Daca e post, atunci sa facem si fasole batuta.
Imi place fasolea, iar fasolea batuta si mai mult.
Asta e varianta pe care o face mama si imi place cel mai mult.
Ne trebuie:
500 g fasole boabe
2-3 cepe
2-3 linguri de bulion
ulei
7-8 catei de usturoi
sare
Cum se face:
Spalam fasolea si o lasam la inmuiat cateva ore in apa calduta (eu o las de obicei peste noapte).
O fierbem in 2-3 ape (cum am spus la ciorba de fasole cu costita afumata).
Ultima apa trebuie sa fie putin mai multa ca sa ramana ceva zeama cand este fiarta.
Cat fierbe fasolea, calim ceapa taiata marunt in putin ulei, punem cateva linguri de apa,
sare si lasam sa fiarba acoperit.
Cand este aproape fiarta, adaugam bulionul diluat cu putina apa, piper,
foaie de dafin si lasati sa fiarba (de data asta fara capac).
Cand fasolea este fiarta, scurgem o parte din apa ramasa si mixam fasolea cu blenderul stick.
Daca este prea groasa, adaugam din zeama oprita.
Amestecam (cu mixerul sau cu o lingura) fasolea cu uleiul adaugat treptat
(dupa gust, cca 50-100 ml).
Apoi punem usturoiul pisat, potrivim de sare.
Servim cu ceapa prajita deasupra si desigur cu muulta pofta.