ciorba de perisoare 1

Ciorba de perisoare este printre preferatele mele si am vazut ca nu o am postata inca pe blog,

asa ca m-am hotarat sa v-o impartasesc celor care nu stiti sa o faceti.

Este minunata cu o lingura de smantana sau cu un ardei iute (sau cu ambele).

 Ne trebuie:

o bucata de carne de porc (cu os de preferat)

2 morcovi

1 pastarnac/patrunjel – sau ambele (radacina)

o bucata de telina radacina

3 cepe

2 ardei gras

2 cartofi

un pumn de orez

3-4 lg de pasta de tomate

bulion de zarzare/lamaie/bors (pentru acrit)

1 ou

telina, leustean, patrunjel verde

Pt perisoare:

cca 500 g carne tocata (eu am pus amestec, vita si porc)

1 ceapa mare

1 pumn de orez

1 ou

cimbru, sare, piper

verdeata (optional)

(pt cca 30 de perisoare)

(cantitatile sunt pentru o oala mare de ciorba, cca 5 l, exact nu ii stiu capacitatea)

Cum se face:

Punem carnea la fiert in apa rece, ii luam spuma in cateva randuri pana cand nu mai scoate spuma.

Adaugam sare si lasam carnea sa fiarba.

Intre timp curatam si taiem zarzavatul.

Incercam carnea, cand este pe jumatate fiarta adaugam radacinoasele tocate

(morcov, pastarnac, patrunjel, telina), dupa cateva minute adaugam ceapa si ardeiul tocate.

Am pus si 2 lg de legume uscate de la plafar care sunt foarte bune, vi le recomand.

Le lasam sa fiarba.

Intre timp ne ocupam de perisoare.

Cum se fac perisoarele

Amestecam toate ingredientele si cu mana umeda facem perisoarele de marimea dorita

si le punem pe un platou mai mare.

perisoare

Cand legumele sunt aproape fierte punem pe rand perisoarele in ciorba si le lasam sa fiarba.

Dupa cca 20 minute punem cartofii taiati cubulete, apoi cand cartofii sunt aproape facuti punem orezul spalat.

Puteti renunta la orez daca nu vreti sa puneti.

Punem apoi pasta de tomate si acrim ciorba cu ce avem la indemana,

fie bulion de zarzare (mie imi face mama), zeama de lamaie sau bors.

Nu puneti sare de lamaie pentru ca este foarte nociva pentru organism (acid citric E 330).

Si asa il gasim in foarte multe produse inclusiv in toate sucurile care sunt consumate de atata lume…

Ne asiguram ca totul este fiert, carne, legume, perisoare, cartof.

Batem un ou intr-un castron si il turnam deasupra. Eu il torn pe tot in ciorba si apoi amestec repede cu lingura, imi plac “zdrentele” mai mari, mai lasam sa fiarba 2-3 minute.

Oprim focul si dupa cca 10 minute punem verdeata tocata. Eu pun patrunjel, leustean si telina la ciorbele acre.

In felul asta verdeata isi va pastra culoare frumoasa.

Servim cu ardei iute si/sau smantana.

Buna de tot!

Enjoy!

ciorba de perisoare 2