Piperchi este o mancare macedoneana pe care am vazut-o intr-o emisiune TV.
Combinatia de ingrediente a fost exact pe placul meu si am incercat-o.
A fost foaaaarte buna.
Ne trebuie:
3 ardei rosii (mari si mai carnosi)
3-4 rosii (sau o cutie mica de rosii in bulion)
5-6 catei mari de usturoi
200 g telemea de oaie
ardei iute/boia (optional)
ulei
sare, piper
Cum se face:
Se taie ardeii cuburi mai mari, si se pun la calit in 3-4 linguri de ulei.
Se lasa tigaia acoperita sa se inmoaie, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca.
Cand ardeii se inmoaie putin punem peste rosiile (eu am pus o cutie de rosii in bulion)
si le lasam sa fiarba acoperit cca 10 minute.
Apoi pune usturoiul si mai fierbem 5 min, dupa care adaugam branza rasa/sfaramata
si potrivim de sare (in functie de cat e de sarata branza mai adaugam sau nu).
Nu este o mancarica foarte aspectuoasa, insa este foarte, foarte buna.
Se poate servi si calda si rece.
arata tare bine,dar eu as papa mancarica aceasta pe o felie de paine calda:)te pup.
Tare interesanta reteta, Edith! Si cred ca este si foarte buna!
Este o mancarica usoara si “foaaaaarte buna” precum ai spus. Prima data am facut-o dupa reteta regretatului Radu Anton Roman (el ii spunea “chiperchi” si la final adauga si o cana de iaurt batut cu 4 oua)dar cred ca si varianta postata de tine este la fel de gustoasa (si mai rapida chiar). O voi testa cat de curand…
Exact ce imi place mie…legume si lactate…orice e f bun daca nu are carne ( bine merge un peste sau un pui…mai rar vita 😀 )…abia astept sa o incerc dupa-masa. Pupici
@Paradis: ai dreptate, cred ca e super cu paine calda. Pup!
@Lavinia: sa stii ca e taare buna si rapida.
@Liliana: Uite ca la R.A.R. nu am cautat-o. Cred ca si cu oua si iaurt iese mmmmm.. Sigur o sa iti placa si asta.
@Giorgi: E super buna, sa o incerci. Iar daca ai telemea de oaie d-aia… de oaie iese wow.
Minunata reteta! Am incercat-o si eu chiar azi! http://kitchenettearomas.blogspot.com/2009/03/piperchi.html
DiAnais, ma bucur ca ti-a placut!
Acum merg sa o vad la tine 🙂
Simpla, rapida si tare gustoasa , cu siguranta.
Vreau sa o fac si eu, numai clienti sa am, ca tare-s mofturosi, daca nu, ma “sacrific” eu. Multam si te pup!
Gabi, nu stiu mofturosii tai ce or sa piarda :). Dar poate, cine stie, le va place si lor.
Te astept sa-mi spui daca ti-a placut! Te pup!
Imi place mult mancarica asta… “fur” si eu reteta! ;-D
Pa!
Nicoleta, chiar d-asta e pusa, ca ispita, sa fie furata 😛
Sper sa-ti placa. Te astept sa-mi spui 🙂
Minunata reteta. O prestez si eu si cred ca o sa o adaug peste niste paste.Pupici!!! 🙂
Ce idee buna cu pastele, sigur or sa fie taare bune. Pup!
Aveam in liceu colege macedonence (tantaroaice, le spuneam noi)care faceau mancarica asta, mai ales vara…am mancat si eu odata, preparata de una din ele…bunuta…dar totul depinde de branza pe care o folosesti. ei sunt disperati dupa mancarea asta, ce sa zic, e usoara si interesanta la gust.uitasem de ea, noroc cu tine!
Eu am folosit telemea de oaie de la tarani (s-aia “puturoasa”) si mi s-a parut super asa.
La mine deja e printre favorite 🙂
De ce la categoria “bucatarie internationala”? Noi aromanii vorbim un dialect romanesc…
@Izabela: pentru ca nu este o reteta traditionala…
Imi pare rau daca te-a deranjat incadrarea retetei la categoria bucatarie internationala, nu am nimic cu nicio nationalitate, dimpotriva. Insa totusi cred ca bucataria macedoneana difera de cea romaneasca… mancarica asta e singura pe care am incercat-o insa e minunata!
Buna, Edith! Am facut si eu azi piperchi. Foarte buna! Am mancat-o alaturi de o friptura facuta in felul urmator: pulpe dezosate, condimentate, puse in vas de yena uns cu ulei. Peste pulpe am pus smantana, cat sa acopere in strat subtire, apoi am presarat pesmet si am bagat la cuptor. Impreuna cu piperchi a fost delicios!!! Multumesc pentru idee!
Dana, ce combinatie super ai facut! Mmm deja mi-e pofta!
Ma bucur ca v-a placut 🙂
eu sunt machedoanca, stiu bine mancarea asta, se pune si un ou si se amesteca
e intra-adevar f buna si rapida
O mincarica pur romineasca!
O fac si eu!
Week-end linistit!
Maia mea ( bunica) cocea ardeii, ii curata de coaja si dupa ii punea in foarte putin ulei, dar merge facuta mancarea si asa. La sfarsit,ori punea ou in mancare ( iese mai consistenta) ori o lasa simpla si fiecare isi punea la masa cata branza vroia. Felicitari pentru aceasta reteta si pentru tot blogul,este magnific. 😀
Mariana, nu stiu cat este de romaneasca, cea care a spus reteta la tv a zis ca e macedoneana 🙂
Draga anonima, cu ou nu stiu cat mi-ar fi placut (a mai zis cineva de ou). Insa mie asa mi s-a parut perfecta, nu as schimba nimic la ea 🙂
Iti multumesc mult pentru felicitari si te astept sa incerci din retetele care-s pe gustul tau 🙂
Am facut si piperchi. Pe langa ingredientele tale, citind comentariile, am adaugat un ou batut. La gust seamana cu o reteta a sotului meu: ardei copti in tigaie si deasupra branza/cas, amestecate pana se topesc si se face branza guma. Bleah! De aceea nu-mi prea place. Insa in reteta ta, ardeiul proaspat ii da un gust puternic mancarii, iar branza doar completeaza. 🙂
Bianca, eu nu am incercat cu ou… dar ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
Am mâncat Piperki prima dată la o terasă în Mamaia. În fiecare an, 10 zile cât stăteam la mare mâncam aproape zilnic. Acum o să mănânc toată vara. Mulțumesc pentru rețetă!
Cu placere! Asa este, este absolut delicioasa! 🙂
In felul acesta se face cind nu vrei sa coci ardeii sau vrei sa o faci mai repede, dar credeti-ma ca este mult mai gustoasa daca coci ardeii si dupa aia faci micarea cu bucatile de ardeii curatati de pe cotor. Eu sint meglenoroman si am crescut cu aceasta mincare facuta de bunica si mai tirziu de mama mea. Incercati si veti vedea. Pofta mare.
Stefan, cred ca ardeii copti ii dau o aroma deosebita. Este normal. Sigur voi incerca si asa, multumesc pentru sfat 🙂