7 kg de gogosari
6 linguri de sare grunjoasa(cu varf)
500 g de zahar
1 litru de otet
piper boabe
foi de dafin
hrean
(eu am facut doar jumatate de catitate si am pus si conopida)
Cum se fac:
Se taie gogosarii in jumatati, se spala, se scurg de apa si se aseaza cu fata in sus
intr-un lighean (eu am pus intr-o tava mai mare), pe un singur strat initial .
Se face un amestec din zahar si sare si turnam din acest amestec peste gogosari,
mai punem un strat de gogosari, punem din nou sare si zahar pana terminam gogosarii.
Lasam gogosarii astfel “tratati” de seara pana dimineata timp in care ei se “zemuiesc”.
Asa aratau ai mei dimineata:
Si mai de aproape, sa vedeti zeama stransa in ei peste noapte:
Dimineata (musai ) fierbem otetul cu piper si foi de dafin,
si se toarna peste gogosarii aflati in lighean/tava.
Ii lasam asa cateva ore bune (5-6 ore daca avem timp) sa se inmoaie,
asa incap mai multi in borcan.
Dupa ce trec suficiente ore, punem gogosarii in borcane, hreanul,
ii presam bine si turnam zeama peste ei pana se umple borcanul.
Putem pune si conopida printre gogosari (si in interiorul lor) – eu asa am pus -,
dar in acest caz va mai fi nevoie de suplimentarea cantitatii de lichid.
Amestecam otet cu apa (in cazul gogosarilor nu a fost nevoie de apa ca si-au lasat ei zeama)
– de obicei 1 parte de otet la 4 parti de apa – mai adaugam si 1-2 linguri de sare,
cateva de zahar, le fierbem la fel ca mai sus si le turnam in borcane in completare, pana se umplu.
Se pot consuma dupa o saptamana, maxim 10 zile si mai au avantajul ca nu contin conservant.
Gata, am folosit si eu aceasta reteta de gogosari pentru iarna si astept cu interes sa vad cum vor iesi. Daca vor fi buni o voi respecta si la anul viitor. Eu, am folosit si putina miere de albine considerat conservant universal. Mi-a iesit cam mult lichid, dar il voi pastra pentru ardei iuti la borcan. Paa!
Maria, sper sa iti placa. In mod normal dupa cca 7-10 zile sunt gata.
Te astept sa imi spui si daca ti-au placut si daca nu 😛
buna seara am luat si eu reteta ta de gogosari an otet si sper sa fie ok multumesc pa o sa mai revin.
te astept sa-mi spui daca ti-au placut 🙂
Gata, au iesit foarte buni gogosarii in otet dupa reteta ,, Edith”, putin cam sarati dupa gustul meu. Nu-i nimic, la anul viitor, voi folosi sare mai putina. Paaaaaaaa!
Maria, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Nu stiu ce sa zic, de ce ti-au iesit sarati. Daca ii mai faci, pui mai putina sare 🙂
Te mai astept! 🙂
Buna, Edith. Suna bine reteta ta insa nu am vazut sa fierbi borcanele la baie marie. Eu sunt o gospodina incepatoare in ale conservelor si vara asta as vrea sa fac cat mai multe pentru ca imi plac legumele insa mama mea are numai retete care se fierb asa si cu borcanul inchis pentru ca zice ea altfel nu rezista nici o conserva atatea luni pana in primavara-vara urmatoare.
Nina, mama nu fierbe borcanele. Am pus pe blog exact cum ii face ea si tin. Daca nu esti convinsa poti incerca un sfert de cantitate si vezi cum se comporta 🙂
Sper sa iti placa dc te hotarasti sa ii incerci.
Edith, vreau sa incerc si eu reteta ta de gogosari la otet si te rog sa-mi spui daca otetul se toarna fierbinte peste gogosarii cu zahar sau se lasa mai intai sa se raceasca? Eu am pus pana acuma gogosari prin metoda oparirii gogosarilor in amestecul de otet si apa, asta inca nu am incercat-o. Iti multumesc, Rita.
Rita, fierbinte se pune otetul.
Spor si sper sa iti placa rezultatul 🙂
Te mai astept!
Vreau sa incerc si eu aceasta reteta.
Am pus sarea si raharul pana a doua zi dar sau inmuiat gogosari. Nu se pune deloc apa ?
