Daca e post, atunci sa facem si fasole batuta.
Imi place fasolea, iar fasolea batuta si mai mult.
Asta e varianta pe care o face mama si imi place cel mai mult.
Ne trebuie:
500 g fasole boabe
2-3 cepe
2-3 linguri de bulion
ulei
7-8 catei de usturoi
sare
Cum se face:
Spalam fasolea si o lasam la inmuiat cateva ore in apa calduta (eu o las de obicei peste noapte).
O fierbem in 2-3 ape (cum am spus la ciorba de fasole cu costita afumata).
Ultima apa trebuie sa fie putin mai multa ca sa ramana ceva zeama cand este fiarta.
Cat fierbe fasolea, calim ceapa taiata marunt in putin ulei, punem cateva linguri de apa,
sare si lasam sa fiarba acoperit.
Cand este aproape fiarta, adaugam bulionul diluat cu putina apa, piper,
foaie de dafin si lasati sa fiarba (de data asta fara capac).
Cand fasolea este fiarta, scurgem o parte din apa ramasa si mixam fasolea cu blenderul stick.
Daca este prea groasa, adaugam din zeama oprita.
Amestecam (cu mixerul sau cu o lingura) fasolea cu uleiul adaugat treptat
(dupa gust, cca 50-100 ml).
Apoi punem usturoiul pisat, potrivim de sare.
Servim cu ceapa prajita deasupra si desigur cu muulta pofta.
Me encantan los frijoles. Un beso.
A me tambien, Sakkarah. Gracias por visita.
Vreau si io…! Immm ce buna ar fi cu o acritura alaturi, si eu sa-i stau alaturi. :))
Pup fata harnicuta!
Gabi, te invitam cu drag, dar am factu-o mai demult. Dejam mi s-a facut si mie pofta :))
Pup u back!
Asa mancam si eu la mama, super Edith.
bun bun, Edith!
si noi o pregatim la fel si o servim cu paine prajita 🙂 suplimentar adaug si usturoi pisat
Sabina, bine ca mi-ai atras atentia. La ingrediente nu am scris usturoiul, doar la modul de preparare 🙂
Asa e, fara usturoi nu are niciun farmec.
Draga Edith, ai scris usturoi la ingrediente!…
Daniela, initial uitasem sa il scriu (scrisesem doar la modul de preparare ca se pune usturoi).
Sabina mi-a atras atentia si atunci l-am scris si la ingrediente.
Buna,
imi permit sa iti scriu din experienta mea cu ceapa calita pusa peste fasolea batuta…bineinteles este vorba si de gustul fiecaruia…
ceapa o toc solzisori si nu cubulete, bulion nu pun atat de mult ca in reteta ta…mie imi pare ca iese cam acra si nu se mai simte dulceata cepei, iar apa…nu pun deloc…poate putin ulei in plus si ceea ce lasa ceapa …si mai pun putine ierburi aromate, de ex. cimbru, oregano…dar putin.
toate bune!
Cristina, deci doar calesti ceapa in ulei si pui bulion? Si se fierbe asa? Nu ramane nefacuta?
In ceea ce priveste ierburile aromate, aici nu imi plac. In afara de piper si usturoi bineinteles in fasole.
hello,
da, ceapa o fac doar in ulei la foc potrivit nici prea mare nici prea mic pana e gata;
bulion ii pun aproape de sfarsit pentru ca altfel se intareste ceapa.
am incercat si varianta fara bulion deloc…doar ceapa si e foarte buna si asa.
despre iahnia de fasole mai stiu un secret de la bunica mea… arunca apa de 2 ori in care fierbea fasolea, iar in ultima apa punea ulei destul de consistent sa fiarba impreuna.
Cristina, si eu fac la fel la iahnie (stiu de la mama)…
Am uitat, am facut si reteta asta azi, asa o stiam si eu, dar iti multumesc ca mi-ai amintit! Ionela
Fasolea ca fasolea, dar poza asta face toti banii:)) Chiar daca nu ma omor dupa fasole batuta, tot inghit ins ec:))
Mica, multumesc! 🙂
E chestie de gusturi, noua ne place muult fasolea batuta 😛