Musacaua cred ca este un fel de mancare cu origine turceasca, desi ca pentru multe alte preparate, grecii si turcii isi disputa apartenenta.
Oricui ar apartine este delicioasa si le multumim pentru ea! 😛
Este o mancarica destul de grea, dar mancata de una-doua ori pe an nu are cum sa ne faca chiar asa rau 🙂 Si bineinteles, ideal este sa o mancam vara, c
u vinete romanesti, dar mie acum mi-a fost pofta.
Daca preferati o varianta mai dietetica (dar nu la fel de gustoasa) puteti pune vinetele putin fierte sau facute pe gratar, unse cu putin ulei.
Eu prefer varianta cu vinete prajite, este cea mai gustoasa.
Ne trebuie:
3 vinete potrivite
600-700 g carne tocata
2 cepe mari
1 cutie de rosii in bulion
cca 200 ml suc de rosii (sau 3-4 lg pasta de tomate)
ulei
sare, piper
cca 150 g cascaval
(din cantitatile date am facut 2 tavite ca cea din imagine..)
Cum se face:
Spalam vinetele sile curatam de coaja.
Le taiem felii de cca 1 deget (chiar putin mai subtiri), le presaram cu sare si le lasam asa cca 30 minute pentru a iesi apa din ele.
Le stergem cu un servet de hartie si le prajim in ulei bine incins cate 2 minute pe fiecare parte (eu am folosit ulei de palmier pentru asta).
Scoatem vinetele pe hartie absorbanta sa eliminam din excesul de ulei.
Intre timp, punem carnea tocata intr-o tigaie (fara a adauga grasime) si lasam cca 10 minute, amestecand des, pana se evapora toata apa.
Apoi adaugam ceapa tocata marunt, si sare si lasam la calit cca 5 minute, apoi punem 2-3 lg de apa si lasam sa fiarba acoperit (eu am avut carne amestec de vita cu porc si a trebuit sa o las mai mult pe foc).
Daca mai este nevoie, mai adaugati 2-3 lg de apa. Dupa cca 20′ punem patrunjel tocat si piper peste carne si lasam deoparte.
Intr-o tava/vas care mege la cuptor, punem un rand de vinete prajite,
peste ele punem carnea, apoi rosiile in bulion,
apoi inca un strat de vinete. Desupra punem 100-200 ml de suc de rosii (sau pasta de tomate diluata cu 100-200 ml apa).
Dam la cuptor pt cca 40-50 minute ( eu mereu pun mancarea in cuptorul bine incins), iar in ultimele 15 minute scoatem si punem cascavalul ras deasupra. Mai lasam apoi 15 minute la cuptor.
Eu ma uitam la ceva la tv si am lasat putin mai mult si s-a rumenit insa a fost parca si mai buna asa 😛
Cand serviti, scurgeti din tava excesul de ulei care, inevitabil se va strange.
Enjoy!
apetisantaaa! (schimbi fulgisorii din header cu inimioare de Valentine’s, sau direct cu ghiocei&liliac, alea-alea?)
Si mie imi place la nebunie musaca-ua! E drept ca e un pic grea, dar de cateva ori pe an e binevenita. Eu ung feliile de vanata cu ulei si le pun in tava la cuptor pentru 5-6 minute – mi se pare mai usoara asa
Imi place foarte mult!!! Arata bine si e delicioasa la gust.
Pupici
@Anonim: deocamdata nu ii schimb, afara e zapada si ger 🙁 , deci merge…
Inimioare sigur nu pun, poate niste ramurele ceva, mai la primavara. Sa vedem ce zice si artistul 😛
@Le glob picant: da, e o varianta mai dietetica si mai rapida, insa am avut pofta de varianta asta calorioasaaa, imi plac mult vinetele prajite.
Si asa o fac de 2-3 ori pe an 😛
Merci de vizita, Bianaca 🙂
Pup!
vai ce bine arata si ce pofta mi-ai facut!
oare crezi ca asi putea incerca cu vinete coapte si congelate ca pt salata de vinete? mi-e prea pofta :)))
Sorina, gasesti vinete la piata sau in supermarket sigur. Eu le-am luat de la un “aprozar” de cartier…
Poti folosi si vinetele coapte dc nu gasesti vinete. Eventual le poti cali putin intr-o tigaie antiaderenta in 2-3 lg de ulei (gustul ala de vanata prajita contribuie mult la gustul final).
Spor! 🙂
I absolutely love such dishes! It`s always tasty and easy to make 🙂
Paula, I love it too, it’s soo delicious! 🙂
Hi there! I made this for dinner last night with Ground Turkey meat and it came out super delicious and light!
Sherlly, I’m so glad you’ve tried it!
With turkey I think that tasted great! 🙂
ieri am incercat si eu aceasta musaca si a iesit minunat! imi place ca oferi foarte multe detalii legate de fiecare fel, dar ai putea sa adaugi si temperatura la care coci?(am cuptor electric…) 🙂 Multumesc si sigur o sa mai gatesc din retetele tale delicioase! Abia astept sa incerc tortul cu biscuiti…:D Raluca
Ma bucur ca ti-a placut, este intr-adevar ff buna 🙂
In legatura cu temperatura cuptorului, daca nusunt mentiuni deosebite in reteta, eu folosesc 180 C atat pt deserturi cat si pentru celelalte preparate. Preincalzit neaparat 🙂
Tortul ganache cu biscuiti? E o minune! La fel prajitura cu biscuiti si crema caramel 😉
ce bine arata,dar alta reteta nu mai stii?
la ce alta reteta te referi?