musaca20de20vinete201 thumb5B35D - MUSACA DE VINETE

Musacaua cred ca este un fel de mancare cu origine turceasca, desi ca pentru multe alte preparate, grecii si turcii isi disputa apartenenta.

Oricui ar apartine este delicioasa si le multumim pentru ea! 😛

Este o mancarica destul de grea, dar mancata de una-doua ori pe an nu are cum sa ne faca chiar asa rau 🙂 Si bineinteles, ideal este sa o mancam vara, c

u vinete romanesti, dar mie acum mi-a fost pofta.

Daca preferati o varianta mai dietetica (dar nu la fel de gustoasa) puteti pune vinetele putin fierte sau facute pe gratar, unse cu putin ulei.

Eu prefer varianta cu vinete prajite, este cea mai gustoasa.

 Ne trebuie:

3 vinete potrivite

600-700 g carne tocata

2 cepe mari

1 cutie de rosii in bulion

cca 200 ml suc de rosii (sau 3-4 lg pasta de tomate)

ulei

sare, piper

cca 150 g cascaval

(din cantitatile date am facut 2 tavite ca cea din imagine..)

Cum se face:

Spalam vinetele sile curatam de coaja.

Le taiem felii de cca 1 deget (chiar putin mai subtiri), le presaram cu sare si le lasam asa cca 30 minute pentru a iesi apa din ele.

IMG 1138 1 thumb5B35D - MUSACA DE VINETE

Le stergem cu un servet de hartie si le prajim in ulei bine incins cate 2 minute pe fiecare parte (eu am folosit ulei de palmier pentru asta).

Scoatem vinetele pe hartie absorbanta sa eliminam din excesul de ulei.

Intre timp, punem carnea tocata intr-o tigaie (fara a adauga grasime) si lasam cca 10 minute, amestecand des, pana se evapora toata apa.

Apoi adaugam ceapa tocata marunt, si sare si lasam la calit cca 5 minute, apoi punem 2-3 lg de apa si lasam sa fiarba acoperit (eu am avut carne amestec de vita cu porc si a trebuit sa o las mai mult pe foc).

Daca mai este nevoie, mai adaugati 2-3 lg de apa. Dupa cca 20′ punem patrunjel tocat si piper peste carne si lasam deoparte.

Intr-o tava/vas care mege la cuptor, punem un rand de vinete prajite,

IMG 1146 1 thumb5B35D - MUSACA DE VINETE

peste ele punem carnea, apoi rosiile in bulion,

IMG 1149 1 thumb5B35D - MUSACA DE VINETE

apoi inca un strat de vinete. Desupra punem 100-200 ml de suc de rosii (sau pasta de tomate diluata cu 100-200 ml apa).

IMG 1170 1 thumb5B35D - MUSACA DE VINETE

Dam la cuptor pt cca 40-50 minute ( eu mereu pun mancarea in cuptorul bine incins), iar in ultimele 15 minute scoatem si punem cascavalul ras deasupra. Mai lasam apoi 15 minute la cuptor.

Eu ma uitam la ceva la tv si am lasat putin mai mult si s-a rumenit insa a fost parca si mai buna asa 😛

Cand serviti, scurgeti din tava excesul de ulei care, inevitabil se va strange.

Enjoy!

musaca20de20vinete thumb5B45D - MUSACA DE VINETE