1 aluat de foetaj (250 g am avut eu)
3 conserve de ton (1 in ulei si 2 in apa)
o ceapa mica
1/2 gogosar murat
masline
1 ou
3 linguri de smantana
1 galbenus de ou pentru deasupra
Cum se face:
Punem aluatul de foetaj in tava de tarta
(dupa ce se dezgheata conform instructiunilor de pe pachet).
Taiem cu cutitul de jur imprejur excesul si le pastram pentru ornat deasupra.
Intepam din loc in loc cu furculita pentru a nu se umfla prea tare
si se da la cuptorul incins cca 10 minute
(eu am sarit peste etapa asta dar data viitoare o sa fac asa).
Aluatul se va umfla in cuptor dar odata scos da inapoi
(eventual il mai intepati din loc in loc).
Punem in tava tonul (scurs foarte bine in prealabil si cel in apa si cel in ulei).
Apoi ornam cu ceapa, masline, gogosarul murat.
Punem piper.
Batem un ou cu cca 3 linguri de smantana si turnam peste tarta.
Si uite asa nu se mai vede mandretze de ornament ce facui
Ornam deasupra cu restul de aluat ramas, ungem aluatul de deasupra cu galbenus de ou
si dam la cuptor pt cca 20-30 de minute in functie de cuptor.
Scoasa de la cuptor:
Sectionata:
Si o felie:
Buuuna rau!
E o tarta ce poate fi servita pe post de aperitiv si nu numai.
Merci Meesha de idee! A fost suuper!
Acum o sa papam numai tarte si o sa ne facem din ce in ce mai rotunjori
Superr tarta ta…o incerc si eu cu siguranta, mi-ai facut o pofta….cu asa imagini…
Merci, Lory! A fost tare buna 🙂
Sa-mi spui cum ti-a placut!
Grozava tarta cu ton si foarte eleganta ,se vad si ornamentele chiar daca ai pus oul deasupra. Sigur am sa o fac si eu , chiar daca barbatul meu e la slabit si ma cearta ca fac prea multe…hahaha. Pupici Edith.
imi pare tare bine ca ti-a placut si ti-a iesit tare frumusica:)e una din tartele mele preferate 😉
te pup!
Merci, Moni! 🙂 Si eu ar trebui sa fiu la slabit :((
Sa-mi zici daca ti-a placut! 🙂
Mercik Miha! 🙂
buna-buna a fost. De acum tarte scrie pe noi :))
tot ce este cu peste imi place mult de tot..iar tarta asta a ta arata absolut fantastic de bine…o bunatate…cred ca-mi trebuie ceva fosfor (din peste)..nu stiu cand am s-o fac, am trecut-o pe lista (si este luuunga)..gata, plec de la tine ca mi s-a facut foame !!…pupice 🙂
Sar’na, Mona 🙂 Sa o faci ca e tare buna 🙂
Si lista mea e lunga si se lungeste pe zi ce trece :))
Kilogramele si ele :((
Pup!
Acusi nu mai intriu pe usa , daca continui tot asa.Am o listaaaa luuuunga de bucate pe care vreau sa le fac ….si sa le mananc. M-ati molpisit si pe mine.De cand am descoperit blogurile astea de bucatarit …vai de dietele mele. Cum vad o reteta noua , cum vreau sa o fac si eu . Imi cheltui toti bani pe tavi , varfuri Wilton , decoratii…Nu se mai poate asa …hahaha , scuza-ma Edith ca mi-am descarcat sufletul . Or fii zaharul din sange de vina…Hahaha .Si-mi facusi si charlota aia faina sa ma corupi. Pupici
Moni, nu-mi spune!! Si eu sunt in aceeasi situatie de vreo 5 luni incoace decand cu blogul asta :((
Si banii mei se duc pe prostii de bucatarie, sa stii! Deci nu esti singura 😉 (n-am ajuns inca la Wilton … o iau mai ushor…:P)
super tarta,a fost prima tarta sarata care am facut-o si mi–a iesit f buna,bineinteles pt ca reteta e f buna.sunt si eu novice poate-mi fac si eu blog mai tarziu…
Ma bucur ca ti-a placut, Roxana! Spor cu blogul si te mai astept! 🙂
Sa stii ca si la mine a fost tot prima 😛
Buna Edith,
Iti multumesc in primul rand ca ma inspiri cu talentul tau, cu retetele si tot ceea ce ne impartasesti 🙂
Iti scriu pentru ca am o nelamurire in legatura cu aluatul de foietaj si foile de placinta…care este diferenta? Crezi ca as putea sa fac aceasta tarta cu ton folosind foi de placinta?
Multumesc mult,
Cristina
Cristina, nu cred ca ies bine tartele cu foi de placinta.
Folie de placinta sunt multe intr-un pachet si ff subtiri. LE poti vedea aici: http://edithfrincu.blogspot.com/2009/09/baclava.html
Foietajul este o singura foaie de a luat in pachet (sunt si pachete cu 2 foi), aluatul este gros cam de 2-3 mm si se umfla la copt. Asta e aluatul indicat la tarte. Foile de placinta sunt mai casante si se folosesc in general la placinte, strudele, etc.
Sper ca ti-am fost de ajutor.
Dar de ce nu vrei sa folosesti foietaj pt tarta asta? 🙂
Multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept cu drag!
Numele meu este Anda, felicitari pentru site si mai ales pentru retetele extraordinare care se regasesc aici!!!
Sunt novice in ale bucatariei, insa ma innebunesc tartele, si m-am gandit sa o experimentez practic pe cea de ton. Intrabarea mea este daca se unge sau nu tava de tarta … si cred ca pot sa intreb daca se ung in general tavile pentru tarte :)).
Multumesc frumos si spor in continuare!
Buna Anda!
In general, aluatul de tarte (ca si foietajul de fata) contine mult unt (respectiv margarina), iar tavile nu trebuie unse.
In cazul altor aluaturi, pe baza de drojdie sau cu ulei in loc de unt/margarina, tava trebuie unsa, sau trebuie sa pui hartie de copt.
Eu spun in reteta daca tava trebuie unsa sau nu (cred ca nu am uitat sa specific vreodata).
Dar pt orice eventualitate, in caz ca omit ceva, si pt ca esti incepatoare te astept oricand cu orice intrebare ai.
Sper sa iti placa tarta! Mai am cateva tarte bune..
Spor 🙂
Multumesc pentru explicatii, acum m-am luminat 🙂 Am sa incerc tarta, si voi mai incerca maine si placinta cu leurda (cat mai este pe piata).
O seara linistita!
buna,
am facut aceasta tarta de foarte multe ori, sotul e innebunit dupa ea, este simpla si super buna!
Flory, ma bucur ca va place.
Sper sa incerci si celelalte tarte sarate pe care le am pe blog 🙂
Te mai astept!