risotto cu ciuperci de padure
 
Am fost foarte incantata cand am gasit acest amestec de ciuperci de padure.
Continea inclusiv ghebe.
Acasa, mama culege din padure bureti, ciuperci, ghebe, insa aici in Bucuresti nu am ocazia sa
mananc des.
Asa ca punguta asta a fos bine venita. Am facut cu ele un risotto aromat.
Ne trebuie:
1 punga 500 g ciuperci congelate
2 cepe mari
2 cani de orez (nu foarte pline)
200 ml vin
120 g unt
3-4 lg parmezan
50 ml smantana lichida
IMG_3123_1
Cum se face:
Intr-o oala cu fundul gros, topim jumatate din unt si
calim ceapa pana devine sticloasa dupa care adaugam orezul si amestecam
sa-l acoperim complet cu o pelicula de unt.
Cand devine sticlos, stingem cu vinul spumant si lasam pana cand e
complet absorbit de orez (amestecam continuu).
Am fiert cca 400 ml apa cu 4-5 lg de delikat natural (legume uscate – cumparat de la plafar)
si am strecurat-o dupa ce a dat 2-3 clocote.
Punem cate 1-2 polonice de apa fierbinte in orez si lasam sa fiarba pana apa este absorbita
si tot asa pana orezul este aproape fiert (la final el trebuie sa ramana putin al dente, sa nu fie foarte moale).
Intre timp calim ciupercile in 2 lg de ulei cu putin delikat, lasam sa iasa apa din ele,
pt cca 10 min, apoi, cand orezul este aproape fiert,
le amestecam cu acesta si le mai lasam sa fiarba 5 minute.
IMG_3134_1
Punem smantana lichida (din cea pentru gatit) si mai lasam pe foc 2-3 minute.
Puteti renunta la smantana, eu am vrut sa iasa mai alb orezul, care oricum se coloreaza de la ciuperci, plus ca ii dau un gust mai bun.
Stingem focul si adaugam si parmezanul ras.
Adaugam si restul de unt si amestecam energic (ca si cum am bate un ou).
Acest procedeu va face risotto-ul mai pufos.
Enjoy!
risotto cu ciuperci de padure 2
PS. Eu am gasit de cuviinta, dupa ce am terminat reteta, sa ma uit la tv vreo ora timp in care orezul a absorbit lichidul si nu mai era asa pufos cand l-am fotografiat, el iese mai pufos decat in imagine 🙂