Mancarica asta de gutui este o minunatie.
Este foarte buna si fara carne, deci se poate sevi acum in post.
Bunica mea o facea cand eram mica, iar eu vazand-o acum ceva timp la Ginette, mi-am adus aminte de ea.
Am intrebat-o pe mama cum facea bunica mancare de gutui si… am trecut la treaba.
Bunica mea o facea cand eram mica, iar eu vazand-o acum ceva timp la Ginette, mi-am adus aminte de ea.
Am intrebat-o pe mama cum facea bunica mancare de gutui si… am trecut la treaba.
Ne trebuie:
4-5 gutui
6-7 bucati de pui
6-7 linguri de zahar
3 linguri de faina
ulei
sare
piper
4-5 gutui
6-7 bucati de pui
6-7 linguri de zahar
3 linguri de faina
ulei
sare
piper
Cum se face:
Se curata gutuile de seminte (nu si de coaja, ca se inmoaie) si se taie felii potrivite.
Se prajesc putin in ulei, cit sa se rumeneasca putin.
Se curata gutuile de seminte (nu si de coaja, ca se inmoaie) si se taie felii potrivite.
Se prajesc putin in ulei, cit sa se rumeneasca putin.
Apoi in acelasi ulei prajim putin si puiul.
Intr-o cratita punem la topit zaharul, pana cand se coloreaza putin, avand grija sa nu se arda.
Cand este gata, punem apa calda (in functie de cat sos vrem sa ne iasa – cca 300-400 ml) si lasam ca zaharul sa se dizolve.
Amestecam cele 3 lg de faina cu putina apa, omogenizam bine pana obtinem ceva care curge si turnam peste apa cu zaharul de pe foc.
Lasam sa fiarba cateva minute, amestecand des, pana incepe sa se lege sosul.
Punem gutuile si puiul in sos si lasam sa fiarba cca 5-10 minute.
Amestecam cele 3 lg de faina cu putina apa, omogenizam bine pana obtinem ceva care curge si turnam peste apa cu zaharul de pe foc.
Lasam sa fiarba cateva minute, amestecand des, pana incepe sa se lege sosul.
Punem gutuile si puiul in sos si lasam sa fiarba cca 5-10 minute.
Rasturnam totul intr-o tava (sau putem lasa in cratita) si dam la cuptor pt 40-50 de minute.
Se poate fierbe si doar pe ochi, dupa preferinte.
Buna si aromata.
Buna si aromata.
Ediiith, eu iau primul avion si vin la tine!!! Ce-mi place mie mancarica de gutui (mai ales fara carne :P) si aici eu nu gasesc gutui (=_=)
Cristina, cred ca e mai ieftin sa-ti trimit eu cateva 🙂 O fi scump transportul pana in Japonia? Ca iti trimit cu mare drag 🙂
Sa stii ca parca si mie imi place mai mult aia fara carne..
Arata excelent mancarica ta, eu fac des pui cu mere(imi plac la nebunie combinatiile carne-fructe), la care adaug cateva cuisoare, niscaiva scortisoara si ceva ghimbir ras. Ce crezi? Merg adaugate si la varianta cu gutui? Multumesc frumos!
P. S. si inca ceva, nu iese mai fin sosul daca s-ar inlocui faina cu amidon?
Am adăugat la mâncarea de gutui, trei cuișoare si puțin ghimbir. Este foarte gustoasa.
Da, fiecare o poate personaliza dupa gust. Eu o pastrez asa, cu gust de copilarie, pentru ca imi aminteste de ceva pe care o facea bunica 🙂
Sunt innebunita si eu dupa aceasta mancare 😛
Edith, ti-a iesit asa de bine 😛
Mada, merele iti place sa le combini cu scortisoara si ghimbr atunci sigur iti vor placea si gutuile. Eu nu am incercat scortisoara in mancare. In plus, mancarica asta imi place asa cum o mancam la bunica 🙂 Cum ea nu mai este.. imi aminteste cumva de ea.
Sigur sosul iese mai fin cu amindon.
Merci de vizita si te mai astept!
Mancarica de gutui este chiar primul meu post! Si mie imi palce mult, dar fara carne. Arata bine!
A fost prima data cand am incercat-o cu carne si parca o prefer si eu pe cea fara. Oricum, mi-a placut si asa…
Edith, arata intr-un mare fel mancarica ta. Cu sau fara carnita mie imi place la nebunie!! Puppp si un week-end frumos iti doresc!! 🙂
Merci, Iulia!
Pupic si we frumos si insorit!
Am incercat mancarica asta si mi-a placut tare. Nu mai mancasem pana acum.
Multumesc si felicitari pt blog!
Multumesc frumos, Jo, ma bucur ca ti-a placut!
Te mai astept.
Buna,draga edith am descoperit blogul tau in urma cu o luna si asta a fost prima reteta incercata,a fost prima oara cand am mancat mancare de gutui,am facut-o pentru sotul meu ca lui ii place foarte mult si am fost foarte laudata a zis ca a iesit asa cum i-a facea si mama lui,apoi am incercat si mai multe retete inca mai am multe de incercat,ai un blog minunat si iti multumesc pentru retetele cu care mi-am incantat sotul si copii,t pup si mult succes in continuare.
Draga mea, ma bucur tare ca ai succes cu retetele mele si ca va plac.
Iti multumesc si eu pt cuvintele frumoase si te mai astept cu drag sa te inspiri! 🙂
Buna,
Mi se pare mult 6-7 linguri de zahar, eu am pus 5 si tot a iesit foarte dulce, la 1 litru de apa.
As zice ca 2 linguri e de ajuns. Ca idee Cola are 10% zahar adica la 1 litru estimez cam 2 linguri. Mai merge pusa ceapa.
Multumesc pentru reteta
Mie mi-a placut asa, intr-adevar este destul de dulce, dar fiecare o indulceste dupa gust. Exact asa o facea bunica mea. Cu ceapa nu cred ca mi-ar place..
Era preferata mamei mele ,o facea in fiecare toamna si ne imbia pe fiecare .
Din pacate acum mama numai este dar tu mi-ai amintit gustul mancarii de gutui si imbierile mamei.
Asa este si in cazul meu, cu bunica. Ea mi-o faceaa..
am incercat reteta….dar in momentul in care am pus apa peste zaharul lichid, acesta s-a “facut tepi,” s-a solidificat…..eu am folosit doar 2 lg de zahar la un piept pui si a iesit destul de dulceag! am gresit eu cu ceva,oare, ?
Mancarica de gutui este dulceaga, nu ai gresit cu nimic. Este pentru prima data cand mananci mancare de gutui? 🙂
Este normal sa se solidifice zaharul cand adaugi apa, datorita diferentei mari de temperatura dintre zahar si apa, dar apa fiind calda, se dizolva repede.
multumesc pt raspuns….mancarea a iesit buna…voi mai face!
Mama adauga la gutui si niste cartofi taiati cubulete, stie reteta aceasta de la strabunica. Iese foarte gustoasa.
Am si simtit aroma gutuilor in sosul de caramel , era preferata mamei ori de cate ori gaseam gutui o facea dar fara carme pur si simplu numai cu gutui . Ce frumoase amintiri !
Asa este, Carmen! 🙂