cozonac 1 1 - Cozonac cu nuca si stafide

Anul acesta, pentru prima data, m-am incumetat sa fac cozonac cu nuca. Si nu e greu deloc (aviz celor care, ca si mine,

credeau ca este imposibil sa reusesti un cozonac pufos si bun. Reteta este a mamei, iar mie cum imi place tot

ce face mama, nu puteam incerca o alta reteta, nu? 🙂 Si acum sa trecem la treaba. Va fi ceva de explicat, insa sa nu va sperie

ca sunt multe explicatii, vreau sa fie cat mai clas si pentru incepatori, pentru a prinde curaj.

Ne trebuie: 

Pentru maia:

16 g drojdie uscata (granule)

1 lingurita zahar

5-6 linguri lapte caldut

2 lingurite faina

Pentru aluat:

1 kg de faina

300 g zahar

500 ml lapte (+ extra ~ 100 ml)

coaja de la doua lamai medii

4 galbenusuri

120 g unt

1 lingurita sare

1 lingurita turmeric (optional)

vanilie

Pentru umplutura:

200 g nuca

2 lg rase de cacao

7-8 lg de zahar

vanilie

cca 100 g stafide

– cantitati pentru 3 cozonaci –

Cum se fac:

De la inceput, mentionez ca eu nu am avut tavi din acelea mari de cozonac, ci unele medii.

Daca aveti tavi mari, va vor iesi probabil doar 2 cozonaci.

Facem maiaua:

Intr-un bol nu prea mic punem drojdia si adaugam peste ea 1 lingurita zahar, 5-6 linguri lapte caldut (nu fierbinte!) si 2 lingurite de faina.

Omogenizam bine, vom obtine o pasta fluida. Acoperim bolul cu folie de plastic si il lasam la caldura pt cca 10 minute,

timp in care va creste. Va arata asa – inainte si dupa:

drojdie 1 - Cozonac cu nuca si stafide

Intre timp, intr-un bol mare cernem faina si punem turmericul (pentru culoare). Daca aveti oua de tara, nu mai este nevoie sa puneti turmeric.

Daca aveti, puteti pune si sofran.

Incalzim laptele si dizolvam in el zaharul. Adaugam vanilia si coaja de lamaie.

Adaugam maiaua peste faina si adaugam treptat laptele caldut , amestecand cu mana. In functie de faina, este posibil sa mai aveti nevoie

de inca maxim 100 ml de lapte. Mie atat mi-a trebuit in plus, in total 600 ml.

Adaugam atat lapte incat sa obtinem un aluat elastic. Cam asa:

framantat coca1 1 - Cozonac cu nuca si stafide

Adaugam apoi galbenusurile amestecate cu sarea, framantam pana la omogenizare, apoi adaugam untul topit

(atentie, sa nu fie fierbinte!). Framantam pana la omogenizare si apoi inca 5-10 minute (cat va tin puterile :P).

Lasam aluatul la crescut, acoperit cu un prosop, la loc caldut, ferit de curenti de aer reci, circa o ora si jumatate.

Inainte si dupa ce a stat la crescut:

coca in vas1 1 - Cozonac cu nuca si stafide

Ungem mainile si blatul  de lucru cu ulei din abundenda (pastram sticla aproape, vom mai avea nevoie din cand in cand)

si luam cate o bucata din aluat (cam de marimea unui grapefruit) si o intindem cu mainile pe masa

(insistam, pentru ca are tendinta de a-si reveni la forma initiala). Punem cate 5-6 linguri de umplutura si 1-2 lg de stafide

pe tota suprafata aluatului si formam un sul cu atentie. Il lasam pe masa, cu partea despicata in jos si mai facem inca unul la fel.

Le impletim, apucam cozonacul obtinut cu grija de la capete si putin de sub el si il punem in tava unsa cu unt

sau cu ulei si tapetata cu faina.

Aici era mama in actiune, eu trebuia sa imortalizez momentele cheie:

impletitura cozonac 1 - Cozonac cu nuca si stafide

Procedam asa cu tot aluatul, pana obtinem cei 3 cozonaci. Aici era unul din ei pana sa il las din nou la crescut:

cozonac in tava 1 - Cozonac cu nuca si stafide

Odata pusi in tavi, lasam din nou cozonacii la crescut pentru 45 min – o ora la loc caldut.

Aici crescusera:

cozonaci in tava crescuti 1 - Cozonac cu nuca si stafide

Ungem cozonacii cu ou batut si presaram deasupra zahar. (eu am folosit 2 oua de prepelita)

Ii coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 40-45 minute.

Aveti grija, vor mai creste si in cuptor, asa ca nu ii puneti prea sus pentru ca se vor arde prea tare deasupra pana se coc

(daca aveti cuptor electric). Eu i-am copt pe tava de la aragaz, pe a doua treapta de jos pentru 30 minute.

In ultimele 15 minute, am schimbat modul de incalzire al cuptorului astfel incat caldura sa vina doar de jos

si i-am ridicat la nivelul din mijloc al cuptorului.

Daca nu aveti cuptor electric, este ok, ii puteti coace la nivelul de mijloc, cu tava de la cuptor sub ei (recomand, pentru a nu se arde).

Dupa cele 40-45 de minute facem testul scobitorii (eu am folosit un bat de frigaruie). Daca iese curat, sunt copti.

Ii lasam 5 minute in tavi apoi ii rasturnam pe un gratar si ii lasam sa se raceasca complet.

Se taie cand sunt reci, iar pentru un gust mai bun, recomand sa se consume a doua zi

(mie asa imi plac, a treia zi sunt si mai buni. Stiu ca unele persoane ii prefera calzi).

Cam asta a fost tot. Pentru cei care nu au facut cozonac pana acum, haideti, curaj, ca nu e greu deloc!

cozonac 3 1 - Cozonac cu nuca si stafide

Enjoy!

cozonac 2 - Cozonac cu nuca si stafide

Note: 

– Foarte important! Nu folositi lapte/unt fierbinte pentru ca va afecta drojdia si cozonacul nu va mai creste.

– Cerneti faina pentru un cozonac pufos.

– Faina si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

– Spre sfarsitul perioadei in care este lasat la crescut, pregatiti-va tavile, ungandu-le cu unt sau cu ulei si tapetate cu faina.

– Puteti pune mai multa nuca/stafide. Puteti adauga la unul din ele sau la toate doar rahat. Dupa preferinte.

– Nu faceti rabat la vanilie si coaja de lamaie. Puneti din abundenta. Un cozonac reusit este si aromat, nu doar pufos.

– nu uitati de sare, o lingurita nu este mult.Fara ea, nu va avea niciun gust!