Imi plac ruladele, sunt si delicioase si frumoase, asa ca pe masa de Craciun am avut rulada cu piersici si marcarpone,
fina si delicata, cu piersici din compot care-s preferatele mele cand vine vorba de fructe din compot.
Si de aceasta data am apelat la conservele de la prietenii de la Sun Food – conserve 100% sanatoase,
folosind piersici in sirop slab indulcit.
Gasiti pe blog si alte retete de rulade: rulada cu crema de mascarpone si rulada cu crema de cacao/
Acolo puteti vedea si mai multe imagini din timpul prepararii ruladelor.
Ne trebuie:
Pt blat:
5 oua
5 linguri faina
5 linguri zahar
un varf de cutit de sare
Pt crema:
250 g mascarpone (la temperatura camerei)
200 ml smantana pentru frisca (sau frisca lichida)
5 linguri zahar pudra
vanilie (optional)
4-5 jumatati de piersica din compot Sun Food
4 foi de gelatina (7-8 g)
Pt ornat:
zahar pudra sau ciocolata
Cum se face:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Cand sunt tari adaugam treptat cate o lingura de zahar, mixand continuu pana obtinem o spuma tare.
Adaugam galbenusurile pe rand, amestecand cu o lingura. Apoi adaugam faina cate o lingura, in ploaie.
Lingurile de faina nu trebuie sa fie nici prea cu varf nici rase, ci potrivite, pentru ca rulada sa nu iasa foarte densa si sa nu se crape la rulare.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, (eu am facut in tava de la aragaz 30×35 cm) si nivelam bine cu lingura.
Coacem la cuptorul incins pt cca 10-12 minute, in functie de cuptor.
Recomand sa verificati inca dupa 8-9 minute si sa o incercati cu scobitoarea
sa evitati sa o coaceti prea mult, sa nu devina casanta.
Udam un prosop curat si il stoarcem bine, il punem pe masa si cand rulada este gata o rasturnam cu fata pe prosopul ud.
Udam cu mainile hartia de pe blat si o despindem usor. Apoi rulam in prosop blatul si il lasam asa pana facem crema.
Crema:
Batem bine frisca rece, intr-un alt vas mixam mascarpone-le pana devine cremos, adaugand cate 2-3 lg de frisca batuta, treptat in timp ce mixam continuu.
Adaugam si zaharul pudra, vanilia si mixam pana la omogenizare. Daca vreti mai dulce, mai puteti pune zahar in plus.
Atentie, daca folositi smantana pentru frisca, nu mixat excesiv pentru ca riscati sa se taie
(eu asa am patit, lasand mixerul sa mixeze singur, eu pregatind tava intre timp…)
Inmuiem foile de gelatina in apa rece, le scurgem bine de apa si le punem pe foc in 3-4 linguri de lapte (nu mai mult!),
cateva secunde si amestecam pana se dizolva.
Lasam sa se racoreasca si adaugam gelatina peste compozitia de mascarpone si frisca.
Lasam la rece crema pentru cca 20 min daca este prea lichida si apoi o intindem pe blat
(atentie, la capatul unde se va termina rularea, lasati cca 3-4 cm fara crema, pentru ca, crema va iesi putin din rulada la rulare)
Punem din in loc in loc piersicile taiate cuburi si le apasam usor in crema (piersicile in prealabil le-am sters bine de suc cu prosoape de hartie).
Rulam cu grija rulada, cat de strans putem (eu nu am rulat-o prea strnas de data asta…)
Imbracam rulada in folie de plastic si dam la rece pt minim 3-4 ore (eu am lasat-o peste noapte).
Desfacem din folie, taiem capetele inestetice si daca vrem, o putem orna cu zahar pudra sau cu ciocolata topita.
O feliem si o servin cu pofta! Se pastreaza la frigider, la temperatura camerei, datorita gelatinei,
crema se poate inmuia dupa ceva timp.
Lejera, pufoasa si buna.
Enjoy!
Deosebita! Sotul si fetita mea au fost incantati. Te urmaresc de mai bine de un an si imi plac multe din retetele tale.Aceasta reteta se face foarte usor. FELICITARI ! pentru munca depusa, de a ne incanta cu toate bunatatile. Diana
Dia, ma bucur ca ai incercat-o si ti-a placut 🙂
Ma bucur tare ca iti plac retetele mele si te mai astept cu impresii cand mai incerci ceva 🙂
Buna, Edith! Am facut si eu rulada astazi (am ales umplutura acrisoara de gem de prune facut in casa) insa in momentul in care am pus blatul copt pe prosopul umed, toata suprafata blatului s-a lipit de prosop. Am reusit sa o rulez (s-a crapat putin) insa nu e deloc frumoasa rulada mea decojita (practic toata suprafata usor rumena a blatului a ramas pe prosop). Ai idee ce am facut gresit? Multumesc!
Buna Calina.
Spune-mi te rog, prosopul era din cel flausat sau panza? Era ud? Eu am folosit la rulade doar prosop de panza si nu am patit niciodata sa se lipeasca de prosop… Chiar nu stiu de ce ti s-a intamplat asta.
Mai exista o modalitate, in care pui zahar pudra pe prosop (pe care il mai uzi) si pui rulada peste zaharul pudra. Nu am incercat, dar am vazut ca se practica…
Buna Edith. Inainte de toate vreau sa iti spun ca pana sa gasesc reteta ta am fugit de facut rulade deoarece ba erau prea seci, ba se crapau etc, dar reteta ta e superba, exact cum imi doream. Am facut pt prima data reteta ta si a iesit minunat. Ffffoarte tare mi-a placut textura, umplutura, usurinta cu, care am lucrat dar si timpul scurt, cred ca mi-a luat o jumatate de ora tot. Cu siguranta am sa o fac destul de des aceasta rulada pt familia si prietenii mei. Multumesc si imi pare bine ca te-am deacoperit. 😘😘😘❤❤❤❤❤.
Alexandra, ma bucur tare ca ti-a placut rulada. 🙂
Te mai astept sa te inspiri.
În seara asta vreau să încerc și eu rulada. N-am facut niciodată, am emoții. Dacă cumva vezi mesajul meu în timp util, spune-mi te rog cum rulez blatul încă neumplut? Îl rulez pe el singur și la sfârșit îl înfășor în prosop sau când îl rulez, rulez și prosopul odată cu el (așadar o parte din prosop va fi în interiorul aluatului rulat)?
Oh, Ioana, mii de scuze, acum am vazut abia mesajul tau. Cu prospopul inauntru, adica rulezi si prosopul odata cu blatul. Cum ai facut? Cum a iesit?