Astept urgent raspuns ca vreau sa ma apuc sa ii pun la borcane.
Gino, gogosarii nu trebuie sa se inmoaie dupa ce stau cu sare si zahar. Se inmoaie putin abia dupa ce stau cu otetul, pana sa ii punem in borcane.
Si nu mai trebuie apa, doar daca pui si conipida in borcan, atunci mai trebuie suplimentata cantitatea de lichid si facem un amestec din otet, apa.. cum scrie in reteta.
Sper ca a fost destul de urgent raspunsul meu si m-am conformat! :))
Intreb pentru ca nu am facut niciodata gogosari murati doar cu otet si sper sa nu iasa prea acrii.
Multumesc de raspuns 😛
Insa lichidul nu a fost suficient pentru toate borbanele.Debea astept sa desfac primul borcan sa vad cum sunt.
Eu sper sa iti placa 🙂
Cred ca din cauza secetei legumele si fructele contin mai putina apa.. asta este un posibil motiv pt care nu ti-a ajuns lichidul pentru ei.
Se stransese multa apa in ei dupa ce i-ai lasat cu sare si zahar?
Nu cred ca destula zeama asa cum ai spus si tu.
Buna Edith,
Am desfacut un borcan de gogosari si sunt foarte buni. Singura problema este ca sunt mai acri ca am mai adaugat otet simplu. Asa cum am spus mai sus ca nu au lasat destula zeama. La anul o sa imi iasa ca ai tai.
Te pu Gina
Gina, daca ei nu si-au lasat suficienta apa/zeama cand i-ai lasat cu amestecul de zahar si sare, ar fi trebuit sa procedezi ca atunci cand puneai conopida (am spus in reteta, mai amestecam otet cu apa, zahar si sare.. si punem peste ei). Nu trebuia pus otet simplu, din cauza asta ti-au iesit prea acri.
Imi pare rau.. 🙁
Oricum eu te mai astept sa incerci si alte retete care sa iti placa mai mult sper 🙂
Eu sunt foarte multumita de ei.Au gustul gogosarilor care ii facea bunica mea. Ei sunt foarte gustosi si asa se mananca nu imi fac griji. Eu zic ca sunt acrii dar tuturor care au mancat le-a placut. Reteta este exceptionala. Fetelor incercati neaparat reteta si nu veti regreta.
Gina, ma bucur 🙂
Poate la anul daca ii mai faci, pui si putina apa cand mai suplimentezi lichidul 🙂
Buna,
Am avut 7 kg de gogosari si dupa ce i-am curatat de codite au mai ramas 5 kg.Acum am pus 1 kg de otet si nu este cam mult pentru 5 kg ?Imi pare cam acra compozitia.
Ce imi recomanzi sa fac.
Multumesc .
E ok 1 l de otet, nu-ti face probleme. Se mai domoleste acreala cu zaharul si zeama gogosarilor. Nu or sa fie f acri sa stii.
Ok. Multumesc de raspuns. Eu i-am facut si anul trecut dar nu mai tineam minte exact. Tot dupa reteta ta si au fost de senzatie. Mai tarziu incerc si castraveti de la tine.
O zi frumoasa.
Georgeta, ma bucur ca i-ai incercat si anul trecut 🙂
nu stiu daca le-ai adus atunci vreo modificare, insa sper sa iti placa si acum la fel de mult 🙂
te mai astept! 🙂
Felicitari pentru reteta!
Tocmai am desfacut un borcan si sunt absolut deliciosi!!!
Multumesc pentru reteta!
Cu siguranta va ramane printre preferatele familiei mele.
Multumesc, Carmen
Carmen, ma bucur tare ca ti-au placut gogosarii 🙂
te mai astept sa te inspiri!
Buna Edith,
As vrea sa te intreb la jumate de cantitate de gogosari cu conopida (cum zici ca ai facut) ce cantitate de gogosari/conopida ai folosit si cate borcane ti-au iesit? Si conopida ai pus-o asa cruda, doar gogsarii inmuiati peste noapte?
Multumesc!
Conopida se pune cruda, da. Rupta buchetele.
Din pacate nu mai retin cate borcane au iesit. Poti incerca cu 3,5 kg de gogosari si restul conopida si vezi cat iese. Vrei mai mult, mai faci 🙂