2 cani de zeama de varza
4 carnati afumati
2 linguri de ulei
1 lingura faina
1 ceapa (merg chiar 2)
boia de ardei
sare (daca mai e nevoie)
piper, 1 litru de apa (chiar 1,3 litri ca sa nu iasa prea groasa)
2-3 linguri de smantanaCum facem:
Se taie ceapa marunt si se pune la calit in ulei, dupa 2-3 minute se adauga lingura de faina si aprox 1 ligurita de boia si se face un rantas.
Dupa aprox 5 minute se pune jumatate din apa si se lasa sa fiarba.
Intre timp taiem varza fideluta marunta. Cand apa+ceapa fierb se adauga restul de apa si zeama de varza (eventual putin incalzite in prealabil sa nu opreasca ciorba de pe foc din fiert), varza tocata si carnatii taiati rondele. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba pana fierbe varza. Cand este gata se pun 2-3 linguri de smantana (reteta originala nu era asa). Cand se serveste se pune piper deasupra.
Iese o ciorbita interesanta f buna pt cei carora le place varza murata…
Reteta am luat-o din “Practic in Bucatarie”
Imi aduc si acum aminte gustul acestei ciorbe. Dar, mai presus de toate, iti multumesc, Edith, ca ai precizat sursa. Acelea sunt farfuriile mamei mele, vechi de circa 50 de ani, cadoul ei de casatorie. Le-am folosit la un numar de Craciun, cel din care ai gatit tu.
Ganduri bune,
Cristina B.
Cristina, imi amintesc ca ne-a placut mult ciorbica. Multumesc pentru reteta 🙂
De curiozitate, cum m-ai gasit? 🙂