Stiu ca oricine stie sa faca salata de vinete,
insa am descoperit aceasta varianta de coacere la cuptor acum ceva timp si am fost incantata.
Desi nu sunt chiar la fel de bune ca vinetele coapte direct pe flacara,
metoda asta ma scuteste de fum, miros si stat langa ele sa le pazesc.Ne trebuie:
vinete
ulei
ceapa
sare
2 linguri de lapte praf
(optional se adauga maioneza – eu nu am pus)

Cum se fac:
Punem vinetele intr-o tava in care am pus hartie de copt,
le intepam din loc in loc cu furculita (ca sa nu explodeze in cuptor)

si le dam la cuptorul incins pt cca 40-50 de minute
(timpul dinfera in functie de cat sunt de groase vinetele).
Cand sunt gata (se inmoaie si la apasare se observa), le lasam putin sa se raceasca,

taiem cozile si apoi le taiem in doua pe lung.

Cu o lingura scoatem miezul si il punem la scurs intr-o strecuratoare
(nu de metal cum am facut eu ca am aflat ca se innegresc – desi ale mele nu s-au innegrit).
Le lasam sa se scurga timp de 2-3 ore ( de preferat, dar se poate si o ora in lipsa de timp).

Le tocam, turnam ulei si amestecam bine, punem sare, 2 linguri de lapte praf
(in cazul in care nu le faceti cu maioneza, pt ca le albeste si le da un gust usor dulceag)
Punem si ceapa tocata marunt-marunt si gata.