Se pare ca numai retete de la mama pun pe blog in ultima vreme.
Si salata de fata este tot de la mama, facuta de ea, dar am zis sa v-o “povestesc”
si voua ca mie mi-a placut mult.
Este un amestec de muraturi ce poate fi facut pentru iarna (daca va ajunge pana atunci).
Ne trebuie:
1/2 kg gogonele
1/2 kg varza alba
1/2 kg gogosar
1/2 kg morcov
1/2 kg castraveti
4-5 ardei iuti (in functie de cat de iute preferati)
250 ml otet
150 g zahar
2 lg sare
1/4 dintr-un plic de conservant (plic mic de la Dr Oetker)
(cantitati pentru 3 borcane de 800 g si un borcan de 300g)
Cum se face:
Se dau toate legumele prin razatoarea mare. Varza se toaca foarte marunt.
Ardeiul iute se taie rondele. Se amesteca legumele.
Fierbem otetul cu zaharul si sarea.
Cand este caldut il amestecam cu conservantul si il turnam peste amestecul de legume.
Lasam pana a doua zi cand le punem in borcane.
Se pot consuma dupa 4-5 zile.
Enjoy!
Suuuuuper misto! Seamana foarte bine cu ceva ce fac eu tot de la mama citire: gogonele, castraveti, gogosari, morcovi, conopida, ceapa, telina… tocate marunt, frecate cu sare, stoarse apoi calite in otet cu zahar si condimente. Puse la borcan imedat cu tot cu zeama. Delicioooos!
Sa incerci si tu… Cu siguranta incerc si varianta ta, chiar daca anul asta am pus la muraturi pentru doi ani cred :))))
Imi place ideea! Si arata ff bine!
Conservantul se pune si el de la inceput,sau se pune a doua zi?
Yamiiii……..ce pofta mi-ai facut.Face si bunica mea o salata din asta si iese o nebunie, ea mai pune si putin leustean.
e un fel de ciulama. foarte buna. si eu am pus…
eu mereu am probleme cu astfel de conserve ca nu reusesc sa scot tot aerul. O pot conserva sau e ptr consumul imediat..tare imi place cum arata!
Arata foarte bine si cred ca e delicioasa langa o fripturica bine facuta:D!
Rodica, scuze, mi-a scapat comentariul tau. Conservantul se dizolva in otetul caldut inainte de a-l turna peste legume..
alinutika, ciulama?? Esti sigura? :))
Adina, o poti consuma dupa cateva zile sau 1-2 luni.. Este pentru iarna, ca si muraturile.
nu se poate fără oțet?
Pai nu, ca in otet se mureaza.. Vrei sa le faci in saramura? Poti incerca, insa nu stiu cantitatile si nici gustul cum va fi.
Draga Edith , nu poti sa faci o setare , ceva , la butonul print ca sa apara si fotografiile in formatul pdf al retetei .Eu cred ca ar arata mult mai bine.
Rodica, este un buton pe care trebuie sa il debifezi in bara de sus, dupa ce apesi butonul de print. El este bifat default pe “Remove images”, daca il debifezi, vor aparea toate imaginile 😉
Este setat asa special pentru pers care de ex printeaza la serviciu si nu vor sa vada toata lumea imaginile sau pt cei care nu vor sa-si consume tusul color 🙂
A da ,super. Multumesc , am salvat-o (cu poze) !
Buna Edith, spune-mi te rog, cum le pastrezi pentru iarna? In frigider or sterilizezi borcanele cu salata prin fierbere sau in cuptor?
Se pastreaza in borcane in debara/beci unde pastrezi de obicei conservele pt iarna. Mama nu face nimic in plus. 🙂
…am facut salata aztazi, a iesit delicioasa!..numai ca nu am pus conservant, nu am gasit -locuiesc in Canada si nu stiu ce sa caut la magazin, nu am cumparat niciodata aici conservant..
Multumesc pentru reteta, tu ai intotdeauna retete minunate!
Violet, sper sa-ti tina fara conservant… Desi cred ca se gasesc si acolo. Sau americanii nu pun muraturi, le cumpara? 🙂
Uite, tocmai ce vorbeam cu Oana de reteta asta facuta fara conservant. Daca rezista pana la iarna sa vii sa ne spui si noua.
Multumesc 🙂
Multumesc pentru tips!!
O sa te tin la curent, deocamdata pe tin in frigider! 🙂
Buna Edith! Reteta suna foarte bine, insa am o intrebare: nu se poate face fara conservant? Si apoi sterilizate borcanele? Incerc sa ma feresc de vegeta, conservant si chestii din comert despre care nu stiu ce contin, mai ales ca daca tpt le fac eu in casa, sa le fac cat mai sanatoase posibil.
Multzam si te rog mai posteaza retete de conserve de iarna, ca se apropie sezonul. O reteta de varza murata n-ar strica. N-am facut niciodata,. dar as incerca.
Multzam inca o data!
Oana
Oana, stiu ce zici, si eu prefer fara conservanti, etc. Insa am intrebat-o pe mama (de la ea am reteta) si nu a incercat niciodata fara conservant, deci nu stiu ce sa-ti zic.
Retete de conserve noi nu voi mai avea anul asta din pacate..
Spor!