Si intr-adevar a fost delicios, exact cum ma asteptam!!!
dar na, fiecare dupa posibilitati…
Reteta Cristi Boerean
Ne trebuie:
1 ceapa potrivita, bine maruntita
2 x 50 g de unt
2 cesti de orez pentru risotto
100 ml de Carl Reh Riesling Brut spumant
o mana buna de parmezan dat pe razatoare si inca jumatate pe-atat de pecorino
o mana de leurda proaspata
sare, piper proaspat macinat
supa de legume
Cum se face:
Asa… in primul rand am niste precizari de facut.
Am lasat ingredientele exact asa cum au fost scrise de dl bucatar.
In schimb eu m-am adaptat, nu am pus peccorino (n-am avut, n-am cautat) si am pus
un orez cu bobul lung (si nu orez pt risotto).
A, si am pus vin alb, deh, dupa posibilitati.
A, si am pus vin alb, deh, dupa posibilitati.
Acum il las pe dl bucatar sa va explice:
Intr-o oala cu fundul gros, topim untul (50 g) si, cand incepe sa faca spuma
calim ceapa pana devine sticloasa dupa care adaugam orezul si amestecam
sa-l acoperim complet cu o pelicula de unt.
Cand devine sticlos, stingem cu vinul spumant si lasam pana cand e
complet absorbit de orez (amestecam continuu).
Continuam apoi cu cate 1-2 polonice de supa fierbinte, amestecam bine orezul
iar cand supa este complet absorbita completam si tot asa pana cand orezul se umfla
insa ramane ferm (al dente) la muscatura (facem risotto, nu orez cu lapte).
Intre timp, maruntim leurda in robotul de bucatarie sau blender (daca este prea uscata,
punem putina apa sau ulei extravergine).
Cand orezul este aproape fiert, turnam leurda maruntita bine, bine, amestecam si
mai lasam la foc mic cam 3-5 minute.
Cantitatea de leurda dar si timpul cat o tinem pe foc sunt hotaratoare privind intensitatea aromei.
Stingem focul, aruncam parmezanul amestecam bine, bine si apoi facem ultima si, poate cea mai importanta operatiune:
adaugarea untului (50 g) ” la mantecatura” incorporam untul si batem bine risotto-ul, ca si cand am bate albusul de ou.
Incorporam astfel cat mai mult aer iar risotto-ul va deveni pufos, afanat.
Multumesc pt o reteta minunata!
Va recomand sa il incercati, acum cat se mai gaseste leurda.
Este minunat! Nu o sa va para rau.
A venit primavara!
Totul e verde, proaspat… imi place mult!
Edith prima poza este superba!!! Nu am mancat niciodata leurda, spre rusinea mea 🙁 Trebuie sa ma duc in piata sa caut.
Ina, multumesc frumos.
Neaparat sa incerci leurda, e minunata. E asa.. un amestec de usturoi verde cu putina ceapa verde 🙂
Ciao,sunt Iulia,ne-am mai “intalnit”pe blogul tau minunat,ca din cand in cand te vizitez sa vad ce minunatii mai faci.Spune-mi te rog ce-i aia leurda?E drept ca am plecat de 10 ani din Romania dar nici inainte nu-mi amintesc sa fi auzit.Sunt tare curioasa.Te pup!
Iulia, bine ai venit din nou!
Uite, gasesti aici mai multe informatii despre leurda: http://www.liis.ro/hosted/atestate/medicinale/leurda.htm
Ce iti pot spune, este ca frunza de leurda seamana cu frunza de margaritar si are un gust de usturoi verde putin amestecat cu ceapa verde. E delicioasa! Creste in padure (cel putin acolo o gasesc eu, si in piata, ma rog, :)) ).
Sper ca te-am lamurit cat de cat.
Te mai astept!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
unde o gasim in bucuresti, edith?
oare o gasim la orice piata?
nu am gatit niciodata leurda, dar mi-a fost calduros recomandata de o prietena care sta la munte, ea o foloseste in orice salata..
tu de unde o iei, din ce piata?
multumim pentru reteta!
bianca
Bianca, in principiu se gaseste in orice piata, ca acum este sezonul. Eu am mai luat din Crangasi si din zona stefan cel mare, de la mamaitele care vand urzici/ceapa verde etc pe marginea drumului..
Caut-o in mai multe piete, imposibil sa nu gasesti..
Reteta e super! Am mers sambata trecuta si-am cules leurda, in padure la Comana. Am si gatit, bineinteles! 🙂 Va las si un link util: http://ierburiuitate.wordpress.com/2013/04/05/leurda-bunatate-din-preistorie/ Zi frumoasa!
Multumesc pentru link! Sper sa-ti placa risotto-ul daca il incerci 🙂
L-am incercat chiar in acea seara, a fost bun tare. Felicitari pentru recomandare!
ma bucur ca ti-a placut 🙂 Te mai astept!
cu ce am putea inlocui spumantul, as vrea sa gatesc orezul pentru cel mic
Adaugi direct supa, sari peste pasul cu spumantul, dar risotto-ul nu va avea aceeasi aroma 🙂
Multumesc Edith pentru raspuns, pana la urma am facut un orez clasic cu ciuperci si pui si am adaugat si leurda, a iesit foarte bun si asa 🙂
Cu drag! 🙂
Delicios ! O aroma deosebita !
Raluca, asa este, ma bucur daca l-ai incercat 🙂