Cine stie..
Ne trebuie:
300 ml apa calda
2 cani faina integrala (cani de 250 ml)
2 cani tarate (cani de 250 ml)
1 lingurita sare
un cub drojdie (25 g)
1/2 lingurita zahar
seminte de in, fulgi de ovaz (optional)
susan (optional)
3 linguri ulei
Cum se face:
Facem maiaua din drojdia framanatata cu zaharul, 1 lingura de faina si 1 ligura apa.
Lasam 5 min la odihnit
Amestecam faina cu fulgii, semintele
adaugam drojdia, uleiul, sarea si restul de apa, framantam putin si lasam la odihnit 10-30 min!
Intindem o foaie (cat de groasa vreti) taiem dreptunghiuri intepam cu furculita pentru model ungem cu
apa calda si presaram susan sau cu orice seminte vreti.
Daca intindeti foaia mai grosa de 0,5 mm o sa fie painica mai pufoasa, daca o intindeti mai subitre,
va iesi mai crocanta. E alegerea voastra.
Dam la cuptor pentru aprox 20 min!
E o painica foarte sanatoasa si satioasa.
Da, crocantă e mai bună, părerea mea! Poate ne aduci și nouă vreo 2-3 tăvi să dăm la clienți că pâine nu facem. Mâine?
F. bine arata! 😉
Si daca nu te apuci de Monti, daca o sa inlocuiesti painea cu wassa… tot e ceva (in primul rand pentru fibre)! 😀
@Tanti Jeni: daca va place, o puteti incerca, din pacate nu mai am, ca va aduceam vreo 2-3 tavi =))
@Nik26: merci, asa e, e f sanatoasa.
Ti-a iesit ff bine! Eu o fac sub forma de batoane mai nou…un deliciu!
Poate o sa ma apuc si eu de postat retete, prea imi faceti pofta :)))
Edith draga mea in Germania numai wassa mancam si in tara la fel. Numai aici nu se gaseste din pacate. Ti-a iesit perfect si nu-mi mai ramane decat sa caut ingredientele ca sa o reproduc si eu. Sper tare mult sa gasesc tarate pe undeva.
Iti multumesc mult pentru reteta si felicitari pentru prezentare. Ca de obicei de nota 10!!!
Te pupic!!
@Miutza: Merci, da, e mai comod de mancat sub forma de batoane, buna idee!
@Laura: Saru’mana mult, sper sa gasesti tarate! 🙂 Pupici!
Sal! Am deschis un nou forum, si mi-ar face mare placere daca ai participa si tu.
http://hoinarprinlume.forumcommunity.net/
Merci Kris, o sa intru cand am timp.
Felicitari pentru ceea ce faci!
Petra, multumesc frumos 🙂 Nu fac nimic deosebit, dar ma bucur ca iti place 🙂
Buna, scuze pentru intarziere, dar asteptam un mail pe admin@retete-slabit.net. Astazi am vazut post-ul de la tine, si am adaugat blog-ul tau pe prima pagina http://www.retete-slabit.net la sectiunea parteneri.
asa…..
vii cu din astea foooooooarte sanatoase.
pai io azi mi-am cumparat wassa….
le termin,si apoi ma apuc de ale tale.
pentru fetele,care vor fel de fel de fainuri,si alte ciudatenii sanatoase,se gasesc la orice plafar(iarta-ma edith ca m-am bagat,da stiu cum e sa cauti ca zurlia ceva).
pupici MARI.
Mari, lasa ca data viitoare faci tu wassa 🙂
Ma bucur ca ai facut precizarea asta, merci, eu chiar am uitat sa spun in reteta unde se pot gasi 🙂
Seara frumoasa!
Am facut astazi painici dupa reteta asta si am ramas un pic dezamagita. Ce-i drept e si prima data cand fac paine de orice fel. Ideea e ca nu au crescut absolut de loc – vad din poze ca au crescut un pic, chiar asa subtirele cum sunt. In plus aluatul mi-a iesit destul de sfaramicios – s-a crapat foarte tare pe margini cand l-am intins.
Am 3 banuieli, insa prefer sa-ti cer sfatul:
1. am folosit tarate mai maricele (le-am luat de la Naturalia)
2. prima data am vrut sa fac doar jumatate de compozitie, insa am uitat sa pun si doar jumatate din cantitatea de apa, asa ca am mai adaugat mai tarziu restul de drojdie impreuna cu o noua cantitate de faina.
3. eu am faina integrala SanoVita si din ce am citit pe un forum ea ar putea fi responsabila ca nu a crescut de loc (era recomandata cea de la Naturalia). Tu ce faina ai folosit?
Gustul mi-a placut mult (eu am pus doar seminte de in macinate, nu si fulgi de ovaz) si nu e chiar rau ca e crocanta, insa speram sa iasa un pic crescuta.
Multumesc anticipat de raspuns.
Alexiel, sa stii ca nici mie nu prea mi-au crescut… Poate ai intins foaia mai subtire tu.
Eu am folosit o faina integrala varsata, luata de la un targ cu produse bio.
Daca ti-a placut, mai incearc-o odata si intinde foaia de 5-7 mm grosime daca nu o vrei crocanta…
Te mai astept!
Super painica. ot sa pun si faina neagra/de secara in loc de integrala?
Sigur, poti pune faina neagra sau de secara.
Am facut si eu aceasta painica astazi si mi-a iesit super 🙂
Chiar sunt incantata de ea si de acum inainte o sa incerc sa fac numai din asta.
Bun găsit tuturor! Vreau sa vin cu o precizare și te rog Edith sa nu mi.o iei în nume de rău! Drojdia nu se amesteca cu sarea, deoarece o inactiveaza. Nu contează ca e proaspătă sau uscata, iar aici , trebuie precizat de asemenea pt cei neexperimentați ca trebuie citi pe pliculeț, căci exista drojdie care nu trebuie sa intre în contact direct cu lichidele. Se amesteca cu faina întâi. Drojdia se amesteca eventual cu un vf de linguriță de zahar, care ajuta la activarea drojdiei.
Sa aveți spor!
Mica, ai dreptate, acum niciodata nu o amestec cu sarea, cu cu zahar si apa calduta (pentru a face maiaua). Acum 7 ani cand am postat aceasta reteta, am luat-o ca atare de la cea care a facut-o initial. Atunci nu stiam ce si cum cu drojdia. O sa modific in reteta, insa a iesit usor pufosica si asa 🙂
Bună Edith, am făcut și eu pâinici și au ieșit super! Cam multă sare cred că este în rețetă. În rest o tavă plină de pâine pe gustul meu.
Corina, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Ai dreptate, cred ca am scris gresit, trebuia o lingurita.. Rectific, multumesc.