2 cepe (am pus si 2 fire de ceapa verde)
1 lingura faina
2-3 linguri de bulion
1 ardei
50 ml vin alb sec
150 ml supa de carne
80-100 g sunca fiarta
1 castravete murat
2-3 catei de usturoi
sare, piper, boia
Cotletele se sareaza si se pipereaza, se pune putin ulei si se dau la cuptor
pana sunt aproape gata.
Ceapa se taie marunt si se prajeste in putin ulei. Se presara faina.
Se adauga ardeiul taita fasii, sosul de rosii si se stinge cu vin si cu supa de carne
(sau apa cu cub knorr).
Se sareaza, si se lasa sa fiarba cca 5 minte.
Se adauga usturoiul zdrobit si se mai lasa pe foc cca 2-3 minute.
Sosul se toarna peste cotletele scoase de la cuptor si se da din nou tava la cuptor
pt cca 10 minute la foc potrivit.
Scoatem tava si punem deasupra castravetle murati si sunca taiate fasii
si mai dam la cuptor pentru inca 10 minute.
Asa arata cand am scos tava de la cuptor:
Se serveste cu cartofi fierti sau ce orice alta garnitura doriti.
Edith e o bunatate…yammy arata asa de bine…felicitari!!!
Merci, Lory! A fost bun, intr-adevar 🙂
Arata super bine! 🙂
am facut reteta asta, si a avut un succes extraordinar. mersi mult, si cu siguranta mai fac! te pup!
Ioana, ma bucur ca ti-a placut! Te mai astept! 🙂
o singura intrebare am si eu: care este cel mai bun sos pentru un gratar de porc, facut pe gratar de fonta la aragaz? am cautat prin hipermarket dar in afara de chestii iuti sau cel mult suspecte, nu se gasesc sosuri… merci, excelent blog salivez la majoritatea pozelor 🙂
Alex, sa stii ca nu prea cumpar sosuri din comert, deci din pacate nu iti pot raspunde… Sa te uiti la ingrediente la orice fel de sos ai cumpara si sa aba cat mai putine “prostii” in el, atat iti pot spune.
Merci ca iti plac pozele mele.
mi-am dat seama ca nu cumperi sosuri, ci le faci singura. o reteta de astfel de sos vroiam sa stiu; in momentul de fata le dau prin ulei cu condimente si le pun pe gratar… este ceva mai mult decat nimic.
Alex, sincer eu nu prea fac sosuri la gratare, le mananc cu salate sau legume fierte, insa iti pot da niste sugestii.
-un sos de iaurt/smantana amestecat cu usturoi pisat, sare, piper. E foarte bun si merge si pt peste si pt cartofi prajiti, e o nebunie.
– daca il preferi pe cel pe baza de sos de rosii, poti face asa: pui pe foc cateva linguri de sos de rosii (sau bulion dizolvat in putin apa) cu putin ulei, zahar, sare, piper, cimbru, foaie de dafin, busuioc, rozmarin… alegi tu dintre condimente ce iti place mai mult (poti face diverse sosuri cu diverse combinatii de condimente).
Le lasi sa fiarba la foc mic cca 10 min sa se combine aromele.
In ultimele minute poti pune 3-4 catei de usturoi pisati daca vrei.
Daca il vrei putin mai gros, poti pune 1 lgt de amidon (sau de faina) dizolvat in putina apa si lasi sa fiarba pana se ingroasa putin.
Daca iti place iute, poti pune ceva chilli sau boia iute.
Cam astea ar fi variantele mele de sosuri. Sper sa-ti placa daca le incerci.
Astea ar fi sosuri de servit impreuna cu friptura cand este gata.
Sosuri pentru “uns” friptura cand o pui pe gratar… chiar nu stiu. Poti marina carnea in diverse moduri.. gasesti si pe blog vreo 2 marinate.
Sper ca ti-am fost de ajutor cat de cat. 🙂
am ales varianta cu suc de rosii. am pus cam doua linguri jumate de regalo, putina apa, putin ulei, coriandru, o lingurita de zahar si piper. am amestecat pe foc mic cam 5 minute ca incepuse sa fiarba. a iesit ok, dar parca prea sarat. cum pot sa ii mai scad din sare? nu am pus decat ce am scris mai sus… probabil ca ceva dintre ele potenteaza gustul sarat. merci mult oricum! deja mananc cu placere gratarul acum 🙂
Alex, chiar nu stiu de ce ti-a iesit sarat (in conditiile in care vad ca nu ai pus sare deloc..).
Bulionul de care zici e Regal cumva? Eu nu folosesc din asta pt ca e plin de amidon. Iti recomand Sultan sau Olimpia. Incearca si cu astea si vezi cum iti iese.
Pofta mare la gratare! 🙂
Multumesc pentru reteta!
Am sa o repet desi imi pare un pic cam “consistenta”.
Cu placere! Daca vrei, mai poti elimina din ingrediente 🙂
Tocmai am terminat de papat minunea asta .. voi pune pozele si reteta la mine pe blog. A iesit un deliciu !!!!! Multumesc din suflet!
Sa va fie de bine! Ma bucur ca v-a placut 🙂
buna…arata super tot ce gatesti !!!!
o intrebare daca se poate..
imi arati si mie instrumentul cu care ai facut cartofii asa cu striatii?
ca am tot cautat si nu gasesc 🙁
Multumesc
Merci frumos!
Arata aproximativ ca un cutit, numai ca lama este de vreo 7-8 cm latime si este ondulata. Manerul este de plastic. Poti cauta la magazinele cu chestii de prin China (farfurii, cutite, castroane etc, cred ca le stii..).
Daca nu te-am lamurit si nu gasesti, imi poti trimite adresa de mail si o sa fac poza sa iti trimit.
Adresa mea este edithfrincu@yahoo.com