reprezentativa 1 - STIR FRY - CE E SI CUM SE FACE

Definitie
Stir-fry este o tehnica asiatica de a gati legumele si carnea repede, astfel incat sa se poata profita la maxim de aromele si texturile lor.
Metoda aceasta de gatit consta in prajirea unor bucati mici de alimente intr-o tigaie mare, la foc foarte iute, amestecand constant si rapid.
Aceasta tehnica, asociata de obicei cu bucataria asiatica si cu tigaile wok, necesita cantitati minime de grasime, si produce mancare aromata, crocanta si frageda.

Metoda pas cu pas
Cumparati o tigaie adanca de teflon sau, cel mai bine, un wok din fonta. Desi stir-fry este un procedeu care se poate aplica in orice tigaie, adancimea wok-ului si marginile sale oblice si curbate (acolo temperatura este mai mica, deci se pot muta ingredientele de pe fundul vasului catre laturi) sunt ideale.

pas1 1 - STIR FRY - CE E SI CUM SE FACE pas2 1 - STIR FRY - CE E SI CUM SE FACE

1. Pregatiti toate ingredientele
inainte de a gati: masurati,
cantariti, tocati etc.

2. Incalziti wok-ul inainte de a
adauga uleiul; se inclina wok-ul
ca acesta sa se intinda uniform
in interiorul vasului.

3. Este important sa amestecati

continuu continutul wok-ului.
Tineti de maner (utilizati o manusa de protectie) cu o
mana si cu cealalta amestecati.

pas3 1 - STIR FRY - CE E SI CUM SE FACEpas4 1 - STIR FRY - CE E SI CUM SE FACE

4. Stir-fry carnea la foc iute, in
transe, ca sa aiba spatiu sa se
rumeneasca repede.
Reinfierbantati wok-ul inainte
de fiecare transa.
Carnea trebuie sa sfaraie; o
temperatura prea joasa o va
face sa fiarba in suc propriu si
se va intari.

5. Gatiti legumele tari la inceput,
cele mai moi dupa aceea.
Frunzele aromate se adauga chiar inainte de a lua wok-ul de pe foc.

pas5 1 - STIR FRY - CE E SI CUM SE FACEpas6 1 - STIR FRY - CE E SI CUM SE FACE

6. Sosurile se adauga atunci cand
carnea este cam 2/3 gata.
Incalziti pana cand sosul
adaugat da in clocot.

Sfaturi
Teoretic, orice leguma se poate gati prin procedeul stir-fry.
In practica insa, cele mai bune sunt cele care, in mod natural, sunt crocante si pot fi mancate crude. Vegetalele care sunt mai dense trebuie adaugate primele(morcovii, de exemplu), iar cele mai putin dense, la urma(broccoli, de exemplu).
Evitati se gatiti prea mult legumele pentru ca se pot flescai.

Ustensile

E neaparata nevoie de un wok? 
Nu aveti neaparata nevoie de un wok pentru a gati in mod satisfacator felurile asiatice (in special chinezesti si thailandeze). Totusi, wok-ul are unele avantaje:
-marginile oblice si curbe asigura temperaturi mai scazute decat in centrul vasului
-foloseste mai putin ulei
-mancarurile isi pastreaza aromele
-legumele sunt in acelasi timp crocante si gatite complet (facute, cum se spune)
Cu un wok bun se gateste mult mai usor in stilul asiatic.

Ce fel de wok sa cumparati? Cunoasteti expresia” cat dai atata face”? Aici nu se aplica pentru ca nimic nu poate substitui un wok bun din fonta care este, relativ, modic ca pret. Alegeti unul din fonta, nu din aluminiu, bronz sau otel inoxidabil.

Fund plat sau rotund? Daca cuptorul dvs. este electric, atunci alegeti unul cu fund plat. Fundul rotund reflecta caldura catre elementele electrice si le va strica. Daca gatiti pe flacara, alegeti un wok cu fundul rotund.

Cum este cu suprafetele nelipicioase? Datorita interesului crescand catre bucataria saraca in grasimi, fabricantii ofera wok-uri captusite cu suprafete nelipicioase (de genul teflon). In general insa, invelisul nelipicios nu merge foarte bine cu wok-ul de fonta. Daca doriti un interior nelipicios alegeti un wok din aluminiu.

Mai multe informatii despre wok aici.

sursa: www.condimenteweb.ro