3 cepe
3 rosii
3 ardei grasi
2 lgt de zahar
2 lgt de sare
30 ml otet
150-160 ml ulei
2-3 linguri de bulion
1 ardei iute
4-5 catei de usturoi(din cantitatile astea mi-au iesit 2 borcane de 800 g si unul de 400 g)
Cum se face:
Taiem vinetele cubulete, le dam cu sare si le lasam cca 30 min – o ora
intr-o strecuratoare sa isi lase zeama.
Ceapa se taie solzisori.
Rosiile se decojesc si se taie cubulete.
Ardeii se taie felii (sau cubulete).
Am calit putin ceapa in ulei
apoi am adaugat si restul legumelor, sarea, zaharul, si otetul.
Se innabusa la foc mic pentru circa 60-70 de minute
(eu am pus sub cratita o placa de metal pentru ca avea tendinta de a se lipi),
amestecand destul de des.
Dupa 30-40 de minute am pus 2 linguri de bulion, apoi spre sfarsit am pus usturoiul taiat rondele.
Se toarna in fierbinte borcane si se inchid ermetic.
Incercati cu o cantitate mica daca nu sunteti convinsi de reteta,
iar daca vreti sa faceti mai multa, mariti proportional cantitatile.
Se face repede iar daca nu aveti timp de facut zacusca,
acest sote poate fi o alternativa mai rapida.
Multumesc pt. reteta! Vinetele se curata de coaja? In reteta nu specificati dar poza imi da de inteles ca vinetele sunt curatate de coaja. Multumesc pt raspuns!
Liliana, vinetele se curata, asa cum se vede si in poza 🙂
Te astept cu impresii 🙂
Buna ziua, indraznesc sa ma bag si weu in seama si in vorba :)… Vinetele merg si necuratate, dar se pierde pe plan estetic, se vad cam negre bucatile de vinete, asta e. Eu am incercat si o tura fara ardei iute, dar cu 3 morcovi dati pe razatoare mare si caliti cu ceapa odata si 3 dovlecei, taiati cubusoare. Excelent a iesit, ce sa pui pe iarna daca devoratorii au inhatat deja borcanele ? Multumesc frumos pentru toate retetele, dar sttt, familia crede ca eu sint asa de inventiva, din capul meu, asa ca hai sa nu ii dezagim !
Ioan (Ioana?), ma bucur ca ti-a placut!
Eu folosesc la multe retete vinetele necuratate de coaja si sincer nu ma deranjeaza aspectul 🙂 Acum.. fiecare dupa preferinte,
Si stai linistit, te poti inspira in continuare, your secret’s safe with me :))
De fapt, numele meu e Ioana, nu stiu de ce a aparut numele sotului – probabil pentru ca eram logata pe mailul lui ? Spor la bucatarit si multumesc inca o data pentru toate ideile culinare grozave !
Ioana, multumesc si eu si te mai astept 🙂
Edith,esti o comoara! Acum 5 minute l am pus in borcane si fuuuug la scoala.
Multumesc tare mult pentru reteta!
Dana
Dana, ma bucur ca l-ai incercat. Sper sa-ti placa 🙂
Te mai astept!
Mie chiar mi-a placut cum a iesit la gust,si vad ca tie ti-au placut borcanele mele( multumesc pt like).keep inspiring us!
Oana, ma bucur ca ai incercat reteta si ti-a placut.
daaa, borcanasele tale-s de mare efect. F faine, felicitari! 🙂
borcanele se sterilizează?
sau se inchis şi gata?
Eu nu le-am sterilizat. Se spala bine, si se pune compozitia fierbinte, apoi pui capacul strans bine. Daca vrei, le poti steriliza, in cuptor pentru 30 minute, la cca 100 C, dar sa le pui in cuptor de cand dai drumul la cuptor si le lasi sa se incalzeasca impreuna cu cuptorul.
Salut!
Sarea pe care o pui este iodata sau e neiodata, din aia pt muraturi?
Am pus sare normala, nu din cea de muraturi. Folosesc neiodata, dar nu are importanta 🙂