gogosi-la-cuptor-2

Imi plac gogosile mult. Dar din cauza ca au un milion de calorii si mai sunt si prajite, mananc foarte rar.

Varianta de gogosi la cuptor, este cumva una mai putin vinovata, nefiind prajite si ne scutesc si de mirosul din bucatarie

(de pe haine si din par, fie vorba-ntre noi :)) Mai am pe blog o reteta de gogosi la cuptor, insa cum nu toti aveti tava

cu forme pentru gogosi, reteta de astazi este la indemana oricui. Gasiti pe blog si o reteta de gogosi Dukan (ma rog,

un soi de pseudo gogosi dar bunute tare).

Ne trebuie:

230 ml lapte caldut

70 g zahar

1 ou

450 g faina

100 g unt moale

2 lingurite de drojdie granule

coaja de la o lamaie mare

1/2 lingurita sare

vanilie

Pentru desupra:

cca 50 g unt topit

cca 50 g zahar

– cantitati pentru 24 bucati –

Cum se fac:

Batem oul cu furculita si il punem in bolul mixerului impreuna cu zaharul, sarea, vanilia, coaja de lamaie si laptele caldut.

Mixam putin pana la omogenizare.

Amestecam faina cu drojdia si adaugam jumatate din cantitatea de faina peste oua si punem robotul in functiune

cca un minut, pana compozitia este omogena.

Adaugam untul moale (pe care in prealabil l-am taiat in cubulete) si mixam din nou pana la incorporare.

Schimbam paleta mixerului cu cea de framantat si adaugam si restul de faina si lasam mixerul sa framante cca 1 minut.

Transferam aluatul pe o suprafata infainata si cu ajutorul fainii framantam aluatul, pana cand nu se mai lipeste de maini.

aluat-de-gogosi

Punem aluatul intr-un bol incapator uns cu ulei, il acoperim cu folie alimentara sau un prosop

si lasam la crescut in jur de o ora.

Transferam din nou aluatul pe planul de lucru (pe blat in cazul meu) – nu a mai fost nevoie de faina,

nu s-a lipit. Ungem facaletul cu putin ulei si intindem aluatul intr-o foaie de 5-7 mm grosime.

Decupam cercuri cu un inel metalic sau o cana, si mijlocul cu un dop.

decupare-gogosi-la-cuptor

Sfat, cautati un dop puutin mai mare. Unele dintre gogosi, la copt au crescut astupand gaura din mijloc.

Punem gogosile formate in tava pe hartie de copt, le acoperim cu un servet si le mai lasam la crescut o ora

(eu am dat drumul la cuptor 2 minute, l-am oprit si am bagat cele doua tavi pentru 15-20 minute in cuptorul

usor incalzit, oprit si intredeschis). Au crescut foarte frumos.

Preincalzim cuptorul la 180 C si coacem gogosile 15 minute.

Le lasam sa se raceasca, le ungem cu ajutorul unei pensule cu unt topit si le dam prin zahar (doar partea de sus).

gogosi-la-cuptor

Bune de tot, seamana la gust cu gogosile si cu cozonacul si sunt extrem de pufoase!

gogosi-la-cuptor-3

Enjoy!

gogosi-la-cuptor-1

Sursa reteta