2 morcovi
2 radacini de patrunjel
2 pastarnac
radacina de telina (eu nu am avut)
4 cepe
1 ardei mai mare
2 cartofi mari
ulei
delikat, piper
patrunjel verde

Dupa ce fierb cca 10 min se adauga ceapa taiata marunt si ardeii taiati la fel.
Cat fierb cele de mai sus curatam si taiem cartofii cubulete potrivite si ii punem la fiert si pe ei.
Apoi taiem rosiile cubulete.
Intre timp facem galustile. Batem spuma albusurile cu putina sare si apoi adaugam galbenusurile (asa ies mai pufoase).
Apoi turnam grisul in ploaie cu grija sa nu se faca cocoloase pana obtinem o compozitie nici prea tare nici prea moale care sa curga mai greu din lingurita.
(daca nu sunteti sigure de cat de groasa tb facuta compozitia puteti incerca sa puneti o lingurita in oala de pe foc si daca se imprastie mai trebuie ceva gris si ori ma puneti gris ori o lasati 5 min si grisul se va mai umfla astfel devenind mai groasa compozitia)
Galustele se pun una cate una cu lingurita si dupa fiecare galusca lasata in supa inmuiati lingurita in supa.
Atentie, cand puneti galustele in supa focul trebuie sa fie foarte mic, supa sa nu fiarba pentru a evita imprastierea galustelor.
Aici galustele abia puse:
Si aici dupa ce au crescut:
Cand galustele sunt gata se stinge focul si se adauga verdeata desupra. (daca nu stiti cand sunt gata galustele puteti rupe una in jumatate si sa va uitati in mijocul ei)
Pofta buna!
edith!noi doua facem diferit supa de rosii!dar si galustile!eu fac galuste de faina:oua,faina,ulei apa,delicat,putin piper,verdeata!le rup cu lingurita!si le fierb direct in supa!poate incerci si tu!
Mariana, putin probabil sa fac galuste din faina ca noi suntem innebuniti dupa astea pufoase de gris 🙂
Edith, voiam sa te intreb ce parere ai despre delikat. Am vazut ca folosesti, la fel si eu, dar am inteles ca nu e sanatos absolut deloc si nu stiu cu ce am putea sa il inlocuim…ce parere ai tu…noi avem si un bb si nu stim cum vom face cand va incepe sa pape si din mancarea noastra 🙁 ms
Inimioara, asa este, folosesc delikat desi este f nociv… 🙁 Insa deocamdata nu ma pot obisnui fara, mi se pare ca nu au gust mancarurile. Mai sar din cand in cand peste el si pun legume deshidratate sau pisate marunt luate de la plafaruri. La fel poti incerca si tu, sunt to felul de legume sau amestecuri.
Multumesc.Da, am inteles ca sunt la plafar. Am sa incerc sa iau de acolo. Inteleg ca nu te-a incantat f tare gustul lehumelor deshidratate cumparate de la ei?
Sunt ok, dar stii tu obisnuinta.. 😀
Astazi mi s-a facut pofta de supa de pui cu galuste! cautand reteta pentru galuste, am intrat pe site-ul tau cu mari sperante..numai ca, dezamagire..ma asteptam sa gasesc reteta de galuste, daca nu exacta, macar asa, orientativa, adica la 2 oua se pun “X” linguri de gris..dar asa, de scris “2 oua si gris” este foarte general..nu ajuta deloc..asta stie oricine, dar omul cauta cantitati ca sa poata face galustele..asta este! am facut singurica cum m-am priceput..nu prea am nimerit-o, caci au iesit niste “bombe” si a trebuit sa le tai in bucati ca sa fiarba astazi si nu peste o saptamana..Daniela
Daniela, imi pare rau ca nu te pot ajuta.. Niciodata nu am masurat grisul si nici nu este relevant, nu toate ouale sunt egale ca marime, lingurile poti fi puse mai rase, mai pline, cu varf… Ideea este sa obtii o consistenta potrivita a aluatului.
Poti face cum am zis in reteta, pui in supa si vezi daca se imprastie (asta inainte de a face foarte tare compozitia…), daca nu se imprastie e bine, daca se imprastie mai pui putin gris si incerci din nou..
Poate data viitoare ai mai mult noroc. Spor!
Salut, Edith!
Te felicit pentru retete!
Am facut si eu cateva din cele publicate de tine aici si mi-au iesit super!
Vroiam doar sa adaug un secret referitor la supele cu galuscute de gris. Ca sa nu se intareasca la fiert galuscutele, atunci cand se fac, se adauga pe langa oua si gris si o lingura de ulei, iar ca sa nu se imprastie cand sunt puse la fiert, se stropesc cu apa foarte rece(chiar de la firigider). Practic, se pune cate o lingurita de apa rece peste fiecare galuscuta pusa la fiert, si se evita imprastierea lor. 🙂
Delia, multumesc, ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat de la mine 🙂
Multumesc pentru precizari, ideea cu uleiul este de retinut. Cea cu apa rece am incercat-o, stiam ca se face ca sa iasa pufoase.. Insa nu mi s-a parut ca ar fi functionat..
Oricum galustile se imprastie daca aluatul este prea moale..
Buna Edith,sau Grüß Gott, cred ca nu ar fi rau sa lasi delikatul daca nu iti doresti sa ajungi sau mai bine zis sa ajungeti la boala creierului burete. Monoglutamatul de sodiu prezent in Delikat amplifica gustul dar produce ravagii la nivelul legaturilor intre sinapse. Efectele in timp nu vor intirzia sa apara. Despre zahar ce sa iti spun…cancer pe piine. Citeste putin prin net si ai sa realizezi, consumatori de zahar ajung intr-un final la citostatice. Stiu ca fara zahar ramine pagina ta relativ goala dar cred ca este timpul sa ne hranim cit de cit sanatos.
Draga anonim, ai perfecta dreptate, monoglutamatul este f dauntator. Eu nu il mai folosesc de cativa ani.. Ce este ciudat este ca tu te-ai oprit la o reteta postata acum mai bine de 4 ani, una dintre primele retete de pe blog..
Intre timp, eu nu mai folosesc de mult delikat.
In ceea ce priveste zaharul, nici pe acesta nu-l mai folosesc momentan, fiind la dieta. Insa nu stiu cati putem renunta la el.
Insa am si dulciuri raw, sanatoase, fara zahar. Dar probabil ca nu le-ai vazut..
Blogul meu nu contine recomandari de genul: mancati asa ca este cel mai bine si mai sanatos, fiecare este liber sa isi aleaga dieta si modul de a se alimenta. Eu nu spun nimanui sa manance dulciuri in fiecare zi sau sa manance o data pe saptamana/luna.. E alegerea fiecaruia.
de mi-ar iesi si mie galustele asa pufoase ca ale tale ce bine ar fi!dar cu siguranta nu ma las pana n-o sa-mi iasa!abia astept sa fac pasca de paste ,printre alte bunatati.cu siguranta voi avea si ajutoare ,galustele mele mici)o saptamana minunata!
Oana, iti ies sigur, doar putin exercitiu iti trebuie. Ideea este sa nu faci compozitia prea tare 🙂
Spor la pregatirile pentru Paste si te astept cu impresii 🙂