Suntem in plin sezon al urzicilor, asa ca trebuie sa profitam. Astazi: mancare de urzici sau urzici scazute.
Recunosc, nu curat/spal urzici. Mi le da mama deja spalate, curatate si congelate. 😀
Insa imi plac tare mult si sunt si foarte sanatoase. Asa le face ea. Simple de tot si bune tare!
Ne trebuie:
1 punga zdravana de urzici
2 cepe medii
4-5 linguri de ulei
3-4 linguri cu varf de faina
4-5 catei de usturoi
cca 800 ml zeama de la urzici
sare, piper
– cantitati pentru 3-4 portii –
Cum se fac:
Spalam urzicile bine, in 2-3 ape pana nu mai ramane pamant in apa (operatiune tare migaloasa, recomand sa folositi manusi
sa nu va piste). Le punem apoi in cca 1 litru de apafierbinte si fierbem 20 minute amestecand din cand in cand.
Le scurgem, insa pastram zeama.
Calim ceapa tocata marunt in ulei pentru cca 5 minute, amestecand periodic, adaugam sare.
Adaugam urzicile apoi cate o lingura de faina, dupa care omogenizam. Adaugam zeama fierbinte de la urzici, treptat,
amestecand continuu. Mie mi-au intrat cam 800 ml de lichid. Mancarea trebuie sa fie usor lichida pentru ca se va ingrosa ulterior de la faina.
Lasam sa fiarba acoperit 15-20 minute, potrivim de sare, piper. In ultimele 5 minute adaugam usturoiul pisat.
Asta-i tot! Servim cu multa pofta (si mamaliguta – daca facem :)) )
Enjoy!
Anul acesta este prima oara cand le fac eu, le-am si curatat, insa cu tot cu manusi tot m-am urzicat pe maini. N-am avut ce face si am luat o punga din aceea mare din auchan, am curatat 1 ora la ele ca apoi sa iasa o mana de mancare :)…dar merita pentru ca sunt foarte sanatoase si gustoase.
Asa este, scad f mult din pacate…