praz cu orez si ulei de masline

O specialitate turceasca avem astazi in meniu.

O mancarica tare, tare buna, de post, pe numele ei originar “Zeytinyagli pirasa”.

Suna complicat numele turcesc, insa se face tare simplu si e taaare buna.

Noua ne-a placut mult si cu siguranta o sa o mai repet.

Ne trebuie:

2 fire de praz

2 morcovi

4-5 lg de orez

1 lg pasta de tomate

2-3 lg ulei de masline

1 lgt zahar

sucul de la 1/2 lamaie

sare, piper

patrunjel (optional)

(pentru 2 portii)

Cum se face:

Curatam prazul, il taiem in bucati de 1-2 cm si apoi il punem intr-un castron cu apa sa mai lase din pamantul care mai este intre foi.

Curatam morcovii si ii taiem rondele.

Punem prazul, morcovul, uleiul de masline, zaharul, sare si cca 400 ml apa fierbinte intr-o cratita.

Lasam sa fiarba acoperit cca 10 minute. Punem orezul (reteta initiala prevedea doar 2 lg de orez dar eu am pus 5) si mai lasam sa fiarba 10-12 minunte.

Adaugam bulionul, piper si mai lasam pe foc cateva minute.

Punem pe farfurie si stoarcem deasupra lamaie.

Ornam cu patrunjel (optional).

Se serveste rece sau la temperatura camerei. Este minunata!

Enjoy!

praz cu orez si ulei de masline 1