In cazul asta, noi cei care nu avem curte, gratarul pentru aragaz este cea mai minunata inventie.
Se pot face si in tigaie de teflon, in lipsa gratarului…Ne trebuie:
vinete
dovlecei
ardei gras
ceapa rosie
condimente
ulei de masline
sare
(se folosesc legumele care va plac)
Pentru sosul cu usturoi:
iaurt
usturoi
condimente pentru branzeturi si lactate
sare, piper
Pentru sosul de rosii:
zahar
sare
piper
busuioc
cimbru
sau orice alte condimente preferati
parmezan sau un cascaval mai tare (optional)
Cum se fac:
Se taie legumele felii nu foarte groase,
se pun pe gratar, se ung cu ulei, apoi se condimenteaza.
Eu am folosit un condiment pentru carne, zic ei mai special…
Cand sunt gata pe o parte, le intoarcem si repetam operatiunea de ungere
cu ulei si faza cu condimentele. Le lasam pe gratar pana ne place culoarea lor.
Ale mele au fost cam asa:
Cat legumele se grileaza preparam sosurile dupa gust. Eu am facut 2 feluri.
Un sos pe baza de iaurt si usturoi si unul pe baza de suc de rosii si condiente.
In sosul de iaurt si usturoi am pus si niste condimente pentru oua si lactate
din aceeasi gama ca cel folosit la legume.
La sosul rosu am pus sos suc de rosii putin zahar, sare, piper, putin busuioc si cimbru.
Legumele se servesc cu sosurile de mai sus (sau altele…) simple sau ca garnitura la friptura.
La legumele servite cu sosul de rosii noi am adaugat deasupra aschii dintr-un cascaval
mai tare (Graviera) – sau puteti pune si parmezan – si a mers de minune.
Foarte bune si usoare, dar daca le faceti in casa, sa nu le faceti int-o zi calduroasa ca dureaza ceva
pana le vine randul tuturor legumelor pe gratar…
Ce minunatie !!
bine ca mi-ai amintit si mie de gratarul OZN :-)) eu asa ii zic .
Idei de legume preferate de mine pe acre le maninc la restaurantul preferat al socrului :
– andive taiate in 4 pe lungime sau numai in jumatati dc sunt mai micute si unse cu ulei
– rosii carora le tai un capacel, le scobesti putin si umpli golul cu urda preaari cu parmezan
si apoi “gratarite”
tb sa caut ce inseamna luminita noptii ca eu nu am mai auzit de asemenea denumire/ condiment sau ce o mai fii :-))
o duminica placuta !!
Hello,Ehidt!
Si eu ador legumele grilate.Preferatele sînt vinetele,urmate de zucchini,apoi ardei gras rosu,ciuperci,ceapa…
Eu fac o emulsie din ulei de masline si condimente(usturoi deshidratat din rîsnita,sare,piper + un amestec de verdeturi uscate tot din rîsnita),si pensulez feliile de legume.La fel ca tine le servesc cu dresinguri/iaurturi picante cu usturoi/sau condimentate în fel si chip,sau chiar fara nici un sos,doar pe bagheta alba proaspat grilata.
Mi-ai facut o pofta!!
@Cristina:
OZN – ce fain! E tare util la casa omului fara curte :p
Andive nu am mancat desi am tot zi s mereu sa incerc am avut o retinere… Nu-mi spune de urda :(( Am gasit o urde super buna si acum nu o mai gasesc.
O zi frumoasa!
@Maya: Daaa vinetele sunt si preferatele mele. Sunt tare bune legumele asa la gratar. Usturoi deshidratat? Il faci tu? Cum?
Sarut/mana pentru masa.
o zi minunata iti doresc
Edith,îl cumpar!Se poate face,dar e prea”munca de chinez batrîn” 😀
Tehnica exacta,nu o stiu.Ce stiu, este ca se feliaza usturoiul,iar feliile se pun pe hîrtie de copt în cuptor la 100-150°C (cu usa putin întredeschisa).E gata ,cînd este uscat-uscat ,tare si pocneste daca-l presezi între degete.Se poate folosi asa..grob/spart,sau se poate baga în rîsnita.
Sub forma asta poti pudra felii de carne pentru a le aromatiza(daca-ti plac usturoiate)La prajt,usturoiul proaspat arde repede,iar asta deshidratat nu 😀
@James: sa-ti fie de bine! Sper ca ti-au placut 🙂
O seara frumoasa!
Maya, mercik! Eu am luat praf dar nu prea-mi place cum miroase la cuptor (plus ca sigur nu are doar usturoi in el…). Cred ca am vazut si uscat o sa incerc si cu ala.
Pup!