ciorbadeloboda thumb3 1 - CIORBA DE LOBODA

Abia astept primavara cand apar loboda si stevia ca sa fac ciorba.

Am vazut ca pe blog nu aveam ciorba de loboda, asa ca iat-o!

Se face simplu de tot si este taaare buna, lejera si sanatoasa.

Ne trebuie:

6-7-8 (sau mau multe) legaturi maricele de loboda

2 cepe mari

3-4 fire de ceapa verde (optional)

4-5 lg de ulei

2 pumni de orez

zeama de lamaie

2 oua

2-3 lg de smantana

1 lgt rasa de zahar

sare, piper

concentrat de legume (bio! – fara monoglutamat)

patrunjel, leustean, telina – verzi (toate sau la alegere)

Cum se face:

Curatam loboda si alegem doar frunzele (eu las si 1-2 cm din codite) si o spalam bine in mai multe ape.

Tocam ceapa marunt, punem sare, si o punem la calit in ulei in oala in care urmeaza sa facem ciorba (de cca 4-5 l).

Punem cca 2-3 l de apa la fiert, in care adaugam concentratul de legume (gasiti in plafaruri sau magazine bio praf sau cuburi, din cel fara monoglutamat).

Intre timp tocam si loboda suvite (eu suprapun mai mule frunze si le tai suvite groase de cca 0,5 cm).

Dupa ce ceapa se caleste cca 5 minute punem loboda peste ea si adaugam apa care intre timp s-a infierbantat.

Adaugam atata apa in functie de cat dorim sa iasa de groasa ciorba (nu uitati ca o sa mai puneti si orez, deci se va mai ingrosa). Acoperim si lasam sa fiarba la foc potrivit.

Dupa cca 20-25 de minute punem si orezul (mie imi place ciorba mai groasa, asa ca pun mai mult orez, fiecare dupa preferinte) si lasam sa fiarba inca cca 10 min, pana cand orezul este fiert.

Punem piper, zeama de lamaie (puteti acri si cu bors, dar tineti cont de asta cand puneti apa, sa nu va iasa in final prea subtire ciorba), zahar (eu pun cam in toate mancarurile – puteti sari peste).

Batem ouale si le amestecam cu smantana si turnam in ciorba. Amestecam, mai lasam pe foc 5 minute.

Stingem focul si dupa 10-15 minute punem verdeata (asa isi pastreaza culoarea verde).

Buna, racoroasa, iar cu ceapa rosie, alba, verde este minunata!

Enjoy! 🙂