Ciorba de perisoare este printre preferatele mele si am vazut ca nu o am postata inca pe blog,
asa ca m-am hotarat sa v-o impartasesc celor care nu stiti sa o faceti.
Este minunata cu o lingura de smantana sau cu un ardei iute (sau cu ambele).
Ne trebuie:
o bucata de carne de porc (cu os de preferat)
2 morcovi
1 pastarnac/patrunjel – sau ambele (radacina)
o bucata de telina radacina
3 cepe
2 ardei gras
2 cartofi
un pumn de orez
3-4 lg de pasta de tomate
bulion de zarzare/lamaie/bors (pentru acrit)
1 ou
telina, leustean, patrunjel verde
Pt perisoare:
cca 500 g carne tocata (eu am pus amestec, vita si porc)
1 ceapa mare
1 pumn de orez
1 ou
cimbru, sare, piper
verdeata (optional)
(pt cca 30 de perisoare)
(cantitatile sunt pentru o oala mare de ciorba, cca 5 l, exact nu ii stiu capacitatea)
Cum se face:
Punem carnea la fiert in apa rece, ii luam spuma in cateva randuri pana cand nu mai scoate spuma.
Adaugam sare si lasam carnea sa fiarba.
Intre timp curatam si taiem zarzavatul.
Incercam carnea, cand este pe jumatate fiarta adaugam radacinoasele tocate
(morcov, pastarnac, patrunjel, telina), dupa cateva minute adaugam ceapa si ardeiul tocate.
Am pus si 2 lg de legume uscate de la plafar care sunt foarte bune, vi le recomand.
Le lasam sa fiarba.
Intre timp ne ocupam de perisoare.
Cum se fac perisoarele
Amestecam toate ingredientele si cu mana umeda facem perisoarele de marimea dorita
si le punem pe un platou mai mare.
Cand legumele sunt aproape fierte punem pe rand perisoarele in ciorba si le lasam sa fiarba.
Dupa cca 20 minute punem cartofii taiati cubulete, apoi cand cartofii sunt aproape facuti punem orezul spalat.
Puteti renunta la orez daca nu vreti sa puneti.
Punem apoi pasta de tomate si acrim ciorba cu ce avem la indemana,
fie bulion de zarzare (mie imi face mama), zeama de lamaie sau bors.
Nu puneti sare de lamaie pentru ca este foarte nociva pentru organism (acid citric E 330).
Si asa il gasim in foarte multe produse inclusiv in toate sucurile care sunt consumate de atata lume…
Ne asiguram ca totul este fiert, carne, legume, perisoare, cartof.
Batem un ou intr-un castron si il turnam deasupra. Eu il torn pe tot in ciorba si apoi amestec repede cu lingura, imi plac “zdrentele” mai mari, mai lasam sa fiarba 2-3 minute.
Oprim focul si dupa cca 10 minute punem verdeata tocata. Eu pun patrunjel, leustean si telina la ciorbele acre.
In felul asta verdeata isi va pastra culoare frumoasa.
Servim cu ardei iute si/sau smantana.
Buna de tot!
Enjoy!
E’ splendida questa ricetta e anche le tue foto, ciao 🙂
Intodeauna ai stiut sa potrivesti sa arate estetic si gustos, super…
суп с фрикадельками это просто аааах
Edith, trebuie neaparat sa-ti multumesc! Desi nu este ciorba mea preferata, vazand-o la tine si fiindu-mi pofta, am decis s-o fac ieri, cu foarte mici modificari. Este pentru prima data in viata mea cand fac ciorba de perisoare si pentru prima data dupa mai bine de 7 ani cand mananc. Si nu mi-a parut rau deloc!!!
Delicioasa, intr-adevar, cu smantana si ardei iute. Ca sa-mi mai ostoiesc din dor si amintiri, eu am copt ciusca rosie uscata, dar si cea murata merge grozav! 🙂
Numai bine, cu drag!
Eu sunt curioasa daca ati incercat sa realizati perisoarele din carne de vita. M-ar interesa foarte mult daca ies bune si asa, nu mai consum carne de porc de ceva timp si ar fi utila o reteta cu carne de vita. Credeti ca merge sa incerc?
Stefania, grazzie per la tua visita! 🙂
Diana, it’s true, meatballs soup is soo delicious! 🙂
Thanks for stopping by!
Roxana, ma bucur tare ca ti-a placut :). Te mai astept cu drag 🙂
Mihaela, eu am avut carne tocata amestec (vita+porc), insa foarte bine poti folosi doar carne de vita sau doar de pui. Spor!
Surac, iti multumesc frumos 🙂
Abia astept sa o incerc si eu! Imi plac tare mult fotografiile tale, ce aparat folosesti?:)
Eileen, merci.
Folosesc un Canon 450D la care am 3 obiective.
Arata splendid. Multumim de reteta. Si intradevar pozele sunt exceptionale.
in perisoare orezul trebuie pus fiert sau nefiert?
in perisoare orezul se pune nefiert. El va fierbe odata cu carnea.
Si orez, si cartofi, si radacinoase??? Si zdreente de ou…Nu e prea mult? Plus orezul din perisoare…
Eu o gatesc mai simplu… Oul il adaug rareori la ciorbele de legume…
Dar gusturile, deh, sunt atat de diferite…
Draga anonima, eu va arat retetele asa cum le fac eu. Voi sunteti liberi sa le adaptati dupa gusturile voastre.
Nu stiu cum ies ciorbele tale simple,eu le prefer mai groase si cu gust. 🙂
am vazut ca folosesti bulion de zarzare :), nu le spui corcoduse. si la mine in zona tot asa le spune. acum ciorba e pe foc, sper sa iasa buna, e prima data cand fac
da, asa le-am pomenit la mama 🙂
Sper ca ti-a placut ciorba 🙂
geniala..inainte o faceam prea simpla…iar acum sotul a spus ca e splendida…
ma bucur ca v-a placut 🙂
Mie imi plac ciorbele bogate, groase 🙂
Draga Edith, mi-e neclar cum vine treaba cu carnea si perisoarele. Fierbi carnea intreaga, o scoti dintre legume si apoi o toci si o faci perisoare? Multumesc in avans!
Draga Anca, perisoarele se fac din carne tocata cruda (se vede si in poza in care apar).
Se pune carnea (cea cu os, taiata bucati) la fiert, la inceputul retetei. Periosarele se fac din carne tocata cruda, si se adauga ulterior, dupa ce legumele sunt aproape fiarte.
Sper ca te-am lamurit. Sunt aici daca mai ai intrebari. 🙂
O, da, m-am lamurit acum. Iti multumesc pentru timp si clarificare. Intre timp am facut placintele cu carne (englezesti). Au iesit minunate, reteta este grozava.
Ma bucur ca te-am lamurit 🙂
Da, sunt grozave, ma bucur ca ti-au placut!