Anul acesta, pentru prima data, m-am incumetat sa fac cozonac cu nuca. Si nu e greu deloc (aviz celor care, ca si mine,
credeau ca este imposibil sa reusesti un cozonac pufos si bun. Reteta este a mamei, iar mie cum imi place tot
ce face mama, nu puteam incerca o alta reteta, nu? 🙂 Si acum sa trecem la treaba. Va fi ceva de explicat, insa sa nu va sperie
ca sunt multe explicatii, vreau sa fie cat mai clas si pentru incepatori, pentru a prinde curaj.
Ne trebuie:
Pentru maia:
16 g drojdie uscata (granule)
1 lingurita zahar
5-6 linguri lapte caldut
2 lingurite faina
Pentru aluat:
1 kg de faina
300 g zahar
500 ml lapte (+ extra ~ 100 ml)
coaja de la doua lamai medii
4 galbenusuri
120 g unt
1 lingurita sare
1 lingurita turmeric (optional)
vanilie
Pentru umplutura:
200 g nuca
2 lg rase de cacao
7-8 lg de zahar
vanilie
cca 100 g stafide
– cantitati pentru 3 cozonaci –
Cum se fac:
De la inceput, mentionez ca eu nu am avut tavi din acelea mari de cozonac, ci unele medii.
Daca aveti tavi mari, va vor iesi probabil doar 2 cozonaci.
Facem maiaua:
Intr-un bol nu prea mic punem drojdia si adaugam peste ea 1 lingurita zahar, 5-6 linguri lapte caldut (nu fierbinte!) si 2 lingurite de faina.
Omogenizam bine, vom obtine o pasta fluida. Acoperim bolul cu folie de plastic si il lasam la caldura pt cca 10 minute,
timp in care va creste. Va arata asa – inainte si dupa:
Intre timp, intr-un bol mare cernem faina si punem turmericul (pentru culoare). Daca aveti oua de tara, nu mai este nevoie sa puneti turmeric.
Daca aveti, puteti pune si sofran.
Incalzim laptele si dizolvam in el zaharul. Adaugam vanilia si coaja de lamaie.
Adaugam maiaua peste faina si adaugam treptat laptele caldut , amestecand cu mana. In functie de faina, este posibil sa mai aveti nevoie
de inca maxim 100 ml de lapte. Mie atat mi-a trebuit in plus, in total 600 ml.
Adaugam atat lapte incat sa obtinem un aluat elastic. Cam asa:
Adaugam apoi galbenusurile amestecate cu sarea, framantam pana la omogenizare, apoi adaugam untul topit
(atentie, sa nu fie fierbinte!). Framantam pana la omogenizare si apoi inca 5-10 minute (cat va tin puterile :P).
Lasam aluatul la crescut, acoperit cu un prosop, la loc caldut, ferit de curenti de aer reci, circa o ora si jumatate.
Inainte si dupa ce a stat la crescut:
Ungem mainile si blatul de lucru cu ulei din abundenda (pastram sticla aproape, vom mai avea nevoie din cand in cand)
si luam cate o bucata din aluat (cam de marimea unui grapefruit) si o intindem cu mainile pe masa
(insistam, pentru ca are tendinta de a-si reveni la forma initiala). Punem cate 5-6 linguri de umplutura si 1-2 lg de stafide
pe tota suprafata aluatului si formam un sul cu atentie. Il lasam pe masa, cu partea despicata in jos si mai facem inca unul la fel.
Le impletim, apucam cozonacul obtinut cu grija de la capete si putin de sub el si il punem in tava unsa cu unt
sau cu ulei si tapetata cu faina.
Aici era mama in actiune, eu trebuia sa imortalizez momentele cheie:
Procedam asa cu tot aluatul, pana obtinem cei 3 cozonaci. Aici era unul din ei pana sa il las din nou la crescut:
Odata pusi in tavi, lasam din nou cozonacii la crescut pentru 45 min – o ora la loc caldut.
Aici crescusera:
Ungem cozonacii cu ou batut si presaram deasupra zahar. (eu am folosit 2 oua de prepelita)
Ii coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 40-45 minute.
Aveti grija, vor mai creste si in cuptor, asa ca nu ii puneti prea sus pentru ca se vor arde prea tare deasupra pana se coc
(daca aveti cuptor electric). Eu i-am copt pe tava de la aragaz, pe a doua treapta de jos pentru 30 minute.
In ultimele 15 minute, am schimbat modul de incalzire al cuptorului astfel incat caldura sa vina doar de jos
si i-am ridicat la nivelul din mijloc al cuptorului.
Daca nu aveti cuptor electric, este ok, ii puteti coace la nivelul de mijloc, cu tava de la cuptor sub ei (recomand, pentru a nu se arde).
Dupa cele 40-45 de minute facem testul scobitorii (eu am folosit un bat de frigaruie). Daca iese curat, sunt copti.
Ii lasam 5 minute in tavi apoi ii rasturnam pe un gratar si ii lasam sa se raceasca complet.
Se taie cand sunt reci, iar pentru un gust mai bun, recomand sa se consume a doua zi
(mie asa imi plac, a treia zi sunt si mai buni. Stiu ca unele persoane ii prefera calzi).
Cam asta a fost tot. Pentru cei care nu au facut cozonac pana acum, haideti, curaj, ca nu e greu deloc!
Enjoy!
Note:
– Foarte important! Nu folositi lapte/unt fierbinte pentru ca va afecta drojdia si cozonacul nu va mai creste.
