porc in lapte

Desi suntem in plin post, eu va tentez cu ditai porcu’! Stiu, sunt o pacatoasa :)))

Dar nu-i pacat sa nu mai profitam putin, cat inca il mai mancam cu placere?

Ca parca vad ca peste o luna vin caldurile si nu o sa mai dorim sa vedem in fata noastra decat salateeee 🙂

Reteta de astazi este una specifica sudului Frantei (sau cel putin asa zicea doamna de la TV care a preparat-o).

Nu intrebati unde, cand, e de muuult si nu mai tin minte.

Se face foarte simplu si e tare buna.

O mica “scamatorie” am facut in plus, un sos, miam, musai nu renuntati la el!

Ne trebuie:

1 bucata de cotlet de porc de cca 700 g

1 lg de unt

1-2 lg de ulei

4-5 catei de usturoi

2 morcovi

o ceapa mare (sau doua potrivite)

500 ml lapte

1-2 crengute de cimbru (sau 1 lgt de cimbru uscat)

1 foaie de dafin

sare, piper

Cum se face:

Simplu de tot. Luam bucata de porc (intreaga, nu o feliem!), o saram, o piperam si din loc in loc

facem gauri de cca 1 cm cu cutitul, gauri in care punem cateii de usturoi taiati in 3-4 fasii pe lungime.

Intr-o tigaie de teflon sau ceramica (de preferat) tipim untul, adaugam uleiul

si cand sunt incinse punem bucata de carne si o rumenim frumos pe toate partile.

Cand este rumena si frumoasa, o punem intr-un vas mai adanc care merge la cuptor

si are capac (eu am folosit un vas de yena cu capac), punem ceapa si morcovii taiate in 2-4,

crengutele de cimbru (in reteta originala era rozmarin, dar mie nu-mi place), foaia de dafin,

putina sare si turnam peste ea laptele.

Untitled-1

Acoperim si dam la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 70 de minute.

La jumatatea timpului, intoarcem bucata de carne pe cealalta parte.

Dupa cele 70 de minute, mai lasam vasul la cuptor, fara capac, pentru inca 15 minute.

Cand este gata ne ocupam de sos (aici am interventi eu putin asupra retetei care nu prevedea asta :P).

Scoatem canea din lapte, o punem pe platoul pe care urmeaza sa o servim, scoatem

firele de cimbru si foaia de dafin si cu blenderul vertrical pasam legumele in laptele ramas in vas.

Potrivim de sare, piper (eu am pus ceva mai mult piper, si a iesit foarte bun usor piperat).

Daca vreti, puteti adauga in sos putina zeama de lamaie (eu nu am adaugat).

Servim porcul taiat felii cu sosul peste ele.

Mmmbun!

Enjoy!

porc in lapte 1