ramana frumoasa, nu trebuie atinsa cu nimic dupa ce o puneti pe tort.
Glazura, ca sa ramana frumoasa, nu trebuie atinsa cu nimic dupa ce o puneti pe tort.
Dam tortul la frigider pt minim o ora si apoi ornam dupa preferinte.
Enjoy!
Arata senzational! Yummi!
yumy, yummy ce bine arata 😀
Foarte bine arata! Felicitari! Minunata trebuie sa fie combinatia crema de branza si cirese!
Draga Edith,
Cred ca e o nebunie acest tort, felicitari!
Am si eu o intrebare: e vreun truc folosit la glazura pentru ca am facut de curand tortul ganache(reteta ta bineinteles), dar glazura mea in loc sa se intareasca a intrat in blat.
misto!
treb incercat in mod sigur 🙂
Fetele, multumesc, ma bucur ca va place!
Madax, nu e chiar nici un secret la glazura. Chiar nu imi explic de ce ai patit asa 🙁 In mod normal iese putin grosuta, iar pe masura ce se raceste se mai ingroasa. Cand o pui pe tort ramane un strat de cca 2-3 mm grosime, nu intra in blat.
Eu zic sa mai incerci odata, cu ingrediente de calitate (ciocolata in special).
La multi ani !!! Foarte frumos tortul, presupun ca este si foarte gustos. Eu am facut revelionul acesta Red Velvet, a iesit foarte bun. Nu inteleg totusi cum ramane glazura de pe acest tort asa frumoasa, intrucat am facut amandina de cateva ori si nu am putut sa fac glazura sa arate ca neatinsa…:(
Un an bun si plin de impliniri !!!
La multi ani!!
Imi pare tare rau cand aud ca nu va iese glazura :(. Nu fac absolut nimic in plus fata de ce scrie in reteta. Partea importanta: se glazureaza tortul cand glazura e f putin calduta, sau racita (dar nu dupa mult timp ca se intareste). Se toarna din centrul tortului si nu se mai atinge cu nimic glazura dupa ce ai pus-o (nici macar cu alt strat de glazura) – cel putin deasupra tortului,pt ca pe pereti va fi destul de greu sa respecti asta.
Un an bun si tie si sper ca la urmatoarea incercare sa iti iasa glazura oglinda 🙂
Draga mea, aseara am facut tortul asta si astazi l-am taiat. Minunat a fost! Glazura nu a iesit ea asa oglinda ca a ta, insa a fost ok, dar gustul… mmmm 🙂
Am pus putina gelatina in crema, pt ca ai zis ca nu este foarte stabila.
Multzam pt reteta ca si pt muuulte altele.
O saeara frumoasa iti doresc!
Elena
Elena, mii de scuze, mi-a scapat comentariul tau.
Ma bucur tare ca ti-a placut tortul.
Te mai astept! 🙂
Edith, am o intrebare aceasta crema de branza p care o folosesti ( Frichesso de la Plus)cu ce as putea’o inlocui? multumesc si felicitari tot….Adriana:)
Adriana, o poti inlocui cu Philadelphia, mai este o crema de branza de la Hochland (cea natur, fara ierburi..), si Dorna parca are o crema de branza.. De care preferi 🙂
Frichesso nu se mai gaseste acum, nemaiexistand magazinele Plus, insa in Lidl care le-au luat locul gasim o crema de branza proprie..
tot eu sunt, Adriana, as putea sa folosesc mascarpone? iti multumesc ca’ti faci timp si pt mine …pusy
sigur, o sa iasa si mai bun cu mascarpone 😉
esti superr talentata!bravo tie!de cate ori a fost ziua sotului meu am terminat prin a comanda un tort.reusesc sa gatesc orice(q ajutorul tau,bine-nteles)dar q tortul…o dau in bara.sper k,pe viitor sa rreusesc,deoarece cresc bebeii…bravo tie,din nou!Ana(Tm).
Ana, iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase 🙂
Ma bucur ca te ajuta retetele mele.
Sunt sigura ca o sa iti reuseasca si tortul, daca il faci dupa reteta mea si esti atenta la indicatiile retetei 🙂
Este foarte interesanta reteta si vreau sa il fac pt ziua baietelului meu.daca il fac in tava dreptunghiulara dublez cantitatile?
Da, ar trebui dublate.
Multumesc mult.imi plac enorm retetele tale,am incercat trei torturi si au fost senzationale.acum si prietenele mele sunt cu ochii pe retetele tale.multumim pentru ajutor.
Cu mult drag! Ma bucur tare ca iti sunt de folos retetele mele si au fost pe placul tau.
Te mai astept!
Inca o intrebare,pot insiropa putin blatul?multumesc
Sigur, il poti insiropa daca asa iti place :0