– Cerneti faina pentru un cozonac pufos.
– Faina si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.
– Spre sfarsitul perioadei in care este lasat la crescut, pregatiti-va tavile, ungandu-le cu unt sau cu ulei si tapetate cu faina.
– Puteti pune mai multa nuca/stafide. Puteti adauga la unul din ele sau la toate doar rahat. Dupa preferinte.
– Nu faceti rabat la vanilie si coaja de lamaie. Puneti din abundenta. Un cozonac reusit este si aromat, nu doar pufos.
– nu uitati de sare, o lingurita nu este mult.Fara ea, nu va avea niciun gust!
Felicitari, arata foarte bine cozonacii tai.
Nu mi-o imprumuti si mie pe mama ta sa ma asiste?
Poate asa prind curaj la facut cozonaci.
La multi ani!
Georgeta, ma bucur ca iti plac.
Sa stii ca daca ii faci dupa explicatiile din reteta, nu mai ai nevoie de mama , or sa-ti iasa siguuur 😛
Hai ca nu-i greu! Eu i-am refacut dupa Craciun, singura. Si au iesit perfect 🙂
La multi ani!
La multi ani si Noul An sa iti auca sanatate, bucurii si multe impliniri!
La multi ani Rocsy! Un an minunat iti doresc! 🙂
multumesc ptr reteta , intradevar nu-i greu deloc , e prima oara si la mine si nu mi s-a parut complicat , acum ii astept sa se coaca 🙂
Mihaela, ma bucur ca l-ai incercat. 🙂 Te astept cu impresii… 🙂
Multumesc p-e receta este foarte usoara si explicita , de cind incerc si eu sa fac cozonac dar niciodata nu creste atit de bine cu toate ca e gustos…
Tatiana, ma bucur ca iti plac cozonacii mei 🙂 I-ai incercat? Daca nu, te astept cu impresii cand ii incerci!
multumesc mult pentru reteta de mai sus, cozonaceii mei ai iesit forte foarte gustosi!
Cu placere! Ma bucur ca ti-au placut 🙂
Am facut pt prima data cozonac,singura,dupa reteta ta…au iesit super!Multumesc…
Ma bucur tare ca ti-a reusit si ti-a placut! 🙂
Acesta este un super mesaj de multumire. Te urmaresc de cativa ani si tot ce am incercat a iesit foarte bine, dar presiunea primilor cozonaci era mare. Au iesit superbi si deliciosi! Multumesc si sa ai sarbatori vesele alaturi de cei dragi!
Roxana, iti multumesc pentru mesaj si ma bucur tare ca ti-au iesit cozonacii 🙂
Te mai astept!
Cozonacii sunt la dospit.pana acum sunt multumita.revin cu finalul!!!
Astept impresii 🙂
Scuze ca raspund asa tarziu:))) cozonaci de nota 10 cu plus zice socrela!!!! Multumesc
Ma bucur ca ti-au placut! :))
Bravo Edith , super ai fost pe înțelesul tuturor și ai încurajat pe măsură.
Felicitări, și un an nou fericit, cu pace și bucurie ție și tuturor celor dragi ție, La Mulți Ani🔔🎄🔔
Nelu, ma bucur ca iti place cum este explicata reteta. Ai incercat-o? 🙂
La multi ani, un an nou bun sa ai! 🙂
Salutare.Saptamana mare deci facem din nou cozonacii.Sarbatori fericite !!!
Ionela, spor! Ma bucur tare! Sarbatori fericite si tie! 🙂
Ei da , din nou pregătire de sărbătoare cu miros de bunătăți pregătite acasă. Spor la ….toate și sărbători fericite.
Multumesc la fel! Sarbatori fericite! 🙂
Buna ,Edith.Am facut de doua ori după rețeta ta.Au ieșit super.Am insa o nedumerire .Umplutura ,cum o faci?Nu are nimic lichid?Este uscata?Am văzut bine?!Nu “cade ” din felia de cozonac?Eu am pus mereu lapte și am legat-o.Poate de-aia îmi era greu să o întind pe aluat?!Am mai auzit că poți pune albușul bătut spumă….
De ieșit ,au ieșit dar mă gândesc să nu mai mai “chinui” la modelat maine când ,din nou ii voi face 🙂
Multumesc din suflet (tu m-ai convins că pot reuși să fac cozonac)și felicitări pt tot ce faci 😘😘😘
Sarbatori cu bine!
Camelia, mama nu pune nimic altceva, este uscata compozitia: nuca, cacao, zahar,vanilie si stafide 🙂 Asa fac si eu. Nu cade din felie.
Ma bucur tare ca te-am convis sa faci cozonaci. Si eu am facut pentru prima data acum 2-3 ani 🙂
Sarbatori frumoase sa ai!
Mulțumesc din suflet pt raspuns .Ma bucur că te-au lăsat minunile de îngerași să-mi răspunzi !
Asa o sa fac și eu de data asta!
Toate bune!
haha, ai vazut sedintele de craciun? 🙂
Buna,
As vrea sa imi iau si eu inima-n dinti si sa incerc aceasta reteta. Nu am inteles cum trebuie pus la copt de la inceput , la ce inaltime. Am cuptor electric.
Multumesc!
Ii coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 40-45 minute.
Ma refeream sa nu fie gratarul pus prea sus, ca ei cresc in inaltime (peste tava) si risca sa se lipeasca de tavanul cuptorului… 🙂